Oldal tetejére

Konyhai fűszernövénytartó - Hozd el a tavaszt a konyhádba friss fűszernövényekkel!

Télen szürke az idő, a fák sem zöldellnek, ráadásul a hideg és a jelenlegi járványügyi helyzet miatt sokat vagyunk otthon – így a megszokottnál több időt szentelünk a főzésnek is. Ebből kifolyólag sokak számára a gasztronómia kikapcsolódássá, igazi kedvteléssé, passzióvá vált. Természetesen az sem mindegy, hogy milyen alapanyagokkal készítjük el a mesteri fogásokat.

A friss fűszerek éppúgy egy hobbiszakács „kellékei”, mint egy jó minőségű edény vagy egy éles kés. Épp ezért most megmutatjuk, hogyan készíthetünk el egyszerűen, hat leggyakrabban használt fűszernövény számára egy olyan plafonra vagy polcra fellógatható, praktikus fűszernövénytartót, ami által a friss ízek karnyújtásnyi közelségbe kerülnek a konyhában.

Konyhai fűszernövénytartó

Szükséges alapanyagok

  • 1 db fenyő kerítésléc (80 x 11 x 2 cm)
  • 5-10 méter sodrott kenderkötél (a felfüggesztés magasságától függően)
  • Színtelen falazúr
  • 6 db 9 cm-es agyagcserép
  • 6 db tőzegcserép
  • 1 db farúd (240 cm-es kör alakú fatipli) a felfüggesztéshez (opcionális)
  • Fűszernövények (pl. bazsalikom, rozmaring, tárkony, snidling, petrezselyem, menta)

Szükséges eszközök

  • Munkapad
  • Gérvágó
  • Fúró
  • Smirgli/csiszolószivacs
  • Ceruza, radír
  • Mérőszalag/centi
  • Körző vagy egy kb. 9.5 cm átmérőjű bögre
  • Cellux
  • Takarófólia
  • Ecset (fa festésére alkalmas)
  • Virágföld
  • Evőkanál vagy egy kisebb kerti ültetőkanál
  • Olló
  • Eldobható gumikesztyű (a festéshez és az ültetéshez)

Elkészítés

1. lépés: A munkapadra helyezett gérvágóval vágjuk két egyenlő hosszúságúra (40-40 cm) a 80 cm hosszúságú falapot (fenyő kerítéslécet). A két falap széleit, éleit smirglizzük le.
Konyhai fűszernövénytartó készítése

2. lépés: Ezt követően tagoljuk a falapot három egyenlő részre egy ceruzával, majd jelöljük meg a 9 cm-es cserepek (körök) középpontjait. Ügyeljünk arra a szerkesztés során, hogy a cserepek kerüljenek egyenlő távolságra egymástól és a falapok széleitől. Ezt követően a körök középpontjaitól szerkesszünk ki körzővel 9.5 cm-es köröket (vagy ennek hiányában használhatunk egy 9.5 cm átmérőjű bögrét is a körök megalkotására). Fontos, hogy ezeket a jelöléseket vagy azok maradványait a lazúrozás előtt radírozzuk majd le.

Lebegő fűszernövénytartó készítése

3. lépés: A dekopírfűrész segítségével a jelölések mentén vágjuk ki mind a hat kört a két falapból.

Fűszernövénytartó készítése

4. lépés: A falapok sarkaitól számított kb. 2-2 centire jelöljünk meg egy-egy pontot, majd fúróval fúrjuk ki ezeket. Ezek lesznek a felfüggesztések pontjai. Ha minden lyukkal készen vagyunk, fűzzük végig ezeken a kenderkötelet. A felső kötélrészeket a felfüggesztés magasságának megfelelő hosszúságúra hagyjuk. A két „polc” magasságát állítsuk be, és csomózzuk meg úgy a kötelet a falapok alatt, hogy a polcok egymással párhuzamosak legyenek. Az alsó polc alatti kötélvégekre rakjunk celluxot, hogy a kötelek végei ne bomoljanak szét.

Fűszertartó készítése otthon

Fűszertartó készítése házilag

Barkács fűszertartó készítése

5. lépés: Helyezzünk le a munkaterületre (földre vagy asztalra) egy takarófóliát. Smirglizzük le a kivágott körök széleit, illetve a polcok sarkait, széleit is finomíthatjuk még ekkor. Ha ezzel megvagyunk, ha nem is a végleges helyére, de függesszük fel a fűszernövénytartót, hogy a festési folyamatot és a száradást könnyebbé tegyük. Ezt követően egy ecset segítségével színtelen falazúrral fessük le a fafelületeket. Hagyjuk száradni két órát, majd vigyünk fel még egy réteget a lazúrból. Ezt követően ismét hagyjuk száradni két órát.

Barkács fűszertartó 

Barkács fűszertartó készítése otthon

6. lépés: Amíg szárad a második réteg, készítsük elő az agyagcserepeket, a tőzegcserepeket és a virágföldet. Vágjunk le a tőzegcserép felső részéből kb. 1-1 centit, hogy ne lógjanak túl az agyagcserepek magasságán. Tegyünk kb. 1-1.5 centi földet a tőzegcserepek aljára, majd kezdjük el a fűszernövények (át)ültetését. Óvatosan szedjük ki a bolti műanyag cserepekből a fűszernövényeket, finoman lazítsuk ki a gyökereket, és ültessünk el annyi fűszernövényt a tőzegcserepekbe, hogy legyen még hely a tőzegcserepek szélén egy kis (jó minőségű) virágföldnek. Ha mind a hat tőzegcseréppel megvagyunk, helyezzük a tőzegcserepeket az agyagcserepekbe, majd azokat a főszernövénytartó erre kialakított lyukaiba.
Konyhai fűszernövénytartó

7. lépés: Függesszük fel a főszernövényekkel teli fűszernövénytartót a kívánt helyre, és készen is vagyunk :)

Fűszertartó a konyhában

Szerszámokat keresel a barkácsoláshoz? Keresd az alapvető modelleket a Praktikerben!

Hasznos volt ez az oldal?