Banner

Laminált padló vs. szalagparketta

A legnagyobb eltérés laminált padló és szalagparketta között a vastagságban van. A különbség leginkább azok számára fontos, akik építkezéskor vagy felújításnál a két burkolat között vacillálnak. - Praktiker ötletek

Lakásunk építésénél vagy felújításánál mindannyian a költséghatékonyságra és az esztétikumra törekszünk. Sokszor persze dilemmát okozhatnak az egyes választásaink, ezért nagyon jó, ha tájékozódunk a tervezés időszakában. A padló olyan eleme az otthonunknak, amely első látásra meghatározza lakóhelyünk hangulatát, hiszen igencsak szem előtt van. Laminált padlót válasszunk vagy szalagparkettát? Melyiknek milyen előnyei és alaptulajdonságai vannak? Cikkünk ezekre a kérdésekre szeretne válaszokat adni.

szalagparketta

Mi a különbség a laminált padló és a szalagparketta között?

Praktikumát tekintve mind a kettő nagyon kedvező, könnyű a lerakásuk, és a boltokban széles kínálat található belőlük. Előállításuk, összetételük, vastagságuk tekintetében viszont van eltérés közöttük. Míg a laminált padló nagy részben HDF anyagból áll (apróra zúzott faőrlemény gyantaragasztóval összekeverve és tömörítve), addig a szalagparketta háromféle természetes fából tevődik össze. Ennek megfelelően az előbbi olcsóbb, az utóbbi picit drágább megoldás.

Más a felületi rétegük is: a szalagparketta vastagabb, és egy valódi fából álló felső, ún. kopóréteg borítja, ennek köszönhetően többször csiszolható, felújítható, az élettartama hosszabb. Ezzel szemben a laminált padló felső rétege csak egy dekoratív mintázat, nem fa, így magától értetődően kevésbé strapabíró megoldás. Persze ebből is vásárolhatunk nagyon jó minőségű terméket, ami sok évig szolgálja az otthonunk kényelmét.

A laminált padló előnyei, tulajdonságai

Mint már említettük, árkategóriájában általában a laminált padló kedvezőbb, emiatt sokan használják, így a kínálata is igen széles. Vastagság szempontjából sokféle típus kapható, mielőtt választunk, mérjük fel a nyílászáróink alsó részét, gondoljuk végig, hogy kell-e lépészaj ellen egy alsó réteg. Általában erre szükség van, hiszen a laminált padló alsó és felső rétege műanyag, és nem vezeti el a lépéseknél, mozgásnál felmerülő kopogásokat, zörgéseket.
A laminált padló hátránya, hogy nem felújítható, hiszen pont a felső műanyag réteg miatt nem lehet csiszolni. Viszont ha elhasználódott, vagy megsérült, egyszerűen felszedhető, akár csak egyes kisebb területeken is.

laminált padló

A szalagparketta előnyei, tulajdonságai

A szalagparketta hosszú távon elegánsabb és praktikusabb megoldás. Nagy előnye, hogy mivel igazi fából készült, így a felülete antisztatikus és a zajártalmat is csökkenti. Igen jó tulajdonsága az egyedi külső, hiszen mivel nincs két ugyanolyan felületű famintázat, így az összes parkettalap eltérő. A parketta lerakásánál ki is használhatjuk ezt a különleges tulajdonságot.

Összetétele miatt nagyon jó hőérzetet nyújt, a gyerekek szabadon játszhatnak a felületén, van egy alapvető melegburkolata, ami véd az alulról érkező hidegtől. Mivel nem tartalmaz műanyagot és mesterséges anyagokat, így környezetbarát is.

A jó minőségű és helyesen felrakott szalagparketta akár egy életen át is elkísérhet minket, ennek viszont feltétele a gondos, figyelmes ápolás, néha egy-egy padlócsiszolással. A bő vízzel való felmosást kerülni kell, hiszen a faanyag feldagadhat, megpuffadhat. A boltokban igen nagy a tárháza a speciális parkettatisztító, -fényező anyagoknak; azt javasoljuk, hogy ezeket használják, így tényleg hosszú ideig büszkélkedhetnek az eredeti faparkettával!

Reméljük, cikkünk segített eligazodni a szalagparketta és a laminált padló világában, és hasznos információkat adtunk önöknek a választáshoz!

Kövesse a Praktikert a Facebookon is!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és elsőként értesítünk!