A rendrakás zsenije ezekkel a tippekkel hódította meg a világot

Az egyik létező legsikeresebb könyv, televíziós sorozat és életszemlélet Marie Kondo japán tanácsadó nevéhez fűződik, aki egy nem mindennapi témában, a rendrakás műfajában lett világsztár. A pici, törékeny nő házról-házra jár, hogy megtanítsa az embereket szelektálni, elengedni, dobozolni, hajtogatni és végiggondolni azt, hogy valóban szükségünk van-e egy újabb materiális dologra. Az ő tippjei közül hoztunk el néhányat. 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Marie Kondo (@mariekondo) által megosztott bejegyzés,

Kategóriákban gondolkodjunk, ne szobákban!

Aki a nagy rendrakás előtt áll, ne szobáról-szobára haladjon, kategóriákban kezdjen hozzá lakása átalakításához. Könyvek, ruhák, háztartási gépek, tárgyi emlékek: ilyen és ehhez hasonló halmazokat alakítsunk ki - a válogatást pedig azzal a műfajjal kezdjük, amihez a legkisebb az érzelmi kötődésünk. 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Marie Kondo (@mariekondo) által megosztott bejegyzés,

Tiszteljük a dolgainkat!

Marie Kondo szerint, ha picit is megszemélyesítjük a dolgainkat, új értelmet nyernek. "Vajon a ruháink örülnek annak, ha egy kupacban kell létezniük, vagy megérdemelnék a fogast?" Első olvasatra nagyon idegen és furcsa ez a kérdés, de ha elkezdjük értékelni a tárgyainkat, másképp tekintünk rájuk. 

rendrakás

A nosztalgia nem a barátunk

Rendrakás közben a nosztalgia nagy ellenlábas. Ruhaválogatás közben például nem érdemes elkezdeni régi fotókat nézegetni, leveleket olvasgatni, fegyelmezetten annál a kategóriánál kell maradni, amin épp dolgzunk. 

Azokat a tárgyakat tartsuk meg, amik örömöt sugároznak!

A gardróbszekrény átválogatása sokak számára az egyik legnagyobb kihívás. Aki nem tud megválni ruháitól, egyszerűen tegye fel magának a kérdést: Örömöt sugároz számomra ez a pöttyös szoknya? Örömöt sugároz ez a nadrág? Ha a válasz nem, váljunk meg a darabtól!

Dobozoljunk!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Marie Kondo (@mariekondo) által megosztott bejegyzés,

A cipősdoboz, a rekesz és a tároló a rendrakás egyik leghasznosabb kelléke, amibe úgy érdemes behajtogatni a holmikat, hogy felülnézetből pontosan lássuk, mit rejt a doboz. Az egymásra hajtotgatott ruhaneműk sokszor elvesznek a kupacban, és azt se tudjuk, milyen darabokat birtokolunk. 

Kövesse a Praktikert a Facebookon!

Iratkozz fel hírlevelünkre

és elsőként értesítünk!