Tanácsok a környezettudatos hulladékgyűjtéshez és a komposztáláshoz

A papír és műanyag újrahasznosítása szerencsére már beépült a köztudatba, a legtöbb háztartásban már szelektív szemetesben gyűjtik a szemetet, de mi a helyzet a lebomló- és a veszélyes hulladékokkal? Közvetlen környezetünknek és természetesen az egész bolygónak is az a legfőbb érdeke, ha az otthonunkban keletkező hulladékkal körültekintően járunk el – íme, a legfontosabb tudnivalók összegyűjtve!

Szelektív hulladékgyűjtés

Hulladék újratöltve: elemek és akkumulátorok

Az elemek és akkumulátorok feldolgozása költséges folyamat, mivel a fémek szétválasztásához hevítésre és visszahűtésre van szükség, ettől függetlenül a nyersanyagok nagy része visszanyerhető, az akkumulátorok esetében ez akár 90%-ot is jelenthet! Az elemek újrahasznosítása kevésbé hatékony, de bármelyik típusról is legyen szó, mindenképp vigyük el a kijelölt helyekre, hiszen legrosszabb esetben is két-három használt elemből egy új előállítható még!

Elem és akkumulátor szelektív gyűjtése

Nevető harmadik: az üveg

A műanyag és a papír árnyékában az üveg bújik meg: a legtöbb gyűjtősziget eltűnésével sajnos hátrébb szorult az üveg újrahasznosításának eredményessége. Nagy kár, pedig a szín szerint különválasztott üvegek 100%-ban újrahasznosíthatóak, ezzel kétségtelenül a leginkább környezetbarát csomagolóanyagnak mondhatjuk. Ráadásul az üveg feldolgozásának az energiaigénye is kisebb, sok más alapanyaggal ellentétben pedig a végtermék minősége kifogásolhatatlan. Járjunk tehát utána, hogy hová tudjuk elvinni a sörös-, boros- és befőttes üvegeket, hiszen ha ezt megtesszük, akkor garantáltan új csomagolásként születnek majd újra!

Üvegek szelektív gyűjtése

Mindent feldolgozni: a komposztálás

Az elmúlt években egyre népszerűbb lett a komposztálás, nem csoda, hiszen a háztartásban rengeteg, a növényeknek értékes hulladék keletkezik. Azoknál a családoknál, ahol a házhoz egy kert is tartozik, a komposztálás könnyebben megoldható, de már kaphatóak konyhai komposztálók is. A főszabály – kerti vagy konyhai komposzttól függetlenül –, hogy azokat az anyagokat tegyük csak a komposztba, amik garantáltan adalékanyag- és vegyszermentesek, így nem okoznak problémát a talajba visszajutva. A citrom-, narancs- és banánhéjnak, a húsipari készítményeknek, a tejtermékeknek és péksüteményeknek nincsen helyük a komposztban, minden más, növényi eredetű, akár emberi fogyasztásra is alkalmas alapanyag nyugodtan belekerülhet!

Kapcsoló cikk: A tökéletes komposzt titka

A kertben elásott silóban vagy komposztálókban a humusz képződése természetes folyamat, ugyanakkor tudni kell, hogy ez nem egyik napról a másikra történik. Éppen ezért a konyhai komposztálókhoz lehet egy úgynevezett komposztgyorsító, „starter” anyagot kapni, ami kicsit felgyorsítja a lebomlási folyamatot. Így a végeredmény egy olyan komposzt lesz, ami virágfölddel elkeverve vitális, tápanyagban dús talajt jelenthet majd növényeinknek.

Komposztálás

Gyűjteni, aztán leadni: az étolaj

Kezdjük a makacs tényekkel… Egy liternyi fáradt olaj körülbelül 50 ember éves ivóvíz szükségletét  tudja szennyvízzé változtatni, nem mellesleg pedig beláthatatlan károkat okozhat a növény- és állatvilágban. Szerencsére a fáradt olaj leadását napszaktól függetlenül bármikor megtehetjük, a kijelölt töltőállomásokon leadhatjuk a háztartásban keletkezett fáradt olajat – az erre vonatkozó lista INNEN elérhető. A további jó hír pedig az, hogy ez sem vész kárba, hiszen az építőiparban – bitumen formájában – hasznát veszik még!

Mindenre gondolni: fénycsövek és elektronikai eszközök

Cikkünk utolsó pontjában az elektronikai hulladékokra és a különböző fényforrásokra térünk ki, amik bizony súlyosan szennyező hulladékoknak minősülnek. A fénycsövek higanytartalmuk miatt veszélyesek, az e-hulladék pedig minden esetben tartalmaz valamilyen egészségre és környezetre súlyosan káros anyagot, például ólmot, kadmiumot vagy brómot. A szomorú igazság az, hogy az e-hulladék a világ összes veszélyes hulladékának 70%-át teszi ki, többnyire pedig a szemétégetőkben végzik. Tehát nem csak akkor teszünk jót, ha a kijelölt helyeken intünk búcsút ezeknek az eszközöknek, hanem akkor is, amikor kétszer meggondoljuk: biztosan szükségünk van egy újabb tévére, mikróra vagy egyéb kütyüre?

További olvasnivaló, hogyan gyűjtsd a szelektív szemetet!

Ezek is érdekelhetnek!

Iratkozz fel hírlevelünkre

és elsőként értesítünk!