Banner

Milyen létrát vegyek?

A létrák választéka óriási, a legnépszerűbb, háztartási létrától kezdve, egészen az ipari, professzionális létrákig, szinte bármilyen igényt kielégítő kivitel kapható már. Melyik típusra lehet szükséged? És milyen maximális magasságot lehet biztonságosan létrával elérni? Cikkünkben átnézzük az összes típust, és számot vetünk az előnyökkel és hátrányokkal.

A létrák alaptípusai

Mivel számos különböző feladat fordulhat elő egy háztartásban vagy építkezésen, ezért más és más szempontoknak kell megfelelni eszközeinknek – nincs ez másképp a létrával sem. Festéshez például nem biztos, hogy extra nagy teherbírás kell, viszont a könnyű mozgathatóság és a magasság annál fontosabb, és persze az ára sem elhanyagolható, főleg akkor, ha csupán alkalmi használatra szánjuk. Lássuk a 9 legnépszerűbb létra típust!

Az egyszerű, hétköznapi, háztartási létra

A klasszikus háztartási létra ismérve, hogy lehet két-, három- vagy akár több fokos is, könnyen mozgatható, kis helyen elfér. Bizonyos modellek esetében csúszásgátlós felületeket is kialakítottak a fokok és a markolat részein, ez akkor válhat szemponttá, ha gyerekek vagy idősebbek is használnák.

Háztartási létra

Fa létra

Ha azt mondjuk, hogy létra, a legtöbben talán a fából készült festőlétrát képzelik el. Ezek a létrák jól bírják a mindennapi igénybevételt is, hosszú életűek, nem utolsósorban pedig lakásdekorációs célokra is felhasználhatóak: kül- és beltéri növényállványnak vagy alternatív karácsonyfának éppúgy tökéletes, mint festéshez használatos segédeszköznek.

Alumínium létra

Az alu létra előnyei közé könnyű súlya, mozgathatósága és egyszerű tisztíthatósága tartozik, tulajdonképpen a legtöbb modell már alumíniumból készül. Természetesen változatos magassággal, akár extrém teherbírással is rendelkezhetnek, így bárki megtalálhatja az igényeinek leginkább megfelelőt – legyen szó két fokos háztartási vagy teleszkópos ipari kivitelről.

Alumínium létra

Támasztó létra

A támasztó létra a legegyszerűbb, ősi formát idézi, hiszen ez nem összecsukható vagy önmagába csúsztatható. Ahogyan nevében is benne van, egyszerűen neki kell támasztani a falnak, eresznek vagy fának. A támasztó létra bizonyos specifikus feladatokra használható csak, tárolása pedig igencsak körülményes, ha nem áll rendelkezésünkre elég hely.

Tolólétrák

A tolólétra tulajdonképpen a támasztó létra továbbfejlesztése, majdnem minden paraméter hasonló, csak éppen két részből áll, amelyikből az egyiket feljebb lehet tolni. Ezzel nagyobb magasságot tudunk elérni, egyébként ugyanúgy használandó, mint a támasztó létra.

Összecsukható létra

A teleszkópos megoldás az új generációs létrák sajátja, ennek köszönhetően helyigényük töredékére csökken, szállíthatóságuk is gyerekjáték, valamint minden munkálathoz be tudjuk állítani az optimális magasságot. Ez a lehetőség azért is fontos, mert ha több időt töltünk a létrán, nem csak egy villanykörtét kell becsavarni, akkor kulcskérdés, hogy mennyire érezzük magunkat kényelemben, biztonságban. Az ideális magasság sokat segíthet ilyenkor!

Összecsukható, alumínium létra

Padlásfeljáró létra

Habár a padlásfeljáró létra nem biztos, hogy a klasszikus értelemben létrának számít, inkább olyan készterméknek, mint a nyílászárók, de ettől függetlenül említésre érdemes. Ez a típus általában teleszkópos, összecsukható vagy toló létra, ami a tetőből nyílik le, ideális esetben pedig hőszigetelt is.

Univerzális létrák

Az univerzális létrák a kínálat legtetején helyezkednek el, tulajdonképpen mindent tudnak egyszerre. Nemcsak nagy, akár 150 kilós teherbírásúak, de bizonyos modellek különböző pozíciókba is átalakíthatóak, egyszerre válik így elérhetővé egy támasztó- és egy összecsukható létra.

Állványok és fellépők

Bizonyos esetekben nem a létra a legjobb megoldás: ha például csak egy kis extra magasságra van szükség, akkor egy sima fellépő is jól szuperálhat. Ha pedig nemcsak percekben, hanem akár órákban is mérhető a magasban végzendő munka mennyisége, akkor egy alumínium guruló állvány jobb választás, hiszen ott kényelmesen elférünk – mi és a szerszámok egyszerre!

Milyen maximális magasságot lehet létrával vagy állvánnyal elérni?

A toló- és az univerzális létrák magassága akár a 6-7 métert is elérheti, viszont ez hosszabb munkák során korántsem komfortos. Ehhez képest a dobogós állványok nemcsak kényelmesebbek, de nagyobb munkamagasságot is lehetővé tesznek, akár 11-12 métert is.

Háztartási létrát keresel? Látogass el a Praktikerbe, vagy keresd a termékeket a webshopon!

 

 

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és elsőként értesítünk!