5 környezetbarát szúnyogriasztó recept

Az önfeledt nyaralás során hatalmas bosszúságot okoznak a szúnyogok, hiszen viszkető csípéseik gyakran napokig elkísérnek bennünket. Hoztunk 5 olyan környezetbarát szúnyogriasztó receptet, ami messze űzi a zümmögő ízeltlábúakat. – Praktiker ötletek

1.) Teafaolaj és kókuszolaj

Elkészítés: 10 csepp teafaolajat keverjünk össze 30 ml kókuszolajjal, majd kenjük be vele a bőrünket!
Így hat: A teafaolaj gyógyászati hatása régóta ismert, megelőzi a fertőzéseket, csökkenti a gyulladást, így a már meglévő csípéseket is enyhíti, erőteljes aromája pedig távol tartja a szúnyogokat. Mivel nagyon erős alapanyag, hígítva ajánlott alkalmazni.

szúnyogriasztó spray

2.) Fahéjolaj-spray

Elkészítés: 10 csepp fahéjolajhoz adjunk hozzá 30 ml vizet, majd öntsük egy üres spray-flakonba!
Így hat: A fahéjolaj az egyik leggyakrabban bevetett természetes szúnyogriasztó, az olaj összetevőit a vérszívók nem szeretik.

3.) Fokhagyma-spray

Elkészítés: Törjünk össze öt gerezd fokhagymát, adjunk hozzá egy evőkanál olajat, majd hagyjuk állni egy éjszakát. Másnap szűrjük le az olajat, adagoljunk hozzá egy teáskanál citromlevet és két pohár vizet. Ezzel a permettel fújjuk be a lakást, a virágokat – és a bőrünket.
Így hat: Az allicin a fokhagymából származtatható szerves kénvegyület. Amikor a friss fokhagymát felvagdossák vagy összezúzzák, az alliináz enzim az alliint allicinná alakítja, ami a friss hagyma aromájáért felelős, ráadásul antibakteriális, gomba- és vírusölő. Az allicin a fokhagyma kártevők elleni védelme.

4.) Sütőpor ecettel

Elkészítés: Vegyük egy flakont, vágjuk félbe, a flakon alsó részébe helyezzünk bele negyed bögrényi sütőport, ezután a flakon a felső részét fordítsuk bele az alsóba úgy, hogy a flakon „szája” tölcsér-szerűen üljön az alsóban, majd öntsünk rá egy bögre ecetet! A „szerkezetet” helyezzük el ott, ahol szúnyogtámadástól tartunk.
Így hat: Amikor a sütőpor reakcióba lép az ecettel, szén-dioxid keletkezik, ami magához csalogatja a szúnyogokat, a flakonból készített csapda azonban elejti őket.

5.) Citromfű-és rozmaringolaj

Elkészítés: 10 csepp rozmaringolajhoz adjunk hozzá 10 csepp citromfűolajat, ezt pedig hígítsuk fel 60 ml kókuszolajjal, hogy szúnyogriasztó testolajat kapjunk, vagy 60 ml vízzel, hogy spray formájában tudjuk használni.
Így hat: Minkét olaj szúnyogriasztó összetevőket tartalmaz. A citromfűolajban a limonén és a citronella, míg a rozmaringolajban az eukaliptol, a kámfor és szintén a limonén űzi messze a szúnyogokat.

Kövesse a Praktikert a Facebookon!

Ezek is érdekelhetnek!

Iratkozz fel hírlevelünkre

és elsőként értesítünk!