Oldal tetejére

Mi a különbség a linóleum és a PVC között?

PVC vagy linóleum burkolatra van szüksége? Ha nem biztos a dolgában kérje szakértő segítségét, és kerülje el a bontást és a többszörös költségeket!

Alapanyag: Linóleum és PVC burkolat

Bár a linóleumról és a PVC burkolatról sokan úgy hiszik, egy és ugyanazon termék kétféle elnevezése, a valóságban két teljesen különböző matériáról van szó, az egyik természetes a másik műanyag - küllemükben azonban nagyon is hasonlítanak.

linóleum

A linóleum alapja a lenolaj, amit megfelelő arányban természetes gyantával (leggyakrabban fenyőgyantával), mészkővel, parafa-vagy faliszttel, titán-oxiddal és természetes színezőanyagokkal kevernek, ami egy jutahordozóra kerül. A linóleum nevét egyik összetevőjéről kapta: a latin linum (len) és oleum (olaj) szóösszetételből született.

A linóleum előállítása egy többlépcsős, idő-és munkaigényes folyamat: a lenolaj polimerizációjával keletkező alapanyagot és a gyantát vegyítik, ami a linóleumcement 40 százalékát teszi ki, a maradék 60 százalék a többi töltelékanyag. A linóleum szilárdsága az olaj oxidációjának köszönhető, a további hozzáadott alapanyagok a burkolat különleges tulajdonságait változtatják. Manapság a lenolajat gyakran szójaolajjal helyettesítik, és gyártója válogatja, hogy a keverékbe kerül-e kaucsuk vagy műanyag. A kiszáradt alapanyag felületét kezelik, majd méretre vágják, tekercselik vagy darabolják – utóbbira akkor kerül sor, ha klikk rögzítéssel kerül forgalomba.

A PVC, avagy a polivinil-klorid hőre lágyuló, éghető, kémiailag ellenálló, kemény műanyag. A harmadik legnagyobb mennyiségben gyártott szintetikus polimer. Két fajtája között tesznek különbséget: lágy és kemény PVC. Utóbbiból készülnek a padlóburkolatok.

Linóleum burkolat lerakása

A linóleum lerakása egyszerű, mindössze néhány fontos körülményt kell figyelembe venni.

linóleum

 • 1. Előkészítés: Fontos a felület kiegyenlítése és előkészítése: a linóleum vékony, amin keresztül a legkisebb egyenetlenségek is átütnek.
 • 2. Akklimatizáció: Amennyiben a felület tiszta, száraz, egyenletes, gyűrődésmentesen ki kell teríteni a burkolatot, körülbelül tíz centiméter ráhagyással ki kell vágni, majd 24 órát állni hagyni. A precíz vágást csak ezután szabad elvégezni.
 • 3. Vágás: 20 négyzetméter felett ajánlott a linóleumot leragasztani, ehhez csavarjuk fel a precízre vágott burkolatot, vigyük fel a ragasztót, majd óvatosan engedjük rá a linóleumot. Fontos, hogy a ragasztón feltüntetett felhasználási javaslatok szerint járjunk el.
 • 4. Illesztés: nagyobb terek esetén könnyen megesik, hogy a linóleumtekercseket illeszteni kell egymáshoz. Ebben az esetben kényesen ügyelni kell arra, hogy a már leterített felületre ne kerüljön a ragasztóból.
 • 5. Hegesztés: Ezek után nincs más hátra, mint kivárni a száradási időt, majd egy speciális eszközzel összekapcsolni a burkolati elemeket. Nézze meg videón, hogyan működik!

Kövesse a Praktikert a Facebookon!

Hasznos volt ez az oldal?

 • Kérdése van?

  Ügyfélszolgálatunk készséggel áll rendelkezésére!
 • Országos szállítás

  Gyors és biztonságos. Termék kiszállítás az ország bármely területére.
 • Áruházi átvétel

  Az Ön által kiválasztott áruházunkban személyesen átveheti megrendelését.
 • E-számla

  Töltse le elektronikus számláját gyorsan és egyszerűen.
 • Törzsvásárló

  Használja ki Ön is a Praktiker Plusz Törzsvásárlói Programunk előnyeit!
 • Fogyasztóbarát

  Fogyasztói jogról közérthetően. Rajzos tájékoztató az Ön jogairól!
 • Szakemberkereső

  Találja meg az Önnek megfelelő szakembert a fix24.hu segítségével