Oldal tetejére
Légtisztító növények

Az alábbi növények nem csak hogy otthonosabbá, de egészségesebbé is teszik környezetünket. Kutatások szerint egyes légtisztító szobanövények az otthon levegőjét segítenek megszabadítani a káros anyagoktól. Cserébe csak tisztán kell tartani a levelüket és a virágföld felszínét, hogy hatékonyan végezhessék munkájukat.

Boston páfrány (Nephrolepis exaltata)

A boston páfrány a leghatékonyabb a formaldehid eltávolításában. Sokkal többet távolít el óránként, mint az összes többi növény. A párás és kevésbé napsütötte helyiségekben érzi jól magát.

Megnézem


Sáfrányos zebralevél (Calathea Crocata)
Ez a gyönyörű légtisztító dísznövény világos fényigényű, azonban közvetlen napfénytől óvni érdemes. Szobahőmérsékleten jól érzi magát: nappal legalább 20, éjjel minimum 18 fokos környezet megfelelő számára. Ha túl hideg a földje, az a növekedésben gondot jelenthet a növénynek.
Kevés fény hatására mintázata kifakul, veszít szépségéből. Nyáron érdemes több vizet adni neki, azonban két locsolás között várjuk meg, hogy kicsit kiszáradjon a földje.

Megnézem


Anyósnyelv (Sansevieria Laurentii)

Az anyósnyelv vitathatatlanul az egyik legnehezebben kipusztítható növény. Kiválóan megtisztítja a levegőt a méreganyagoktól és boldogan növekszik olyan helyen is, ahol esetleg más növény tönkre menne, kipusztulna (mint például egy nagyon meleg ablakpárkányon). Nagyon merev, álló levelei valójában sárga és zöld szalagokhoz hasonlítanak. Ez a növény akár 120 cm magasra is megnőhet és nagyon jól érzi magát gyenge fényviszonyok között is.

Megnézem


Vitorlavirág (Spathiphyllum)

A vitorlavirág egy tökéletes levegőtisztító növény azoknak, akik nem értenek a kertészkedéshez. Ezt a fajta növényt sokszor akár még bevásárlóközpontok tövében is megtalálhatjuk, mert nagyon egyszerűen szaporodik és nincs túl sok igénye. A vitorlavirág egyike a néhány rendszeresen virágzó alacsony fényigényű szobanövényeknek. Ez a növény kedveli a hűvös, kevéssé megvilágított helyiséget. Fényes zöld levelei és gyönyörű, sima fehér virágai vannak. Leveleinek színe változó, lehet árnyalt vörös is. A vitorlavirág jól tűri a gyenge fényviszonyokat.

Megnézem


9+1 intő jel, hogy rosszul gondozzuk a szobanövényeiket
A páratartalomra figyeljünk, amikor a fürdőszobába vagy a konyhába választunk növényt.

Igaz ez a többi helyiségre is, ahogy az is, hogy a fényt sem egyformán szereti minden növény. Például tökéletes választás a kevésbé kedvező fényviszonyokkal rendelkező helyiségekbe a különféle páfrányfélék, hisz ők nem szeretik a fényt. Az erdőségekben is az alsó szinteken nőnek. Hozzájuk már alig ér el a fény a hatalmas lombkoronáktól. A trópusi eredetű, melegtűrő, fényt is jól nélkülöző szobanövények is nagyon jól viselik a kedvezőtlen feltételeket.

Figyeljünk oda ezekre a jelekre!

 1. A teljes levél megbarnul
  Az általában természetes fázisa a növények növekedési és fejlődési folyamatának és nincs összefüggésben azzal, hogy hogyan ápolod a növényt. Ha azt látod, hogy csak a levél csúcsa kezd barnulni, akkor valószínűleg több vízre van szüksége.

Tipp: Mikor a levelek teljesen bebarnulnak és elhaltak, megmenteni már nem lehet őket, de még mindig sok energiát vesznek el a növénytől, akkor vágd le őket, hogy ez az energia a növény még élő részeibe vándorolhasson.

 1. A levél vége megbarnul
  Ez általában annak a jele, hogy a növény nem kapott elégvizet. Ennek több oka is lehet:
 • Túl ritkán öntözzük, vagy rossz minőségű a talaja és nem tartja kellőképpen a vizet.
 • A gyökerei károsodtak, mert túl lett öntözve vagy mert túl kicsi a kaspója.

Tipp: Ha keveset vagy otthon, de növényeid napközben is szeretnek vizet kapni, néhány módszerrel folyamatosan nedvességet biztosíthatsz nekik:

 • A kaspó aljára tégy egy nedves szivacsot. Ez magába szívja a felesleges vizet és kibocsájtja magából, ha a növénynek szüksége van rá.
 • Tégy a földjére egy kis műanyag palackot, amire készíts több lyukat. Töltsd meg vízzel és a növény igényeinek megfelelően ez gondoskodik majd a locsolásról.

 1. Barna foltok a levél közepén
  Ez a túlöntözés jele. a folyton nedves föld olyan környezetet hoz létre, ami kedvez a gombák elszaporodásának. Ezek barna foltok formájában jelennek meg a leveleken és középről a szélek felé fognak terjeszkedni.

