Oldal tetejére

Kempingfelszerelés profin – szakértőnk válaszol

A kempingezés csakis úgy lesz felejthetetlen élmény, ha a felszerelésünket okosan válogatjuk össze. Nyáry Tamás túravezető elmondja, mely eszközök nélkül nem indul útnak egy profi.

kempingfelszerelés

„Aki autóval indul el, szinte bármennyi dolgot magával tud vinni, kezdve a hűtőtáskától egészen a kempingágyig, ellenben ha gyalogosan vagy kerékpárral vág neki a távnak, már más a helyzet” – magyarázza a túravezető, aki a sátrak után a hálózsák helyes megválasztását tartja a következő legfontosabb feladatnak.

„Ha alaposan megnézzük a hálózsák csomagolását, megtaláljuk rajta az úgynevezett komfortfokozatot, ami azt jelöli, hogy mely foktartományban lehet a hálózsákot kényelmesen használni. Például egy 5-ös komfortzónájú hálózsákot a 0 és 10 fok közötti hőmérsékleti viszonyok közé tervezték. Fontos hangsúlyozni, hogy itt a 0 értéknél már nem feltétlenül jóleső érzés a zsák használata, a hideget épp csak el lehet viselni. Ennek tükrében mondanom sem kell, hogy azok a hálózsákok, amelyeknek a komfortja mínuszos, jóval drágábbak. Aki sátor nélkül vág neki a kempingtúrának, vagyis a szabad ég alatt tölti majd az éjszakákat, bivakzsákot is csomagoljon be magának! Ez nem más, mint a hálózsákra húzható extraréteg, ami vízhatlanná teszi a zsákunkat.”

Izolációs fólia

„Gyakran jó szolgálatot tesz az izolációs fólia is, ami ránézésre olyan, mint egy folpack. Ezt nemcsak baleset esetén szokták használni, de akkor is, ha éjszaka arra ébredünk, hogy reszketünk. Ha magunkra tekerjük, és így bújunk vissza a hálózsákba, biztosan nem fázunk meg, a felület ugyanis visszasugározza a testhőmérsékletet.”

Nyáry Tamás túravezető

Nyáry Tamás 2003 óta túravezető, célja, hogy a vándortúrázás hagyományait felélessze Magyarországon, és hazánk rejtett látványosságait, természeti kincseit minél több embernek megmutassa.

Derékalj

Bár foglalja a helyet, a profik tudják, a derékalj kötelező kempingkellék, enélkül nemcsak nagyon hideg, de kemény is lehet az éjszaka. „A legtöbben a hagyományos polifoamot szokták választani, ami bár kitűnően hőszigetel, azon aludni nem biztos, hogy a legkényelmesebb, a föld keménységét ugyanis nem nagyon javítja. Jó megoldás lehet, ha több polifoamot helyezünk egymásra, de ezt a megoldást csak akkor válasszuk, ha autóval utazunk, és nem kell cipekednünk. A polifoamnál egy fokkal jobb választás az önfelfújós matrac, ami egy picit vastagabb, de még mindig kell hozzá némi keménységtűrés. A legjobb kategória a teljesen felfújható matrac, amit nagyon vékony, de strapabíró anyagból készítenek, segítségével pedig egy 5 cm vastag légréteg keletkezik alattunk. Jó hőszigetelő és extra előnye, hogy 10-15 cm-es kis csomagokra össze lehet hajtogatni.”

Mobilkonyha

A sátor, a hálózsák és a derékalj mellett a napi használati tárgyak helyes megválasztása is legalább olyan fontos. „Mivel a meleg étel fontos, szükségünk lesz egy tábori étkészletre és egy könnyű lábosra. Ha kevés hely áll rendelkezésünkre, érdemes olyan trükkös szetteket vásárolni, amikbe például bele van építve az evőeszköz, a lábos pedig tányérként is funkcionálhat.

Nem árt, ha van nálunk gázfőző is, ami akkor jön jól, ha az erdőben, a táborozóhelyen nem szeretnénk/nem tudunk tüzet rakni. A kínálat itt is óriási, léteznek pár ezer forintos darabok, de találunk drágább, gázpalackos, főzőlapos változatot is.

Ha főzünk, mosogatunk, mosunk és tisztálkodunk, védjük a környezetet, és válasszunk lebomló tisztító- és tisztálkodószereket, illetve vécépapírt! Szemetet ne hagyjunk magunk után, még akkor sem, ha van a helyszínen szemetes.”

Kullancsriasztó

A kempingfelszerelésből nem hiányozhat a szúnyog- és kullancsriasztó: „Már egy átlagos intenzitású szúnyogriasztó is jó szolgálatot tud tenni, de ami ennél is fontosabb, az a kullancsriasztó és a kullancscsipesz, hiszen a kempingtúra során fűvel, erdővel, mezővel biztosan »találkozunk«, kullancs pedig mindenütt van. Ha túrázni indulunk, a rövidnadrágot és a pólót felejtsük el, kell a hosszú nadrág, a hosszú felső, a zárt cipő és nem árt a lábszárvédő sem. A kullancsriasztó és a biztos öltözék ellenére az esti ellenőrzés semmiképp ne maradjon el!”

Napvédelem és kulacs

"Naptej, kalap és napszemüveg mindig legyen nálunk, és ha túrázunk, óránként fogyasszunk 1-1,5 liter vizet! Tájékozódjunk előre a vízvételi lehetőségekről, műanyag palack helyett pedig válasszuk az alumíniumkulacsot, esetleg a praktikus és egyre népszerűbb vizes tömlőket, amelyeknek van a zsákból kivezethető száruk, így akár menet közben, a zsák levétele nélkül is ihatunk."

Nézze meg videón, hogyan csomagol egy profi!

Kövesse a Praktikert a Facebookon!

Hasznos volt ez az oldal?

 • Applikáció

  Töltse le mobil applikációnkat, vásároljon könnyen és gyorsan bárhonnan.
 • Számlakártya

  Használatával gyorsan és egyszerűen igényelhet áfás számlát.
 • Országos szállítás

  Gyors és biztonságos. Termék kiszállítás az ország bármely területére.
 • Áruházi átvétel

  Az Ön által kiválasztott áruházunkban személyesen átveheti megrendelését.
 • E-számla

  Töltse le elektronikus számláját gyorsan és egyszerűen.
 • Törzsvásárló

  Használja ki Ön is a Praktiker Plusz Törzsvásárlói Programunk előnyeit!
 • Fogyasztóbarát

  Fogyasztói jogról közérthetően. Rajzos tájékoztató az Ön jogairól!