Banner

Kerti szerszámok és gépek tavaszi karbantartása

A tavaszi munkálatok kezdete előtt érdemes alaposan átnézni a kerti szerszámokat, nehogy akkor érjen minket meglepetés, amikor az első kapavágást akarjuk megejteni a kertben, vagy a huszadik rántásra sem indul a fűnyíró. A kertművelés elengedhetetlen eszköze a jól megválasztott és karbantartott szerszám.

Kerit kéziszerszámok karbantartása

  1. Szerszámok fém részei

A berozsdásodott szerszámok felületét drótkefével érdemes átdörzsölni. Ásó, kapa esetében fontos az élesség és az egyenes felület. Ha kicsorbult a szerszám, akkor a csorbát ki kell köszörülni vagy kalapálni.

Tipp: Ha nincsen üllő a háznál, megfelelő felületet adhat akár egy balta tompa fele is. Ezután a művelet után jöhet az élezés, amelyet állványos köszörűvel, vagy annak hiányában flex-szel végezhetünk el. Védőkesztyű használata javasolt az összes művelethez!

  1. Szerszámok fa részei:

A fa nyeleket alaposan vizsgáljuk át és amennyiben a nyél repedt, törött, korhadt, inkább cseréljük le, nem érdemes olyan eszközzel dolgozni, amely bármelyik pillanatban eltörhet a kezünkben. Ha új szerszámot veszünk, próbáljunk meg műanyaggal bevont eszközt vásárolni, mert könnyebben lehet megtisztítani.

Ha a nyél lötyög, a tartószeget cseréljük ki facsavarra, azok sokkal erősebbek és jobban fogják a szerszám fejét. A fanyeleket melegvízzel mossuk le, majd csiszolópapírral az esetleges szálkákat távolítsuk el a felületéről.

Metszőollók karbantartása


Szinte alapvető kerti eszköz a metszőolló, éppen ezért kiemelten fontos, hogy jól működjön.  Ellenőrizzük az olló élét, aminek mindig kifogástalannak kell lennie, a pengéknek pedig jól kell zárniuk, hiszen csak ekkor tudunk megfelelően vágni vele. Élezni egyszerű fenőkővel, vagy speciálisan erre a feladatra készült szerszámélezővel lehet. A metszőolló lelke a rugó, amelyből spirál és lemezrugós kivitelt vásárolhatunk. A spirálrugót elég kis kefével megtisztítani, de a lemezrugót petróleumos áztatás után tisztítsuk, mert az áztatás nélküli erőltetés könnyen a rugó töréséhez vezethet. A minőségibb metszőollók rugói cserélhetők.

Hogyan élezzük a kézi kapát?

A kézi kapa élezése kihagyhatatlan művelet a tavaszi munkálatok megkezdése előtt, mivel csak így fogunk tudni vele jól dolgozni. Érdemes tudni, hogy az újonnan vett kapát is ajánlott kiélezni. 

A bevált megoldás, ha kikalapáljuk az kapa élét. A kalapálás kiélezi, kivékonyítja a vágóélt, de vigyázzunk, hogy ne üssünk túl erősen. Ha túl vékony lesz a végeredmény, könnyen kicsorbul a kapa éle. A kapa élét 3 miliméternyi sávban dolgozzuk meg a kalapáccsal. 

A művelethez egy üllőre - ha nincs ilyenünk, egy kalapácsfejre, síndarabra vagy hasonló kemény tárgyra - helyezzük rá a kapa fejét. 

Egyszerűbb és nehezebben elrontható megoldás a reszelés. Először durvább, majd finomabb reszelővel dolgozzuk meg a kapa élt. Ehhez fogjuk satuba a szerszámot. Nem fogunk olyan hosszú távú eredményt elérni, mintha kikalapálnánk, de egy szezonra tökéletes lesz.

Hogyan élezzük a sövényvágót?

A sövényvágó hasznos eszköz, de ha kimegy az éle, akkor sok esetben felmerül a kérdés, mit tudunk vele kezdeni. 

Jó tudni, a sövényvágó éleit mi magunk is megdolgozhatjuk, több módon is. 

Ha több időt tudunk rászánni, kézi reszelővel végigmehetünk rajta. Mivel két vágópenge van és sok rece, ezért ha így élezünk, az türelmet igényel. 

Gyorsabb megoldás a sarokcsiszoló, szélesebb flex koronggal használva, amellyel simára tudjuk köszörülni az összes vágóperemet. Figyeljünk arra, hogy a függőleges éleket függőlegesre, a ferdét ferdére csiszoljuk le. Nem feltétlenül lesz olyan, mint amikor megvettük, de sokkal jobban fog vágni a sövényvágónk.

Ehhez a művelethez előzetesen ki kell szerelni, majd stabilan rögzíteni a sövényvágó kését.

Hogyan élezzük a metszőollót?

A metszőolló karbantartartásához hozzátartozik az alkoholos fertőtlenítés, illetve az élek felfrissítése. 

Praktikus, otthon is használható eszköz a késélező, amelyet beszerezhetünk az ollóink mellé. A gyémántporos késélező is remek erre a célra, tökéletesen élesre csiszolja késeinket. 

A csiszoláshoz először rögzítsük a metszőollót, majd a megfelelő szögből csiszoljuk ki az éleket, amíg újra fényesek nem lesznek.

Kerti motoros gépek karbantartása

Minden kertész munkáját megkönnyíti a fűnyíró, a szegélynyíró, a rotációs kapa és a sövénynyíró.

Fokozottan figyeljünk, mert ezeknek a gépeknek nemcsak a kezelése, de a szervízelése is szakértelmet igényel! Az ellenőrzés során a szakértelmünket meghaladó hibák, vezetékszakadások észrevételekor ne kezdjünk el barkácsolni, hanem vigyük szakszervízbe a gépünket. Az otthoni próbálkozásokkal, javítgatásokkal csak ronthatunk a gép állapotán, nem beszélve arról, hogy balesetveszélyes. A fűnyíró és egyéb, pengével rendelkező gépeket megélezhetjük akár házilag is, de ügyeljünk, hogy csak áramtalanított vagy leállított géphez nyúljunk!

Fűnyíró kés élezése helyesen

A fűnyíróval való munkához mindig vegyünk megfelelő védőkesztyűt, és a védőszemüveg használata is ajánlott. Elsőként vegyük le a pengét avagy kést a fűnyíróról, majd fém reszelővel vagy csiszológéppel kezeljük az éleket.

Fontos, hogy mindkét oldal teljesen ugyanolyanra legyen csiszolva az egyenletes vágás érdekében, itt pár gramm különbség is számíthat.

Ügyeljünk a gyári szögek megtartására az élezésnél, vagyis olyan szögben csiszoljunk, amilyen az eredeti pengeél, hogy hatásosan tudjon majd vágni a berendezés.

Fokozottan figyeljünk, mert ezeknek a gépeknek nemcsak a kezelése, de a szervízelése is szakértelmet igényel! Az ellenőrzés során a szakértelmünket meghaladó hibák, vezetékszakadások észrevételekor ne kezdjünk el barkácsolni, hanem vigyük szakszervízbe a gépünket. Az otthoni próbálkozásokkal, javítgatásokkal csak ronthatunk a gép állapotán, nem beszélve arról, hogy balesetveszélyes. A fűnyíró és egyéb, pengével rendelkező gépeket megélezhetjük akár házilag is, de ügyeljünk, hogy csak áramtalanított vagy leállított géphez nyúljunk!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és elsőként értesítünk!