Banner

Mi borítsa a lépcsőt? Variációk burkolásra

Helytől és funkciótól függően a lépcsők burkolata számtalan kiváló minőségű matéria lehet, kezdve a fától, fémtől egészen a burkolólapig. A hagyományos és megszokott választások helyett most néhány olyan megoldást mutatunk be, amin érdemes elgondolkodni. - Praktiker ötletek

Lépcsőszőnyeg

A lépcsőszőnyeg az egyik legesztétikusabb, legkényelmesebb és legbiztonságosabb választás, ami ráadásul időtálló és strapabíró. Utóbbinak természetesen alapfeltétele, hogy megfelelő szőnyeget válasszunk, hiszen minden szőnyeg alkalmas lépcsők borítására. Aki biztosra akar menni, ipari minőséget választ.

lépcső burkolatok

Aki szakember helyett maga készítené el a szőnyegborítást, ügyeljen arra, hogy megfelelően előkészítse a felületet, az legyen sima, tiszta, és ügyeljen rá, hogy a szőnyeg minden pontját odaragassza a lépcsőhöz, ellenkező esetben a mozgás hatására megnyúlik az anyag, kopásnak indul. A szőnyeg felkerülhet futószőnyeg formájában, de fel is darabolhatjuk a biztosabb rögzítés érdekében. Egyes lépcsők esetében a leszorítórúd is indokolt - érdemes hát szakember véleményét kikérni. Egyéni döntés kérdése, hogy a szőnyeglépcső lábazata miből készül: a szőnyeg anyagából, fából vagy laminált lábazatból. 

lépcsőszőnyeg

A kínálatban megtaláljuk az öntapadós lépcsőszőnyegeket (lépcsőfoltokat) is, amiket általában szabványméretben árulnak, fix darabszámban. Egyedi megrendelésre van szükség, ha a fokok számra meghaladja a csomag tartalmát, vagy/és a lépcsőnk fordulós. 

Festék és csempe lépcsőlap

Festés esetén fontos, hogy tiszta, pormentes felületen kezdjük el a munkát! Az alapozó festékkel nem érdemes spórolni, az ugyanis nemcsak az esetleges lyukakat, hézagokat tölti ki, de kiváló alapot biztosít a festéknek, hogy jobban tapadjon, és strapabíróbb legyen. Az alapozó száradása után két rétegben vigyük fel a festéket, ám a két réteg között hagyjunk egy nap száradási időt. Aki szeret kreatívkodni, ne fogja vissza magát, használhatunk eltérő színeket, festhetünk motívumokat a fokok közé, vagy válasszunk tapétát. 

lépcső burkolat

Az időtálló és esztétikus lépcsőburkolatok közé tartozik a kerámia is, amiből ma már készítenek kimondottan lépcső borítására alkalmas típusokat. A kínálatban találunk rusztikus, polírozott, csúszásgátlós és sima felületű kerámiaburkolatot, amik nemcsak beltérben, de kültérben is megállják a helyüket, kiváló fagy-és kopásállók. 

Lépcsőburkolat fából

Talán a legkézenfekvőbb megoldás a fa, ami akkor is egyedi választás, ha „csak” burkolatként használjuk. A fa bármelyik enteriőrbe beilleszthető, természetes hatású, ellenálló és biztonságos, ráadásul a hangokat is elnyeli. 

lépcsőburkolat

Kövesse a Praktikert a Facebookon!

Banner

Ezek is érdekelhetnek!

Iratkozz fel hírlevelünkre

és elsőként értesítünk!