Kandalló: otthona látványos melege

Összegyűjtöttük azokat a kérdéseket, amikre kandallóvásárlás előtt gondolni kell.

kandalló

Az első és legfontosabb kérdés, amit kandallóvásárlás előtt minden vásárló feltesz magának: mekkora kandallóra van szükség ahhoz, hogy adott helyiséget, teret befűtse. Nagyjából meg lehet határozni az ideális méretet, de a precíz kalkulációt mindenképpen szakemberre kell bízni. 

kandalló

Ezek a körülmények befolyásolják a hőteljesítményt

Sokan úgy hiszik, hogy a kW-teljesítmény egy állandó, megváltoztathatatlan mérték, amire a felhasználó nem lehet ráhatással, ám a valóságban pont a lakástulajdonos fűtési szokása az, ami a kandalló hőteljesítményét meghatározza.

kandalló

Aki egy kicsit is beleásta már magát a fűtés és a kandalló témakörébe, biztosan találkozott a hőigény (hőszükséglet) kifejezéssel, ami azt a hőmennyiséget jelöli, amellyel a leghidegebb időben pótolni lehet az épület hőveszteségét. Ennek pontos kiszámításához ismerni kell a helyiség méreteit, a falak vastagságát, szigetelését, a nyílászárók típusát és azok méreteit, a tájolást és a szerkezetek rétegrendjét. Ezen kívül kandalló esetén fontos a benne elégetni kívánt tüzelőanyag minősége.

kandalló

Precíz számításokra azért van szükség, mert ha például túl nagy kandallót választunk, az a helyiség túlfűtéséhez vezethet, amit nagy valószínűség szerint nyitott ablakkal igyekszünk majd ellensúlyozni – ami nem egy energiahatékony megoldás. Ha túl kicsi kandalló mellett tesszük le a voksot, az nem fűti ki a helyiséget, a kandalló folyamatosan üzemben lesz – vagy plusz fűtésrásegítésre lesz szükség. 

kandalló

Mitől függ a kandalló hatásfoka?

Míg a régi, romantikus, nyitott tűzterű kandallók esetén a hasznos hőmennyiség az égéshő kb. 10%-a, addig a modern kandallóknál akár 80%-os hőhasznosítás is elérhető – így érthető, hogy miért mondanak le sokan az előbbi megoldásról, vagy választanak olyan extra kiegészítőket hozzá, mint a hővisszanyerő hátfal, a tolóajtó, vagy a liftes tűztérrel épített kandalló.

kandalló

Legfontosabb kérdések kandallóvásárlás előtt

  • Mennyire intenzíven szeretnénk a kandallót használni?
  • Mekkora helyiségeket szeretnénk a kandallóval befűteni?
  • Mennyire megfelelő a falak szigetelése?
  • Rendelkezésre áll minőségi (alacsony nedvességtartalmú) fűtőanyag? Annak száraz helyen való tárolása megoldható?

Kövesse a Praktikert a Facebookon!

Iratkozz fel hírlevelünkre

és elsőként értesítünk!