Mikulás jelmez házilag

Lepje meg gyermekét és öltözzön be Mikulásnak! Megmutatjuk a legjobb és szupergyors módszereket, amelyekkel könnyedén elkészíthetjük otthon is a Mikulás jelmezt. A gyerekek imádni fogják! – Praktiker ötletek.

mikulás jelmez

Nemsokára megkezdődik a karácsonyi szezon, a gyerekek kedvenc időszaka. A kicsik mellett a szülők is örömüket lelhetik a készülődésben, meglepetések készítésében. Ennek igen vidám része a Mikulás-várás. Lepjük meg gyermekünket azzal, hogy az idén személyesen jön el hozzájuk a Télapó! Nem kell hozzá semmi, csak egy vállalkozó kedvű felnőtt, aki belebújik a Mikulás jelmezbe, amelyet házilag is könnyedén elkészíthetünk. Cikkünk ehhez szeretne ötleteket és inspirációkat adni.

Mikulás-sapka kartonból és vattából

Mindannyiunknak van egy képe a Télapóról. Ennek feltűnő része a piros sapka fehér bojttal. A sapkát varrjuk meg egy a ruhával összeillő piros anyagból úgy, hogy egy hosszú, lelógó bojtban végződjön. A végére ragasszunk egy hófehér vattapamacsot, a szélére pedig varrjunk vagy fehér szegélyt, vagy itt is használatunk vattaanyagot. Ha nem akarunk varrni, akkor készíthetünk sapkát piros színű kartonpapírból is. Egy kör alakú kartonból vágjunk ki egy körcikket, az egyenes széleit ragasszuk össze, lehetőleg a papír belső oldalán, és kész is a sapka! Mivel könnyen elkészíthető, akár a gyerekekkel együtt is kreatívkodhatunk, és nekik is csinálhatunk, az ő fejméretükre.

Mikulás-szakáll

Mindannyian tudjuk, hogy nincs Mikulás hosszú, hófehér szakáll nélkül. Teljesen élethű szakállt jelmezkölcsönzőből szerezhetünk, de ha az otthoni megoldás érdekel minket, akkor egy vastag kartonlapra, gumira, ragasztóra és sok vattára van szükségünk. Vágjunk ki egy szakáll alakú formát a papírkartonból úgy, hogy hagyjunk ki egy kis rést a szájnak. Ragasztóval rögzítsük rá a vattát a papírra, ügyelve arra, hogy a papírlap mindenhol fedve legyen. Az „álszakáll” két szélére erősítsük rá a gumit.

Piros öltözet

Hazánkban az ún. amerikai típusú Mikulás alakja terjedt el, aki hosszú, piros köntöst visel ugyanolyan színű nadrággal. A köntös vagy kabát szélét fehér szőrme vagy anyag díszíti, derekán fekete öv. Ha a gyerekek számára készítjük a ruhát, akkor az ő Mikulás-öltözetüknél szabály, hogy bármiből bármi lehet, tehát akár egy nagyobb piros kapucnis pulóvert is feldíszíthetünk jelmeznek. Felnőtteknél ez bonyolultabb, a megfelelő hatáshoz kicsit többet kell tenni: varrjunk Mikulás jelmezt! Ha profik vagyunk, használhatunk szabásmintát is, ha egy adott méretre készítjük. Ha még nem tudjuk, hogy milyen termetű ismerősünk ugrik be Mikulásnak, akkor természetesen nem tudunk szabásmintával varrni, ilyenkor talán jobb, ha minél nagyobb anyagdarabokat varrunk össze. A kabátrész varrásánál ne felejtsük el, hogy a Mikulás nem különösebben fitt alkat, hanem egy pocakos személy, tehát szükségünk lehet egy kispárnára pocak gyanánt, és derékban is nagyobb szélességgel kell számolnunk.

Természetesen készíthetünk Mikulás jelmezt nőknek is. Egy piros anyagú felsőrészt könnyedén átalakíthatunk úgy, hogy szoknyarészt varrunk rá, illetve textilragasztóval fehér díszítő elemeket helyezhetünk a kis ruhára.

Fekete bakancs vagy félcipő

A kiegészítők kiválasztásánál emlékezzünk arra, hogy Mikulás nem egy modern hős, tehát nincs karórája és egyéb kiegészítője (fülbevaló, egyéb ékszerek, divatos szemüveg). Ez fontos, hiszen a kisgyerekek igen szemfülesek, gyorsan lebukhatunk az ilyen kis részletek miatt. Figyeljünk az apróságokra és rejtsük el a személyazonosításra alkalmas kiegészítőket!

Viszont ne felejtsük el, hogy a Mikulás fekete csizmát visel! Ez talán a legkönnyebben beszerezhető része a jelmezünknek, hiszen mindenki ruhatárában akad egy fekete bakancs vagy félcipő. Legyen nálunk egy piros kesztyű és varrhatunk egy piros zsákot is, amibe a látszat kedvéért helyezzünk üres cipősdobozokat vagy egyéb könnyebb tárgyakat, mintha a Mikulás tényleg meg lenne pakolva ajándékokkal a jól viselkedő gyerekek számára.

mikulás jelmez

Reméljük, sok örömüket lelik majd a jelmezkészítésben és igazi meglepetést tudnak majd okozni a házilag készített Mikulással.

Aki nem akar a jelmezkészítéssel bajlódni, válassza a Praktiker Mikulás jelmezét!

Kövesse a Praktikert a Facebookon is!


Iratkozz fel hírlevelünkre

és elsőként értesítünk!