Banner

Mire használjuk a szárazbetont és melyek az előnyei?

Kicsit messziről indítunk, de a párhuzam ettől függetlenül pontos: instant kávét készíteni jóval egyszerűbb és gyorsabb, mint kotyogós kávéfőzővel hosszasan ügyködni. Az instant megoldások esetében minden összetevő megtalálható egyetlen csomagban, az ideális arányokat pedig már előre kikeverték helyettünk, nekünk csak vízzel kell elkeverni. Nagyjából ez a lényege a szárazbetonnak is – persze van néhány dolog, amire azért érdemes figyelni!

Beton kontra szárazbeton

A hagyományos beton keveréséhez cementre, sóderre és vízre van szükség, mindezekhez pedig betonkeverőhöz vagy az elkeveréshez alkalmas egyéb eszközökre. Amennyiben külön-külön szerezzük be a hozzávalókat, akkor könnyedén szembesülhetünk azzal a helyzettel, hogy – a kisebb munkálatok anyagigényéhez képest – „túlvásároljuk” magunkat. Ha például nyílászárók vagy zárórétegek hézagkitöltését szeretnénk utólagosan megoldani, amihez tényleg nincs szükség túl sok betonra, akkor a szárazbetonnal megspórolhatjuk magunknak a bekeverés fáradalmait.

Szárazbeton keverése - Praktiker

Keverni vagy nem keverni – ez itt a kérdés

A szárazbeton tulajdonképpen egy gyárilag előkészített beton, ami homokból és cementből áll össze, a gyártók pedig kivétel nélkül minőségi garanciát vállalnak termékeikért. Ha tehát követjük a leírásban foglalt keverési iránymutatásokat, akkor nem tudunk hibázni. Természetesen van szárazbeton és szárazbeton között is különbség, ez sokszor a keveréshez szükséges vízmennyiségben mutatkozik meg: 2 litertől akár 4 literig vehet fel vizet a szárazbeton.

A kisebb-nagyobb különbségek ellenére a szárazbeton alkalmazása megegyezik a betonozás szokásos módjával: manuálisan, kézi keverőgéppel vagy éppen elektromos betonkeverővel tudjuk elérni az ideális állagot. A betonozásra vonatkozó aranyszabályoknak ebben az esetben is meg kell felelni: a bedolgozás és a kötési idő alatt nem csökkenhet a hőmérséklet 5 °C alá, a friss betont pedig minél hamarabb vigyük fel a kívánt felületre, illetve csak tiszta, vezetékes vízzel szabad dolgozni!

Szárazbeton felhasználása - Praktiker

Mire használhatom a szárazbetont?

Általánosságban azt lehet mondani, hogy a szárazbeton bármilyen kisebb betonozási és javítási munkához alkalmas – legyen szó a házról vagy épp a ház környékéről. Egyaránt felhasználható hézagok és repedések kiöntéséhez, éppúgy, mint járdák, kerítések, kerékvetők, lépcsők, kerti medencék vagy tűzrakóhelyek készítéséhez. Szerkezeti betonként is használható, igaz, nem mindegyik terméktípus, éppen ezért, ha szárazbetonból szeretnénk áthidalót vagy födémet építeni, akkor mindenképpen győződjünk meg a termék műszaki adatairól – vagy készíttessünk építéshelyi anyagvizsgálatot, ami természetesen a vízzel való összekeverés után történhet csak meg.

Szárazbeton - Praktiker

Praktiker tippek

A munkát mindenek előtt azzal kezdjük, hogy ellenőrizzük az alapfelület egyenletességét, győződjünk meg róla, hogy nem vizes vagy hepehupás! Ha egy mód van rá, akkor a bekeverést a helyszínen végezzük el, ha viszont erre nincsen lehetőségünk, akkor körültekintéssel juttassuk el a készbetont a helyszínre – ellenkező esetben szétrázódik, „szétosztályozódik”.

Összességében már minden előre kevert építőanyagról elmondható, hogy minőségben nem marad el  a hagyományos megoldásoktól, legyen szó szárazbetonról vagy szárazhabarcsról, ezért ne féljünk az alkalmazásuktól – főleg akkor, ha nem ismerjük még a bekeverés minden apró fortélyát!

Kövesd a Praktikert a Youtube-on is!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és elsőként értesítünk!