Oldal tetejére

Ismerje meg a metró csempe típusait!

Metró csempe típusok szín, méret és dizájn szerint. A metró csempe ideális választás konyhába vagy akár fürdőszobába is. – Praktiker ötletek

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Zuhause bei Toulouse (@jennifer.paro) által megosztott bejegyzés,

Mit jelent a metró csempe?

Manapság az egyik legkeresettebb falburkolat a metró csempe, mert színe, formája és fényes felülete miatt nemcsak trendi, de időtálló is.

Az 1:2-es aránnyal készített kerámia csempe megálmodója a Heins & LaFarge tervezőcsapat volt, akik a New York-i metróba készítették el a praktikus burkolatot még 1904-ben. A burkolattal szemben komoly követelményeket támasztottak, egy olyan megoldásra volt ugyanis szükség, amit könnyen lehetett takarítani, illetve támogatja a sötét metró megvilágítását.

metró csempe

A csempék nemcsak egyszerű falburkolatok voltak, ugyanis olyan metrócsempéket is készítettek, amiken serif vagy sans serif betűtípussal megjelentek a megállók nevei, a kijárat tábla, a peron száma és egyéb, az utazóközönség számára hasznos információ. 

A dizájnos csempe hamar felkapottá vált, eljutott Európába, ahol nemcsak az otthonokban alkalmazták előszeretettel, de olyan helyiségekben is, ahol a makulátlan tisztaság alapkövetelményt volt (gyógyszertárak, hentesüzletek, ipari konyhák).

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Bristol Bespoke Tiling (@bristolbespoketiling) által megosztott bejegyzés,

A klasszikus metró csempe egyik ismertetőjegye, hogy mind a négy széle x fokban le van vágva. Mivel ez a lecsapás minden gyártó esetében más mértékű, vásárláskor érdemes figyelni rá, hogy az egységes felület érdekében ugyanolyan típust válasszunk. Természetesen léteznek lecsapás nélküli metró csempék is. A metró csempe méretei 10x20-as és 7,5x15-ös, ugyanakkor ne lepődjön meg senki, ha a gyártók, forgalmazók oldalán más méretekkel is találkozik. A metró csempe ma már nemcsak fehér, de a szivárvány összes színében kapható, nemcsak fényes, de matt kivitelben is.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

TegelsNL (@tegelsnl) által megosztott bejegyzés,

A metró csempe egyik legkiválóbb adottsága, hogy mérete miatt számtalan mintázatban lehet a felületre felvinni: vízszintesen, függőlegesen, halszálkában, kötésben, srégen, sorban vagy oszlopban, bárhogy jól mutat.
A választást, kialakítást megnehezíti a fuga színének kiválasztása, ahogy más csempéknél, a metró csempe esetében is további játékteret ad a fuga tónusa. A sötét fuga például gyakori választás, ahogy a hófehér is: egyéni döntés kérdése, hogy ki milyen falfelületet szeretne kialakítani.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

HuntersCatford (@hunterscatford) által megosztott bejegyzés,

Konyhába vagy fürdőszobába inkább?

A metró csempe fürdőben és konyhában nemcsak jól mutat, de praktikus választás is, hiszen a felület könnyen tisztítható. A gyakorlatban a metró csempe azonban nemcsak e két helyiségben jó választás, ma már rég bekerült az étkezőbe, a hálószobába, ahol egy-egy falrészletet díszít.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

@the.townhouse.flip által megosztott bejegyzés,

Bár sokan az ipari és a minimál stílushoz kötik, letisztultsága miatt bármelyik más trendbe „beköthető”.

Kövesse a Praktikert a Facebookon!

Hasznos volt ez az oldal?