Oldal tetejére

Multiméter: a szerszámosláda alapkelléke

Minden valamirevaló szerszámosládában vannak alapkellékek. Ilyenek a különböző csavarhúzók, kalapácsok, szigetelőszalagok, vágószerszámok és ott lapul általában egy színes doboz, aminek digitális kijelzője van, és első ránézésre alkalmas lenne a tér-idő kontinuum átlépésére is, annyi érthetetlen jelölés van rajta. Persze nincsenek véletlenek, így a digitális multimétert is számtalan dologra használhatjuk és nagy segítségünkre lehet, amikor szükség van rá. 

Ismerkedjünk hát meg alapfogalmakkal és tényleg a teljesség igénye nélkül nézzük meg, hogy mire is használhat egy ilyen műszer!

multiméter

Mit jelent a multiméter?

Ennek a szónak magyar megfelelője nincs nagyon, de úgy lehetne egyszerűen megfogalmazni, hogy több funkcióval rendelkező mérőeszköz.

Mire is jó egy multiméter?

A digitális multiméterek legfőképpen egyen- és váltóáramú hálózatok áramerősségének és feszültségének nagyon pontos kimérésére alkalmasak.

Ezek mellett persze számtalan egyéb funkciójuk van, bonyolultságuktól függően:
– ellenállásmérés
– frekvenciamérés
– fojtásmérés
– kapacitásmérés
– erősítésmérés
– diódák kitesztelése

Milyen méréshatáruk van általában ezeknek a műszereknek?

A szerszámosládánkban megbúvó, általában egyszerűbb multiméterek 10 amperes áramerősséget és 600 volt feszültséget képesek kimérni. Ha ennél nagyobb feszültség vagy áramerősség éri az eszközt, akkor tönkremehet az eszköz, de a barkácsszintű elektromos hálózatokon, ahogy mi használni fogjuk a műszert, ezeknél az értékeknél nem nagyon találkozunk nagyobbal. Ha mégis, akkor azokhoz az értékekhez már az úgynevezett lakatfogó műszerre lesz szükségünk.

Milyen részekből áll egy multiméteres készülék és milyen opcionális kiegészítőket vásárolhatunk még hozzá?

A készülék csomagolásán belül biztosan találunk egy vezérlőegységet, vagyis magát a műszert, valamint legalább egy pár mérőkábelt. A mérőkábel kritikus része a multiméternek. Fekete és piros színű kábelekről beszélünk, amelyek figyelmeztetnek minket a megfelelő polaritás miatt. A fekete a negatív, a piros a pozitív polaritást jelzi a számunkra. Ezeknél a kábeleknél is megvan adva az a maximális áramerősség- és feszültségérték, amely biztonsággal átfolyhat rajtuk. Ezt minden gyártó szem előtt tartja, így a kábelek a műszerrel tökéletes összhangban működnek majd.

Kiegészítőként krokodilcsipeszekkel tudjuk felszerelni a multiméterünket, ilyen esetben nem nekünk kell rajtatartani a mérőfejeket a mérendő ponton, hanem a csipeszekkel fixen rögzíthetjük őket és kényelmesebben tudjuk a műszert beállítani.

A multiméterműfaj biztosan nem kezdőknek való, de ha az ember egyszer megtanulja a használatát, akkor sok kérdéses esetben ad majd nekünk megbízható választ ez az igazán sokrétű műszer.

Kövesse a Praktikert a Facebookon is!

Hasznos volt ez az oldal?