Oldal tetejére

Mire figyeljünk a barkácsolás során? Biztonsági tanácsok és fontos figyelmeztetések

A nyár beköszöntével sokan nem csak a strandon henyélést várják, hanem az aktív kikapcsolódás jegyében a ház körüli munkákat és a barkácsolást is. Habár mi is nagy rajongói vagyunk az önfeledt otthonfejlesztésnek és otthonszépítésnek, nem tudjuk kellőképpen hangsúlyozni, hogy a jó munka a jó előkészületekkel kezdődik. Cikkünkben megemlítjük azokat az elengedhetetlen dolgokat, amelyek alapfeltételei a biztonságos barkácsolásnak.

Biztonságos barkácsolás - Praktiker

Védőfelszerelés

Bármilyen rutinosak is vagyunk, ha szeretnénk minimalizálni a balesetveszélyt, akkor bizony be kell szerezni néhány alapdarabot. Természetesen ezeknek a kiegészítőknek a megválasztása nagyban függ attól, hogy milyen típusú munkákat szeretnénk elvégezni, de beszerzésük semmiképp sem árt.

A kéz megóvása talán az egyik legfontosabb feladat, hiszen bármiféle eszközzel is dolgozzunk, az ujjak és a kézfej szinte mindig „útban van”. A hétköznapi kertészkedéshez egyszerű cérnakesztyű is megteszi, ha biztosra szeretnénk menni, akkor válasszunk speciális bevonatú, mártott kesztyűt, ha pedig komolyabb szerszámokat is kézbe veszünk, akkor már hasított bőrből készült munkakesztyűre lesz szükség.

Barkácsolás védőfelszerelés - Praktiker

Gravírozást vagy csiszolást tervezgetünk? Akkor egy maszk is el fog kelni – a pandémia idején talán ennek a fontosságát nem kell külön részleteznünk. Nem úgy, mint a füldugót! Sokan csak legyintenek, a fülek védelme nem olyan fontos – mondják. Pedig 90 decibel környékén már károsodhatnak a hallószervek, ezt a zajterhelést pedig egy flex vagy körfűrész könnyedén produkálja, ezért mindenképp fontoljuk meg legalább egy füldugó beszerzését!

A szemek megóvása ipari környezetben jogszabályi előírásokhoz van kötve, otthon viszont sokszor elfeledkezünk erről. Pedig vésés, fúrás vagy fűrészelés során könnyedén okozhat nagy bajt egy felpattanó forgács vagy szilánk. Pár száz forintért már találunk védőszemüveget a Praktiker kínálatában – ezen semmiképp sem szabad spórolni!

Munkakörnyezet

Talán mindannyian jártunk már olyan műhelyben vagy fészerben, ahol mindennek megvolt a maga helye, pedáns rend uralkodott bármerre is néztünk. Ez nemcsak dicséretes tulajdonság, hanem biztonságvédelmi szempontból is üdvözlendő. A balesetmentes barkácsolás alapfeltétele az átlátható és stabil munkakörnyezet kialakítása.

Még ha nem is rendelkezünk nagy térrel, törekedjünk az akadálymentesítésre, próbáljunk szabad és stabil felületet találni a munkához, ne kelljen semmit se feleslegesen kerülgetni, hiszen ezzel is csak a figyelmünket aprózzuk el! Ha barkácsolunk, akkor semmi másra ne kelljen koncentrálni csak arra, amit éppen vágunk, csiszolunk, fúrunk vagy éppen fűrészelünk!

Barkácsolás biztonsági tanácsok - Praktiker

Szerszámok

Sok esetben a legnagyobb galibát az elektromos eszközök okozzák. Ennek egyszerű oka van: hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, hogy a szerszámok karbantartása, üzemkész állapotban tartása megkerülhetetlen. Egy kalapács elhanyagolásából nem lesz baj, azoknál az eszközöknél viszont különös figyelemmel kell eljárnunk, amik elektromossággal működnek. 

Amennyiben a karbantartásra is nagy figyelmet fordítunk, akkor sincs még vége a szerszámokra vonatkozó biztonsági eljárásoknak. Ha kisebb gyerek van otthonunkban, esetleg családos vendégek is megfordulhatnak látogatóban, akkor az a legjobb, ha sem félni, sem megijedni nem kell – gondoskodjunk inkább az eszközök elzárásáról! A teljes műhely izolációja vagy megfelelő polcrendszerek beszerzése erre is megoldást jelent. Emlékezzünk gyerekkorunkra: mindig az volt a legizgalmasabb, amihez nem volt szabad hozzányúlni!

Kövesd a Praktikert a Youtube-on is és ismerd meg, melyik barkácsszeköz mire jó! 

Hasznos volt ez az oldal?

 • Applikáció

  Töltse le mobil applikációnkat, vásároljon könnyen és gyorsan bárhonnan.
 • Számlakártya

  Használatával gyorsan és egyszerűen igényelhet áfás számlát.
 • Országos szállítás

  Gyors és biztonságos. Termék kiszállítás az ország bármely területére.
 • Áruházi átvétel

  Az Ön által kiválasztott áruházunkban személyesen átveheti megrendelését.
 • E-számla

  Töltse le elektronikus számláját gyorsan és egyszerűen.
 • Törzsvásárló

  Használja ki Ön is a Praktiker Plusz Törzsvásárlói Programunk előnyeit!
 • Fogyasztóbarát

  Fogyasztói jogról közérthetően. Rajzos tájékoztató az Ön jogairól!
Lehullottak az árak!