Ilyen a tökéletes fürdőszobaszőnyeg

A fürdőszobaszőnyeg a fürdés és a zuhanyzás tevékenységének nyitó és lezáró helyszíne, azonban egy rosszul megválasztott szőnyeg sok bosszúságot okozhat, gyakran rendkívül egészségtelen is lehet, így érdemes nagyobb figyelmet fordítanunk a kiválasztásánál. Milyen is egy jó fürdőszobaszőnyeg?

Fürdőszobánk átlagos páratartalmát figyelembe véve érdemes megfelelően kiválasztanunk a szőnyegünk anyagát, illetve a fürdő adottságait is vizsgáljuk meg: van-e padlófűtés, padlóösszefolyó, ablak a szellőztetéshez, fürdőszobai radiátor vagy törölközőtartó, vagy más teregetési lehetőség a szellőztetéshez.  Nagyon fontos még, hogy mekkora méretű szőnyeget tudunk elhelyezni majd a fürdőben. Úgy számoljunk, hogy könnyen felvehető, mozgatható legyen, tehát ne kerüljön rá a mosógép sarka csak azért, hogy pont beférjen a nagyobb méret.

Ha könnyen szellőztethető vagy padlófűtéses a fürdőnk, lehetünk nyugodtan merészebbek és választhatunk nedvszívó anyagból készült szőnyeget, hiszen a szellőzés és a fűtöttség miatt van mód arra, hogy szinte magától száradjon meg a kilépőnk. Elképzelni is felemelő, hogy egy 5-6 cm-es szálhosszúságú, alulról melegre fűtött szőnyegre libbenünk ki a zuhanyzóból, de ez a luxus csak a fentebb sorolt paraméterek együttesekor valósulhat meg.

Ha a szárítás ilyen módon nem megoldható, akkor radiátoron vagy törölközőszárítón is száríthatjuk a szőnyeget, a nyári időszakban pedig vigyük ki a szabadba és hagyjuk, hogy a napfény tegye a dolgát. Ha ennél kényelmesebbek vagyunk, akkor válasszunk rövidebb szálú szőnyeget, amely nem annyira nedvességszívó, hiszen a fürdőszobaszőnyeg a legfontosabb funkcióját így is tökéletesen belátja, ami nem más, mint hogy ne csúszhassunk meg vizes lábbal a kilépéskor.

Érdemes a vásárolt szőnyeget kipróbálni a padlóburkolaton, hogy megfelelően tapad-e és ha nem, akkor csúszásgátlót kell betenni a szőnyeg alá a kellő stabilitás eléréséhez. Ha nem szeretnénk több réteget ilyen módon egymásra tenni, akkor válasszunk csúszásgátló réteggel ellátott szőnyeget.

Kapható természetesen anyagában csúszásgátló fürdőszobai szőnyeg is. Ilyen az antibakteriális szőnyeg, amely akár nagyobb tekercsben is vásárolható, habanyag szerű, nyomott mintás anyag. Ha nem férne el egy kisebb méretű szőnyeg a vécékagyló vagy egyéb más fürdőszobai eszköz miatt, mert az belelógna, akkor nagyon egyszerűen lehet alakítani ezt a típust egy olló segítségével, hiszen könnyen tudjuk bármilyen formára vagy ívre vágni. Ha nagyobb tekercsben vásárolunk, bármikor vághatunk egy újabb szőnyeget magunknak és a lakás többi pontján is jó szolgálatunkra lehet a csúszásgátló felület – például a barkácsoláskor.

Amennyiben van padlóösszefolyó a fürdőszoba közepén, akkor választhatunk moduláris, szögletes elemenként tagosítható műanyag kádkilépő rácsot. Ez könnyen felvehető és tisztítható, de csak olyan helyre tegyük be kilépőnek, ahol a burkolat csúszásgátlós és nagyon csekély az esély a megcsúszásra.

Ha a maximális biztonságot tartjuk szem előtt, akkor kiegészítőként mindenképpen vásároljunk kádba rakható vagy zuhanytálca csúszásgátlót is. A fürdőszobai balesetek sosem végződnek jól, hiszen védtelenül állunk a kádban vagy a zuhanytálcában és körülöttünk csak strapabíró, kemény éllel és felülettel rendelkező anyag van.

Iratkozz fel hírlevelünkre

és elsőként értesítünk!