Banner

Ezek a laminált felület előnyei, hátrányai

A laminált felületű burkolóanyagok alkalmazása a lakásokban igen közkedvelt, hiszen számos előnyük van és könnyen megmunkálható anyaggal kell dolgoznunk. Azonban ahhoz, hogy tartósan is jó megoldást találjunk, még a tervezési fázisban ismernünk kell a laminált anyagok tulajdonságait. Ennek a segítségével lehet megérteni és előrelátóan gondolkodni, hogy hová és milyen feladatokra, milyen igénybevételre alkalmas egy-egy termék.

A laminált burkolat gyártása

A laminált burkolóanyagok alapja rostszálas anyag, amelyet magas nyomáson préselnek össze. Ezután kerül rá a felső kopásálló réteg, vagy más néven munkafelület, amely megvédi a nedvességtől és a fizikai behatásoktól a puhább belső részt.

laminált felület

A legkedveltebb felhasználási területek

A laminált padló

Könnyen lerakható és vágható, gyors és tartós eredményt érhetünk el a laminált parketta használatával. Különböző kopásállóságú (AC) és ütésálló (IC) jelölésű parkettát vásárolhatunk, a felhasználás módja szerint. A kiválasztásánál gondoljuk át, hogy milyen helyiségben szeretnénk majd lerakni, milyen intenzitással fogjuk használni a felületeket. Egy irodába nem érdemes például alacsony kopásállóságú parkettát vásárolnunk, mert a gurulós székek a napi használatnál tönkreteszik a laminált felületet, és színüket veszítik, vagy átengedik a nedvességet. Ilyen esetben már egy sima felmosás is károsan hat a mélyebb rétegekre, és a laminált padlónk elázik, felpúposodik, azaz menthetetlenül károsodik.

A laminált parkettát előszeretettel alkalmazzák nagyobb falfelületek burkolására. Mivel itt minimális igénybevételnek van kitéve, olcsó és tartós megoldás lehet, ha famintázatú falakat szeretnénk magunknak otthon. A maradék parkettaanyag felhasználásával könnyedén készíthetünk magunknak edényalátétet, fogast, cipőtartót vagy képkeretet.

laminált padló

Konyhai munkalapok

Rendkívül széles skálája van a piacon a konyhai laminált munkalapoknak. A fahatásútól a márványmintáson át a legvadabb színekben is kapható. A laminált munkalap előnye, hogy olcsó és könnyen tisztítható, nem igényel különösebb törődést. A hátránya, hogy könnyen megsérül, karcolódik és az ütéseknek kifejezetten gyengén áll ellen. Viszont ha egy kis odafigyeléssel használjuk a munkalapunkat, sokáig el fog kísérni minket. Kreatív felhasználása nem gyakori, mert a munkalap vastag, de nagymértékben nem terhelhető, mert a nagyobb erőhatásra vetemedik.

Laminált bútorlapok

A legtöbb bútor manapság laminált osb bútorlapból készül, mert olcsó, lapra szerelve könnyen szállítható és egyszerűen megmunkálható. Mint minden laminált felületű anyag, a bútorlap is kiválóan takarítható, széles színválasztékban kapható és egy jó minőségű laminált felület megtévesztésig hasonlít a tömör falapra. A hátrányai közé tartozik, hogy ívet nem lehet képezni belőle, tehát csak szögletes bútorok készülnek ebből az anyagból, valamint könnyen törik nagyobb terhelésre, és óvakodnunk kell attól is, hogy nagyobb mennyiségű vízzel érintkezzen, mert az élvédőknél könnyedén felázik és tönkremegy.

Maradék bútorlapból készíthetünk polcot, kábelelvezetőt az íróasztalunkhoz vagy akár terepasztalt a gyermekeink számára. A kreatívabbak akár egy kisebb méretű biliárdasztalt is készíthetnek belőle, csak a sarkainál kell megfelelően kivágni és egy filcréteget ragasztani a tetejére. A játék végén pedig könnyedén csúsztatható a fal és a szekrény közé, nem foglal nagy helyet.

A laminált anyagok számos területen jól felhasználhatók, kreatív alkalmazásuk is nagy szabadságot biztosít. Megfelelő átgondoltsággal verhetetlen alapanyag lehet, olcsósága és könnyű megmunkálhatósága miatt pedig sokáig kiemelten kedvelt anyag marad a kreatív embereknek.

Kövessen minket a Facebookon is!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és elsőként értesítünk!