Tipp: Tegyél kávéfiltert a virágcserépbe. Ezen keresztül a víz átszűrődik, javítja a talaj vízelvezetését, de a talaj a helyén marad. Nemcsak a víz elvezetésében, hanem annak megtartásában is segít, így egészséges és rendezett lesz a növényed.

 1. Megsárgultak az alsó levelek
  Egy bizonyos kor után a növényeid alsó levelei megsárgulnak, majd lepotyognak. Ha ez egyszerre nagy mennyiségben történik, akkor valami gond van a háttérben. Kiválthatják környezeti hatások, mikor a növényed nem érzi jól magát azon a helyen, ahova tetted. Például a túl sok árnyék vagy a túl sok fény miatt. próbálgasd, hogy hol a legkedvezőbb neki a környezet.

Tipp: A növények elég lassan alkalmazkodnak az új környezethez. Ha teheted, ne költöztesd őket túl gyakran. ha szeretnéd, hogy megszokjanak egy új helyet, először csak napi 1 órát vidd őket oda, majd fokozatosan növeld az időtartamot, míg végleg áthelyezed őket.

 

 1. Felpöndörödött levélvégek
  A szobanövények jelentős része trópusi, szubtrópusi területeken honos, ahol magas páratartalmú, sűrű erdőkben élnek. Az olyan környezetben, ahol túl alacsony számukra a páratartalom, gyakran felpöndörödik a levelük.

Tipp: A fűtőtest és a klíma mellől költöztesd távolabb a növényt. Még, ha a páratartalom megfelelő is a számára (kb. 50%), akkor is károsodik ezek közelében.

 

 1. Megsárgult szélű, sötét foltos levelek
  Feltehetően gombák okozzák a foltokat a leveleken. A világosabb foltokat általában a túl erős fény okozza.

Tipp: Ha látod a foltokat megjelenni, azonnal különítsd el a növényt a többitől, nehogy a gomba átterjedjen rájuk is. a fertőzött leveleket szedd le és hagyd regenerálódni a növényt.

 

 1. A levél csúcsa megfakul
  A fakó zöld vagy sárgás levelek a tápanyaghiányt jelezhetik, főleg, ha mellette a növény lassan fejlődik. Ezt a problémát különböző tápoldatokkal orvosolhatod.

Tipp: Tojáshéjat vagy a tojás főzővizét keverd a növény földjéhez. ettől kalciumhoz és káliumhoz jut majd.

 

 1. Túl apró levelek
  A nagyon apró levelek azt jelezhetik, hogy a növénynek több fényre van szüksége. Ha a lakás egy sötét pontján tartod a növényt, vidd közelebb az ablakhoz vagy tedd át egy világosabb helyiségbe.

Tipp: Ha a növény már eleve napos helyen van, mégis kicsik a levelei, törölgesd le róluk a port. A levelekre lerakódott porrétegen a napfény nem tud áthatolni, így a növény kevésbé lesz képes fotoszintetizálni. Egy puha ronggyal nem fogsz kárt tenni a levelekben.

 1. Kókadtan lecsüngő levelek
  Nem megfelelő a hely a növénynek, túl napos és/vagy huzatos. Ebben az esetben nincs más megoldás, máshová kell tenni a cserepes növényt, ha biztos vagy abban, hogy elegendő mennyiségű vizet kap.

Tipp: Ellenőrizd, hogy nem a gyökereknél van-e a probléma. Ezt úgy tudod a legegyszerűbben megtenni, hogy kiveszel egy kevés földet a cserépből, megfigyeled és megszagolod. He enyhe penésszagot áraszt, azonnal cselekedj: vágd le a beteg gyökérrészeket és ültesd át a szobanövényt friss és a számára megfelelő talajba.

+1 Apró, fekete legyek a növény földjén és benne
Valószínűleg túlzásba vitted az öntözést. Az apró, fekete legyek bizony tőzeglegyek, és bár rosszul néznek ki, nincs ok túlzott aggodalomra, ártalmatlanok, ha időben felfedezzük őket. Ha apró lárvákat is látunk a földben, lépnünk kell.

Tipp: Dugj gyufákat a földbe a foszforos végükkel lefelé és/vagy locsold meg kevés hideg kávéval, hogy ne petézhessenek oda újra. Tegyél finom kavicsot a növény földjére és ellenőrizd rendszeresen. Végső esetben a sárga légypapír is segíthet a felnőtt példányok távoltartásában.

 

Extra tippek a szobanövények jóllétéért

 • Cukor: tegyünk egy kiskanál cukrot egy pohár vízbe és ezt az oldatot használjuk a szobanövények öntözésére. A növények sokkal gyorsabban növekednek és többször virágoznak. Akár a földre is szórhatunk fél teáskanál cukrot, öntözés előtt, így hozzájutnak belőle a szükséges tápanyaghoz.
 • Zöldségek főzőlevele: az a víz, amelyben zöldségek főttek, tele van vitaminnal. Hagyjuk kihűlni, majd ezzel locsoljuk meg a cserepes növényeinket egyszer egy télen.
 • Emberi haj: a fésűben maradt hajat tegyük bátran a szobanövények földjére. Kitűnően használható trágyázásra, mivel mindig olyan tápanyagot tartalmaz, amelyre a növénynek szüksége lehet.