Banner

Kerti medencét vásárol? Erre ügyeljen!

A tavaszt hamar felváltotta a nyár, a hétköznapjainkat javában átjárja a forróság. Szerencsések azok, akik kertes vagy teraszos házban laknak, esetükben ugyanis nemcsak a klíma, de a kerti medence is tökéletes megoldás lehet a hűsölésre. Mutatjuk, hogy vásárláskor milyen szempontokat érdemes szem előtt tartani.

Puhafalú medence

A kerti medencék legegyszerűbb típusának felállítása nem túl bonyolult feladat. Ehhez nem kell más, mint egy egyenletes fű-vagy betonfelület, de egy homokágy vagy egy stabil terasz is tökéletesen megteszi. A medence pillanatok alatt felfújható, ami után nincs más dolgunk, mint feltölteni vízzel. A puhafalú medencék a csecsemő mérettől a 3500-4000 liter vízbefogadó képességűig, változatos méretben és színben kaphatók. Vásárlásnál érdemes figyelni arra, hogy a medencék alja statikai okokból nagyobb átmérőjű, mint a medence felsőbb része, így a hasznos medenceátmérő jócskán alulmaradhat a medence alsó részéhez képest.

Előnye: Az olcsóbb kategóriába tartozik, könnyen kezelhető és viszonylag kis helyet foglal. Nagyon rövid idő alatt fel lehet állítani, és be lehet üzemelni. Mivel a fala kamrákra osztott, így nem kell félnünk attól, hogy egyszerre leereszt és kiengedi a feltöltött vízmennyiséget. A leeresztés után ki kell szárítani, és máris elcsomagolható.

Hátránya: Könnyen sérülő anyagból készül. Bár kamrákra van osztva, vagyis egyszerre nem tud leereszteni az egész medence, mégis egy 4 köbméteres medencénél nagy meglepetést okozhat, amikor a medence falának magassága hirtelen 20-30 centiméterrel lejjebb kerül. Ha a medence nem lyukad, hanem szakad, akkor a víznyomástól felhasadhat az egész oldalfal, és árvízként terül végig az egész teraszon vagy a kertben. Különösen óvatosan kell bánnunk vele a fűnyírásnál, amikor a szegélynyíróval dolgozunk a medence fala körül, de a háziállatot is érdemes távol tartani tőle. Ezt a fajta medencét nem lehet téliesíteni, így az ősz beálltával mindenképpen el kell bontani. A dobozába általában soha többé nem fér majd bele.

%%TERMEK_AJANLO_688%%

Fémvázas, puhafalú medence

Ezeknél a medencéknél a falak merevségét csővázak biztosítják, amelyeket az összeszereléskor a medence falán található füleken kell átfűzni. A medence fala szálerősített PVC-ből készül, tehát stabilabb, mint fémváz nélküli testvére.

Előnyei és hátrányai teljesen megegyeznek a puhafalú medencékével.

Fémvázas, fémfalú medence

Az oldalfal galvanizált majd festett acéllemezből készül, ami kellő merevséget biztosít a medencének, valamint véd a korrózió ellen. A medence belső fala PVC fóliából készül, amely a tökéletes vízzárásért felel. Ez a fajta medence egyaránt telepíthető földfelszínre és süllyesztve is, azonban itt se feledkezzünk meg a megfelelő talaj előkészítésről.

Előnye: Legnagyobb előnye, hogy a többi medencéhez képest kevésbé sérülékeny, az ősz beálltával pedig nem kell lebontani. A medencében levő vízhez elég téliesítő folyadékot adni, majd védőtakaróval lefedni. Megfelelő szűrőberendezés és vízkeringetés mellett a feltöltött medence éveken át használható vízcsere nélkül.

Hátránya: A fémfalú medence a drágább kategóriába tartozik, valamint 2-3 fő szükséges a biztonságos felállításához.

Karbantartás

  • A kerti medence az öröm mellett feladatokkal is jár. A fizikai vízszűrésen túl a vegyszeres vízkezelésre is gondolnunk kell az algásodás és a fertőzések elkerülése érdekében. A vegyszeres kezelés során a helyes klórszint, és a helyes pH érték beállítása lesz a feladatunk.
  • Használaton kívüli takarófóliával érdemes letakarni a medencét a behulló bogarak, falevelek és egyéb szennyeződések távoltartása érdekében.
  • Minden medence vonzza a darazsakat és a méheket, fokozottan ügyeljünk erre a medence szélénél vagy a létra környékén, ahol a merevfalú medencékbe be tudunk lépni!
  • Egy egyszerű keretre feszített szúnyoghálóval is sokat tehetünk medencénk vizének tisztaságáért. Fürdés előtt és után merjük le vele a víz tetejéről a behullott szennyeződést!
  • A medencébe ne menjünk bele naptejjel bekent testel, mert a viszonylag kis vízmennyiség miatt hamarosan megjelennek a foltok a víz felszínén.

 

 

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és elsőként értesítünk!