Banner

A helyes lemosó permetezés szabályai

Tavaszi lemosó permetezés a gombás, baktériumos eredetű betegségek és kártevők ellen. A lemosó permetezés házilag is elvégezhető, megmutatjuk a helyes lemosó permetezés szabályait!

Végre megérkezett a tavasz, és ezzel egyidejűleg eljött a kerti munkálatok ideje is. A kerti tevékenységekben avatott olvasóink tudják, hogy márciusban sok olyan fontos teendő van, amit ha időben és jól végzünk el, az meghatározhatja kertünk, udvarunk egész évi állapotát. Ezek közé tartozik a permetezés is. Mikor és hogy permetezzünk először? Cikkünk ebben szeretne egy kis segítséget nyújtani.

háti permetezőgép praktiker

Tavaszi lemosó permetezés

A permetezés célja, hogy megszabaduljunk a kerti növényeinket támadó bakteriális és gombás eredetű fertőzésektől és védelmet nyújtsunk nekik az ilyen jellegű betegségek ellen. A legelső permetezést lehetőleg akkor végezzük el, amikor már beköszöntenek a fagymentes napok. De az időzítésnél figyeljünk arra is, hogy még az előtt permetezzünk, mielőtt megtörténik a növények rügyfakadása, hiszen a virág- és levélkezdeményeket kémiailag sértheti a lemosó permetszerekben található rézanyag. Sajnos fennáll a veszélye, hogy a permetszertől felperzselődnek, úgyhogy ezt próbáljuk meg elkerülni.

A szokásos tavaszi metszési teendők mindenképpen előzzék meg a permetezést. Ez azért nagyon hasznos, mert egyúttal fertőtleníteni is tudjuk a fák, cserjék felületén kialakult metszési sebeket. Másik előnye, hogy ha levágjuk az elhalt fás részeket, spórolhatunk a permetanyaggal, hiszen azokra már nem fogjuk feleslegesen rászórni azt.

Házilag is elvégezhető

A permetezés nem könnyű feladat, de nem kell hozzá feltétlenül szakembert hívni. Érdemes már a tél folyamán felkészülnünk: gyűjtsünk információkat a gyümölcsfák, rózsák, díszcserjék tulajdonságairól, permetezéséről! Gondoljuk végig, hogy mennyi permetszerre lesz szükség, mekkora a kert, mennyi és milyen méretű növényt kell lemosnunk! Úgy kalkuláljunk, hogy például egy 1 méter magas és széles növény ágrendszerének kezeléséhez nagyjából 1 liter permetlé szükséges, egy 4 méteres, többméteres szélességű ágazatú fát pedig 8-10 liter permetszerrel tudunk lemosni. Ne felejtsünk el számolni a talajra eső levelekkel, növényi hulladékokkal, hiszen ezek permetezésére is szükség van.

A lemosó permetezés lépései

  • 1. Első lépésként tervezzük meg a permetezés időpontját! Tájékozódjunk az időjárás-jelentő oldalakon, műsorokból! A ködös, esős, szeles napokat lehetőleg kerüljük el!
  • 2. Válasszuk ki a lemosó permetszert! Az egyes gyümölcsfák, dísznövények vonzzák az atkákat, tetveket, lisztharmatgombákat, a moníliát, ezekre kaphatók speciális szerek, de vehetünk általánosabban védő anyagokat is.
  • 3. Ne felejtsünk el gondoskodni a saját védelmünkről, mielőtt elkezdjük a permetszer szórását! Használjunk maszkot, sapkát, illetve olyan ruhát, amit nem féltünk különösebben.
  • 4. A permetanyagot bőven folyassuk rá a növényekre, az a legjobb, ha szó szerint csurog le róluk a folyadék. Ez azért fontos, mert a legtöbb ilyen szer úgynevezett kontakt hatású, tehát az anyagnak hozzá kell érnie a kártevőkhöz, hogy el tudja pusztítani őket.
  • 5. Menjünk végig a fákon, ágakon, cserjéken, dísznövényeken és a talajt is permetezzük be!
  • 6. Végül figyelmesen mossuk ki a permetezőgépet és a használt eszközöket. Ha vannak háziállataink, azok ne tartózkodjanak a kertben a munkálatok alatt, sőt, lehetőleg a permetezés után egy-két óráig legyenek elzárva, nehogy megmérgezzék magukat.

Kövesse a Praktikert a Facebookon!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és elsőként értesítünk!