Banner

Napellenző erkélyre, teraszra és a kertbe - típusok és felszerelés

A napellenzővel megvédhetjük a teraszt vagy erkélyt a forró nyári napsütéstől. A könyökkaros, motoros és kitekerhető napellenzők között jelentős árkülönbségek vannak és a felszerelés is változó bonyolultságú. Összeszedtük a fontosabb tudnivalókat, hogy megkönnyítsük a napellenző vásárlást és felszerelését.

Ha nem vagy biztos benne, hogy milyen árnyékolóra van szükséged, olvasd el összefoglaló cikkünket: Napernyő, Napellenző és Napárnyékoló - Melyik kell Nekem?

Csuklókaros Napellenző  - Praktiker

Hova érdemes napellenzőt venni? 

Korábbi cikkünkben már átnéztük, hogy a napvitorla tulajdonképpen a kert bármelyik pontjához tökéletes választás – ezzel szemben a napellenző igazi céleszköz. Habár kevesebb helyen alkalmazható, mint a napvitorla, egyúttal viszont nagyon praktikus megoldás. A kitekerhető napellenző erkélyre, teraszra vagy éppen balkonra a legjobb, hiszen felszereléséhez mindenképp szükség van egy nagyobb függőleges falfelületre, esetleg egy terasz alatti mennyezetre – de ne rohanjunk ennyire előre!

Kapcsolódó cikk: Napvitorla - Milyet válasszunk, hogyan és mire szereljük fel?

Milyen típusú napellenzők vannak és milyet vegyünk?

Első körben érdemes megnézni, hogy a napellenző árak közül melyik igazodik pénztárcánkhoz – szerencsére a Praktiker kínálatában minden árkategóriában találhatunk kedvünkre valót. A napellenző mérete is meghatározza, hogy a napellenző olcsón vagy drágábban vásárolható meg, legyen szó 5 méteres napellenzőről vagy egy kisebb, 4 x 2.5 méteres kivitelről. A vízválasztó ugyanakkor mégis az, hogy motoros napellenzőkézi tekerős napellenző, vagy esetleg függőleges napellenző lesz a kiválasztott termék.

Motoros Napellenző  - Praktiker

Az elektromos napellenző valamivel drágább, mint a manuális társai, az igazsághoz viszont hozzátartozik, hogy ez csupán kényelmi funkció, az árnyékot ugyanúgy biztosítani tudja egy könyökkaros napellenző is – más néven csuklókaros napellenző. Ha a praktikus szempontokon túl vagyunk, akkor már csak az esztétikummal kell dűlőre jutnunk: a számtalan szín és minta közül az otthonunkhoz illőt megtalálni.

Függőleges Napellenző  - Praktiker

Napellenző felszerelése: kérjem szakember segítségét? 

Habár nem kezdő barkácsolóknak való feladat a napellenző szerelése, azért kisebb rutinnal így is megoldható. A csuklókaros napellenző felszerelésének a leginkább kritikus pontja a rögzítőelemek falba történő befúrása, illetve a tartókonzolok stabilizálása. Ehhez ismernünk kell a fal összetételét és a szigetelés vastagságát, ettől függ, hogy milyen szerelési csomagra lesz szükségünk – ebben természetesen a Praktiker munkatársai örömmel segítenek majd!

Kézi Tekerős Napellenző - Praktiker

A munkálatokhoz szükségünk lesz továbbá egy fúrógépre lehetőleg ütvefúró fokozattal, ezzel tudjuk megcsinálni a lyukakat, illetve a rögzítőrudakat is ennek segítségével tudjuk majd behelyezni. A furatok tisztításához egy kefe és egy műanyag cső mindenképp jól jön, amivel kitakaríthatjuk, kifújhatjuk a port és törmeléket a furatokból. Azzal még érdemes kalkulálni, hogy a rögzítőrudak hosszabbak lehetnek, mint amilyen mélységű lyukat a falon fúrni tudunk. Ezeken kívül már csak injektáló habarcsot, nyomópisztolyt, illetve tömítőragasztót kell beszereznünk – mindezek után pedig indulhat is a szerelés!

Banner

Ezek is érdekelhetnek!

Iratkozz fel hírlevelünkre

és elsőként értesítünk!