Banner

Mész: az építőanyag, amiről mindenkinek a tisztaság jut eszébe

Az alapokat sem érdemes a véletlenre bízni. Válasszon a Praktikernél mészterméket - fertőtlenítéshez, tisztasági festéshez, habarcskészítéshez! – Praktiker-ötletek

mész

A mész, mint alapvető építőanyag

A mész, avagy a kalcium-hidroxid szervetlen vegyület, amivel fehér por vagy oltott mész (vizes pép) formájában találkozhatunk. Az oltott meszet ezer fokon égetett mészből (kalcium-dioxid) állítják elő úgy, hogy vizet adnak hozzá (mészoltás). Vízzel való összekeverése után hosszan pihentetik, hogy kiváljon belőle az úgynevezett mésztej, amiből készülhet mészkőhabarcs, vakolat, de tökéletesen alkalmas a falak, lakások festésre, fertőtlenítésére.

Az építőipar a meszet hosszú idő óta alkalmazza, a cement előtt ugyanis az volt az egyetlen kötőanyag, ami nagy mennyiségben rendelkezésre állt, ráadásul felhasználásával olyan falazatok készültek, amik nemcsak ellenállók, de rugalmasak is voltak, repedések nem nagyon alakultak ki rajta. Lúgos kémhatása miatt természetes penészgátló, fertőtlenítő, a falak szellőzését nem gátolja; kültéren, beltéren egyaránt alkalmazható.

A klórmész hatásai

A klórmész (kalcium-hipoklorit) az oltott mészből, klórgáz hozzáadásával készül. A vegyületet Semmelweis Ignác alkalmazta először kézfertőtlenítésre, a gyermekágyi láz megelőzésére. Tulajdonságát tekintve a hypóhoz hasonlítható, a fehér finom por nemcsak fertőtlenít, de fehérít is – így használata nagy körültekintést igényel.

A mész különböző felhasználási módjai

A mésztejet nemcsak malterkészítéshez használják, de mind a mai napig környezetbarát „festék” hírében áll. Mivel erős lúg, nemcsak az építőiparban használják:

  • Víz és szennyvíz tisztítása során a lebegő részecskék kicsapatására, valamint a savas kémhatás ellensúlyozására alkalmazzák
  • Ipari vízlágyításra is használják
  • Akváriumokban és terráriumokban kalcium bevitelére is használják
  • Az élelmiszeripar savanyúságot szabályozó anyagként használja, a csomagoláson az E526-tal jelölik. Megtaláljuk többek között alkoholos italokban, sajtokban, mélyhűtött élelmiszerekben
  • Festékekben, kőolajszármazékokban töltőanyagként van jelen
  • A gyógyszeripar antimikrobiális szerként tartják számon (képes elpusztítani mikrobákat, mint pl. baktériumokat, gombákat és vírusokat), illetve a csontregenerációt is serkenti. A fogászatban gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő és dentinképző hatására támaszkodnak.

Kövesse a Praktikert a Facebookon!


Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és elsőként értesítünk!