Banner

Mi az a greslap?

Annyit rögtön itt az elején elárulunk, hogy egy burkolat típusról van szó – ha tehát valaki burkolás előtt, konyha vagy fürdő felújítás előtt áll, okvetlenül olvasson tovább! Cikkünkben nemcsak a greslap fogalmát tisztázzuk, de kitérünk olyan típusokra is, mint a mázas gres vagy éppen a mázatlan greslapok fajtái.

Mi az a greslap?

A hagyományos értelemben vett greslap egy olyan burkolat, ami keresztmetszetében azonos homogenitású, mázatlan. A technológia fejlesztésével persze egyre többféle típust gyártanak, de az talán az összesre igaz, hogy a greslapokat is agyag homok és más természetes anyagok keverékéből állítják elő.

Padló és falfelület burkolására egyaránt használható

Egyfelől ellenálló képességének köszönhető, hogy univerzális burkolóanyagnak számít, ugyanakkor esztétikai szempontból is nagy mozgásteret biztosít. Előfordul, hogy díszítő, esetleg színező anyagként természetes kövek őrleményeit keverik az alapmasszába, így a minősége változatlan, a megjelenése viszont különlegessé válik.

Kőhatású gres padlólapok

Mit jelent a mázatlan gres padlólap?

A gres padlólap jelentése tulajdonképpen abban áll, hogy eleve padlónak lett tervezve. A gres falburkoló esetében nem kell például a csúszás szempontjával számolni – a gres padlólap ennek a feltételnek is eleget tesz.

Hogyan lehet gres járólapot hatékonyan tisztítani?

Vannak a természetes kövek hatását tükröző gres lapok, ezek kétségtelenül mutatósak, ugyanakkor láthatjuk, hogy a felület kicsit érdesebb, rusztikusabb. Egy ilyen kerámia lapnak a takarítása nehezebb, hiszen a szennyeződések jobban megülnek az egyenetlen felületen. Ha viszont mázas kerámia a szívünk csücske, akkor arra mindenképp gondoljunk, hogy egyszerű tisztítani, de azért vigyázni kell rá, hogy ne karcoljuk fel!

Csúszásmentes gres padlólapok

Ahogyan korábban említettük már, a csúszásmentesség egy fontos szempont a gres lapok kínálatában. Ezt egészen egyszerűen megállapíthatjuk: egy kövek hatását tükröző kerámialap érdes tapintású, kevésbé csillog. Ezek a típusok akár a fürdőbe, akár kültérbe is alkalmasak.

A greslapoknak is vannak mázas változatai

Fényes, polírozott gres padlólap

Az utóbbi időkben nagy népszerűségnek örvendenek a fényes padlólapok is, a beltéri gres lapok palettáján színezett, teljes keresztmetszetében azonos összetételű burkolatokat találhatunk. Fentebb már megpendítettük, hogy a fényes, polírozott lapok kevésbé ellenállóak, felkarcolhatjuk őket, előfordulhat, hogy felpattogzik, ha viszont vigyázunk rá, akkor nem lesz panaszunk rá!

Mit jelent a mázatlan gres padlólap?

Mindezek után talán már nem jelent meglepetést, hogy a kézenfekvő csoportosítás szerint létezik mázatlan és mázos gres lap – előbbieket a természetes kövek hatásáról ismerhetjük fel.

Kültéri, fagyálló gres lapok

A kültéri gres lapok tulajdonképpen ugyanolyanok, mint a többi, csak jóval ellenállóbbak. Ebben a típusban is létezik anyagában színezett vagy natúr hatású, a lényeg viszont mégsem ez: fagyálló, csúszásmentes, a víz és napsugárzás kevésbé roncsolja.

Keresd a csempék és padlólapok széles választékát a Praktikerben!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és elsőként értesítünk!