Oldal tetejére

Medencék vízkezelése, avagy mire kell figyelni az üzemeltetésekor?

Javában tart a kánikula, nem véletlen, hogy egyre többen érdeklődnek a medencék iránt. Ezzel egy időben pedig felmerülnek olyan fontos témák, mint a helyes vízkezelés, a víz pH-jának mérése, valamint olyan „haladó” feladatok, mint a medence vizének a pelyhesítése vagy az algásodás elleni természetes védekezés. Amennyiben ezek újdonságként hangzanak (vagy legalábbis nincsenek még bejáratott technikáid), mindenképp olvass tovább!

Medence pH érték mérése

Tiszta víz 1.0

Hívogató volna rögtön fejest ugrani a témába, de le kell szögezni már itt az elején: a kristálytiszta vízhez nem lesz elegendő csak néhány mágikus összetevőt bejuttatni a vízbe. Először is gondoskodni kell arról, hogy a szűrőberendezések és a vízforgatók hibátlanul működjenek!

Miért kell vízforgató a medencébe és hogyan kell használni? 

A pH-érték bemérése

A víz klórozása nem átugorható feladat, amennyiben nem szeretnénk heti rendszerességgel leereszteni és újratölteni a medencét. A vegyszerekkel viszont óvatosan kell bánni! Amennyiben túl magas a víz szabadklór tartalma, akkor bőr- vagy szemirritációt tapasztalhatunk, ha viszont túlságosan alacsony, akkor hamar elkezdhet „opálosodni”, bezöldülni a víz. A méréshez használhatunk egyszerű tesztcsíkot, tablettás vízelemzőt vagy digitális eszközt is, a lényeg, hogy a végső érték 7,2 és 7,6 között legyen!

Medence vízkezelés

Kristálytiszta víz: mivel és hogyan?

A tökéletes vízminőséget három különböző összetevővel tudjuk elérni, aminek az első és talán legismertebb megoldása a klórozás. Ebből többféle kiszerelést lehet már kapni granulátumtól kezdve a tablettáig, egy dolog viszont nem változik: az első alkalommal jóval többet kell a vízbe juttatni, mint a szinten tartás során. Mivel a lassan oldódó klór és a   gyorsan oldódó klór is másképpen hat, mindig olvassuk el a használati útmutatót, hiszen a pontos mennyiség ebből fog kiderülni!

A klór mellett a másik nagy segítség az algamentesítés: nem muszáj használnunk, de segítségünkre lesz, az biztos. Ugyanakkor az is igaz, hogy a klórozáshoz képest kicsit időigényesebb, mivel a kezelés után „ülepíteni” kell a vizet 24 óráig, hogy utána a leülepedett algát hatékonyan lehessen eltávolítani a vízből.

A harmadik trükk pedig az úgynevezett pelyhesítés, ami egy remek megoldás a víztömegben lebegő részecskék eltávolításához. Ezek a szennyeződések általában annyira picik, hogy a szűrőkön nem akadnak fenn, ezért a pelyhesítés során a térfogatuk megnövekedik, így pedig már a szűrőberendezések is elbánnak vele! Ezt – az algásodás elleni szerekhez hasonlóan – általában csak a vízbe kell belelöttyinteni.

És még egy apróság…

Vonzó megoldás, hogy néhány dolgot bejuttatunk a vízbe, és már el is értük a tökéletes vízminőséget, de ennyiben azért nem áll meg a történet. Csak úgy lesz kristálytiszta a medencénk, ha mi magunk is kivesszük a részünket a munkából! A víz felszínén hullámzó faleveleket hálós medencetisztítóval, az alján pihenő szennyeződéseket pedig medence porszívóval tudjuk eltávolítani. Ha másért nem, akkor azért mindenképp tegyük meg, hogy véletlenül se a vízkeringető rendszer vagy a szűrőberendezés lássa a kárát! Ha viszont mindezeket megtesszük, akkor tényleg nincsen más hátra, mint az önfeledt medencézés!

Hasznos volt ez az oldal?