Mosogatótálca: funkcionalitás, megjelenés, tartósság

Mosogatótálca az ön konyhájához igazítva. Többféle méret, forma és anyagminőség közül választhat igényei szerint. Egy biztos: a magas minőség.

mosogatótálca

Hogyan választhat jól mosogatótálcát?

Akinek volt már része konyhafelújításban, építésben, tudja, a helyiség egyik legkritikusabb pontja a megfelelő mosogatótálca megválasztása, ahol nemcsak méretről és alapanyagról kell dönteni, de formáról és típusról is. A feladat egyáltalán nem egyszerű, a kínálat ugyanis hatalmas, éppen ezért a tervezés elengedhetetlen.

mosogatótálca

Első lépésben például muszáj világosan látni, hogy tulajdon háztartásunkban milyen funkciókat kell a mosogatótálcának betöltenie. Mit és mennyit mosogatunk? Szükség van nagyobb helyre, mert lábosok, tepsik várnak arra, hogy elöblítsük őket? Netán poharakból használunk többet, ahol jól jön egy extra csöpögtető felület? Főzés közben szükségünk van plusz tálcára, ahol a frissen mosott saláta lecsöpöghet, és a forró lábas is elfér? Vagy egyszemélyes háztartást vezetünk, ahol a mosogatást a mosogatógép veszi át tőlünk? Gondoljuk át alaposan, hogyan és mire használjuk a mosogatótálcát!

mosogatótálca

Ugyanilyen fontos kérdés, hogy hova kerül az újdonsült mosogatótálca? Mennyi hely áll rendelkezésünkre? Elfér mellette a csöpögtető? Fali vagy álló csaptelepet szeretnénk? Milyen a csaptelep színe? Fontos azt is tisztázni, hogy a beépítésre kerülő mosogatótálca a munkalap alá vagy fölé kerül-e. Milyen a konyha stílusa? Melyik az a szín, forma, ami a legjobban passzol a megálmodott konyhához?

mosogatótálca

Ha megválaszoltuk a legfontosabb kérdéseket és tudjuk a méreteket, nincs más hátra, mint kiválasztani a mosogatótálca típusát és formáját.

mosogatótálca

Rozsdamentes és gránit mosogatótálcák: különböző formák és típusok

A mosogatótálca típusai között megtaláljuk az egymedencés, kétmedencés és másfél medencés változatokat, amik között könnyűszerrel dönthetünk, ha tisztáztuk magunkban, hogy mire és hogyan szoktuk használni a mosogatótálcát.

mosogatótálca

Ami a mosogatótálca alapanyagát illeti, ne csak az esztétikára koncentráljunk, de a praktikumra is: legyen könnyen takarítható, bírja a hőt, a vegyszereket és a fizikai behatást; ne karcolódjon, és legyen higiénikus.

A rozsdamentes acél mosogatótálcák például nem véletlenül tartoznak a legkeresettebb típusok közé, ezek nemcsak strapabírók, de dekoratívak és megfizethetők. A rozsdamentes acél mellett a gránit is közkedvelt alapanyag, ami szintén nagyon strapabíró, időtálló, karcmentes, ráadásul változatos színekben, méretben és formában kapható (igaz, emiatt áruk is változó). 

A rusztikus és a bohém konyhák kedvelt darabja a kerámia mosogatótálca, ami szintén számtalan színben kapható. Ez az alapanyag ugyancsak ellenáll a fizikai és kémiai behatásoknak, tisztántartása egyszerű, nem karcolódik, és cseppmentesen szárad.

Kövesse a Praktikert a Facebookon!

Ezek is érdekelhetnek!

Iratkozz fel hírlevelünkre

és elsőként értesítünk!