Banner

Az orvosok receptre írják a kertészkedést

Eddig is tudtuk, a természet komoly hatással van az ember jóllétére, ma azonban már a tudományosan is alátámasztott tény, hogy a zöldben végzett tevékenységek gyógyítanak.

kertészkedés

Ökoterápiának hívja a szaknyelv azokat az elfoglaltságokat, melyek jótékony hatásait olyannyira komolyan veszik, hogy például az angliai Manchesterben receptre írják fel a kertészkedést.

A szakemberek felismerték, hogy a szabadban végzett munka jót tesz a szorongástól, depressziótól, szociális izolációtól szenvedőknek. A machesteri Cornbrook Medical Practice központban a páciensek feladata az volt, hogy gondozzanak, ápoljanak, nevelgessenek egy adag növényt, hogy azok aztán a központ közösségi kertjébe kerülhessenek. A legtöbb ember ugyanis nem rendelkezik kerttel, terasszal, ahol növényeket, virágokat tudna nevelni, ám az ötletnek köszönhetően a közösségi kertben lehetőségük nyílik a kertészkedésre úgy, hogy közben másokkal is érintkeznek.

Mára az intézmény közösségi kertje egy zöld oázissá nőtte ki magát, és rengetegen járnak vissza, hogy gondozzák a számukra kijelölt területet. A szakemberek felismerték, hogy nagyon sokat ad az, ha az ember életében van valami, amiről gondoskodhat – ami különösen akkor fontos, ha se kertre, se háziállatra nincs lehetőség. A növény egy jó indok arra, hogy a páciensek kimozduljanak, ápolják a számukra kijelölt területet, részt vegyenek más programokban, és ismerkedjenek.

A szakemberek arra bíztatnak mindenkit, hogy töltsön minél több időt a természetben, az ugyanis nemcsak gyógyít, de átalakít, segít kiiktatni a stresszt, erősíti az immunrendszert, fitten tart, pihentet, növeli az önbizalmat, meghozza az életkedvet, fokozza a boldogságérzetet és a jóllétet. Nem meglepő hát, ha egyre több szakember bírja rá páciensét a kertészkedésre, ami sok esetben a gyógyszert is kiválthatja.

Kövesse a Praktikert a Facebookon!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és elsőként értesítünk!