Banner

Hogyan lehet elegáns fürdőszobánk olcsó csempével?

Nem baj, ha nem engedhetjük meg magunknak a drágább burkolatot. A szűk költségvetés kreativitásra ösztönöz, és a felújítás végén boldogan dőlhetünk hátra abban a tudatban, hogy megdolgoztunk a végeredményért.

A lakberendezés egyik alapelve, hogy ha alacsony költségvetésből dolgozunk, akkor az alapvetően drága dolgokból, mint amilyen a csempe, csak a legolcsóbb, semleges darabok jöhetnek szóba. Ezt ellensúlyozhatjuk később jó minőségű, elegáns kiegészítőkkel, törülközőkkel, szappanadagolóval. Egy dizájnos csempe négyzetmétere a 40 ezer forintot is meghaladhatja, az ilyesmi egy spórolós költségvetésbe semmiképp sem férhet bele, de néhány ezer forintért már mesébe illő fürdőszobai kiegészítőket vásárolhatunk.

Az egyszerű a nyerő
Az olcsó csempék közül sem mindegy, milyet választunk, lehetőleg kerüljük a mintás, feltűnő változatokat, mert ezek könnyen elárulják olcsóságukat. Ehelyett maradjunk az egyszínűnél, például az örök fehérnél vagy a feketénél. Ez a két szín sosem megy ki a divatból, és mindig elegáns marad, egy laikusnak pedig sosem fog szemet szúrni, milyen olcsón vettük négyzetméterét.

Kombináljunk többféle csempét
A fehéret kombinálhatjuk egy kis feketével, de azt is megtehetjük, hogy néhány négyzetméternyi drágább csempét veszünk mellé, és azt használjuk bordűrként, vagy a mosdó és a tükör közötti sávban, esetleg egy falipolc belsejét burkolhatjuk vele.

Költsünk inkább a járólapra
Ha kicsi a fürdő alapterülete, akkor az olcsó falicsempe mellé választhatunk egy drágább, különlegesebb járólapot, amelyből három-négy négyzetméternyit könnyen megvehetünk. Ha épített zuhanyzót tervezünk, akkor az is elég, ha csak annak az aljára kerül a drága járólap, vagy mondjuk mozaikcsempe.

Csempe és festék
Az egyszerű csempét feldobhatjuk egy különleges falszínnel, a színes festék ugyanis jóval olcsóbb, mint a dizájncsempe, ráadásul az ízlésünk és a divat változásával könnyedén átfesthetjük, ha meguntuk. A fehér csempe mellé nyugodtan kipróbálhatunk egy bátrabb színt, hiszen a semleges alapok megadják erre a lehetőséget.

Függőlegesen vagy vízszintesen?
Ugyanazzal a csempével izgalmasabb hatásokat érhetünk el, ha nem a legkézenfekvőbb módon rakjuk le. Ha mesteremberrel dolgoztatunk, akkor ez persze növeli a munkadíjat, de ha magunk vágunk bele, akkor nem jelent pluszköltséget. A metrócsempét lerakhatjuk például halszálkamintában, függőlegesen, vagy úgy, hogy az egymás fölött lévő sorokat fél csempével eltoljuk egymáshoz képest. Izgalmas vizuális hatás eléréséhez használhatunk kétféle méretű olcsó fehér csempét is.

A photo posted by Maija Rasila (@pihkala) on

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és elsőként értesítünk!