Oldal tetejére

Az iskolatáska, amit nem nehéz kiválasztani

Válasszon gyermekének praktikus és divatos iskolatáskát, amit szívesen hord majd, és a füzetek, ceruzák, iskolaszerek is kényelmesen elférnek benne. Praktiker-ötletek

Az iskolatáska helyes megválasztása fontosabb, mint gondolnánk, hiszen a naponta cipelt „csomag” kialakítása, súlya befolyásolja a fejlődésben lévő gyerek testtartását. Ez különösen az iskolakezdő, kis termetű gyermekeknél kiemelkedően fontos.

iskolatáska

Iskolatáska-választás okosan

Iskolatáska-vásárláskor számtalan szempontot figyelembe kell venni (méret, hely, ár, szín, textúra), de ami az első és legfontosabb, hogy a táska formája, kialakítása, viselése, cipelése tökéletes és kényelmes legyen. Amennyiben egy kis termetű, növésben lévő gyermek számára keresünk iskolatáskát, ez a szempont különösen fontos. Az önmagában is nehéz táska, a rossz tervezés megterheli a gyermek még erőtlen vállait, fejletlen hátizmait, emiatt pedig könnyen előfordulhatnak gerincfájdalmak, súlyosabb esetben elváltozások, ami miatt ortopéd szakember bevonására lehet szükség.

Aki biztosra szeretne menni, a klasszikus kialakítású iskolatáska mellett teszi le a voksot, ami stabil szerkezeténél fogva egyenletesen osztja el a háton a súlyt, az iskolatáska pántjai pedig kényelmesen simulnak a vállakra, és úgy szorítják a testre a táskát, hogy az nem csapódik a gyermek derekához minden egyes lépésnél. Egy fejlődésben lévő kisdiák esetében nem tanácsos a hátizsák, aminek egyoldalas használata „adja magát”, ez pedig rossz testtartáshoz vezethet. (Emiatt nem ajánlják az oldaltáskát sem.)

A táska saját súlya, különösen egy iskolakezdő kisgyereknél, ne legyen több 1-1,2 kilónál! Egy egészségügyi szakmai állásfoglalás szerint az iskolatáska súlya nem haladhatná meg a gyermek testtömegének 10 százalékát. Fontos, hogy a pántok állíthatók legyenek, nem lehet kifogás, hogy a gyermek majd belenő.

Miután megtaláltuk a megfelelően kialakított iskolatáskát, jöhet a többi szempont:

  • legyen elég hely a könyvek, füzetek és a tolltartó számára,
  • legyen masszív, ellenálló, egy iskolatáskának ugyanis komoly fizikai behatásoknak kell ellenállnia,
  • legyen rajta láthatósági betét,
  • legyen szivacsos a háta,
  • legyen merev az alja,
  • legyen légáteresztő anyagból a háta, hogy ne izzadjon meg a gyerek háta,
  • legyen vízhatlan,
  • legyen könnyen tisztítható,
  • legyen ár-érték arányban megfelelő.

Fontos: mivel az iskolatáskák színe, mintái hamar elcsábítják a gyermekünket, a kínálatban először nézzünk szét nélkülük, válasszunk ki néhány megfelelőnek ítélt darabot, amik közül már ők választhatják ki a számukra legkedvesebbet. A táskát próbálja fel, viselje, és csak akkor vásároljuk meg, ha az valóban kényelmesen illeszkedik a hátához.

Kövesse a Praktikert a Facebookon is!

Hasznos volt ez az oldal?