Ne bízd a véletlenre!

Válaszd egy helyről a falicsempét és a padlólapot! A Praktikernél széles választékban megtalálhatod az összeillő padló- és falburkoló anyagokat.

A csempe alapanyaga 
Úgy tudhatjuk meg, hogy a csempe fehér vagy vörös égetett agyagból készült, hogy megnézzük a csempe hátuljának színét. Míg a fehér agyagból készült csempe masszívabb, strapabíróbb, minőségibb alapanyag, addig a vörös csempe szerkezete kevésbé ellenállóbb, könnyebben törhet. Ennek tehát az ára is kedvezőbb, hiszen több helyen bányásszák, ezáltal könnyebben elérhető. A csempe anyaga lehet matt és mázas is – az utóbbi bevonat tovább növeli a csempe ellenálló képességét (vízhatlanság, kopásállóság, tartósság a vegyi anyagokkal szemben). A csempéket keménységük alapján osztályozzák: így tudhatjuk meg, hogy az adott csempét mely területen alkalmazhatjuk.
Összhang a csempe és a bordűr között 

A bordűr a burkolat díszítőeleme, amely segíthet tagolni, lezárni, díszíteni a felületet, emellett keretet adhat a fürdőkádnak, falfülkének és a tükörnek. Az elem jellegzetessége, hogy teljesen eltérhet a csempe színétől és textúrájától is.

Padlólapot a csempéhez, vagy csempét a padlólaphoz? 

Csempe- és padlólapválasztáskor az esztétikai szempontok mellett bizonyosodjunk meg arról is, hogy a kiválasztott burkolat megfelel- e annak, amire szánjuk – ugyanis ahány felület és helyiség, annyi feladat. A vizes helyiségekben elengedhetetlen a csúszásmentesség, a konyhában a vegyszerekkel szembeni ellenállhatóság, a teraszon lévő burkolatnak pedig jó hőmérséklettűrőnek és kopásállónak kell lennie. Abban az esetben, ha beleszerettünk egy termékbe, győződjünk meg arról, hogy ellenáll- e mechanikai és kémiai behatásoknak.

Mi az a flexibilis csemperagasztó?

A csemperagasztó kifejezéssel talán már mindannyian találkoztunk, azonban a flexibilis szó nem mindenki számára lehet ismerős. A flexibilis csemperagasztó nem más, mint egy olyan anyag, amely képes követni az aljaz minimális mozgását. Ilyen ragasztó használata esetén elkerülhetjük, hogy a fal a bizonyos burkolattípusokat például hőtágulás következtében „ledobjon” magáról. Azonban gondolhatunk ilyen esetben apróbb kerámia csempékre, burkolólapokra, mozaikokra és greslapokra is.

És a flexibilis ragasztóhabarcs?

Ez egyszerűbb, mint gondolnánk: a flexibilis ragasztóhabarcs igazából nem más, mint a flexibilis csemperagasztó – csak épp más a neve!

Mikor és milyen felületeken indokolt használni?

Míg a beltéri kis és közepes csempék esetén a hagyományos csemperagasztó is megfelel, addig a nagyobb méretű, illetve a padlófűtéssel társított burkolatoknál már javasolt a flexibilis csemperagasztó használata. Kültéren szinte már alapvetés a flexibilis csemperagasztó - a fagyálló műanyag adalékokkal javított verziókkal sokat segíthetünk a burkolatunk sértetlen „átteleltetésében”. Összegezve a következő helyzetekben indokolt a flexibilis csemperagasztó alkalmazása:

  • Kültéren
  • Zsugorodó vagy táguló felületeknél
  • Nagyobb méretű burkolólapoknál
  • Padlófűtésnél

Mennyi a flexibilis csemperagasztó kötési ideje?

A csemperagasztók kötési ideje termékenként eltérhet, azonban egy magasabb minőségű flexibilis csemperagasztónál 24 óra után lesz járható a burkolat. A teljes terhelhetőséghez pedig 1-2 hét is kell.

Fagyálló flexibilis csemperagasztó kültéri burkoláshoz

Azt lehet mondani, hogy a csemperagasztók képzeletbeli skáláján a hétköznapi, beltéri csemperagasztótól indulunk, a legvégén pedig a speciális, fagyálló flexibilis csemperagasztók vannak. Ez az árban és az összetételben egyaránt megmutatkozhat, valamint az olyan bonyolultan hangzó leírásokban, mint a „flexibilis ragasztóhabarcs csökkentett lecsúszással és meghosszabbított nyitott idővel”. Bármennyire is hosszú, a célja mindössze annyi, hogy még inkább könnyű legyen vele hatékonyan dolgozni!

Osztályozás: S1 és S2

A szemfülesek már észrevehették, hogy a flexibilis csemperagasztók kétféle kategóriába sorolhatóak: S1 és S2. Ezek a ragasztó rugalmasságát jelölik. Míg az S1 kisebb alakváltozásokra képes, addig az S2 nagyobbakra is – ezt a por alakú műgyantának köszönhető. Így hát akkor válasszuk az S2 besorolású ragasztót, ha fontos a relatív nagyobb mozgások lekövetése.

Hogyan csináld

A csempézés menete

A csempe mázas, égetett kerámia lap, ami falon vagy padlón elhelyezve vízhatlan fellületet képez. Felrakására külön szakma épül: Ők a burkolók. Egy-egy kisebb felülettel azonban magunk is megpróbálkozhatunk. Videónkban megmutatjuk, hogyan is vágjunk bele.

Csemperagasztó Szerszámok Csempevágó

Fa mintázatú padlólap lerakása

A fa mintázatú padlólapok lerakásához többféle módszert is alkalmazhatunk. Tekintsd meg videónkat, és ismerd meg a legfontosabbakat:

Illesztéses módszer,
a klasszikus téglaminta,
kosárlerakási mód,
halszálka: klasszikus, négyzetes
különleges futókötés

Ragyogjon a csempe és a járólap a lakásunkban!

Amilyen strapabíró a lakásban a csempe és a járólap, sokak számára olyan kényes kérdés, hogyan is lehet hatékonyan tisztítani ezeket a felületeket. Azonban nem kell semmiféle komoly teendőre gondolni vagy méregdrága csodaszerek után kutatni! A titok nyitja itt is a rendszeresség és a megfelelő módszer kiválasztása. Mutatunk néhány hasznos, takarékos és környezetkímélő tippet, amelyekkel könnyedén ragyogóvá varázsolhatjuk otthonunkban a hidegburkolatokat.
Hosszú élettartam, ha…

Noha valóban hosszú élettartamúak és nagyon strapabíróak, mindez kizárólag akkor áll fenn, hogyha nem hanyagoljuk el a csempék és járólapok tisztítását. Hiszen, ha nem szabadítjuk meg rendszeresen a szennyeződésektől a hidegburkolatot, akkor egy idő után nem csak, hogy szép látványt nem fog nyújtani, de még tönkre is fog menni. Éppen ezért ne halogassunk, takarításra fel, annak érdekében, hogy még hosszú évtizedekig eredeti fényükben ragyoghassanak.

Hol a legideálisabb?

Hidegburkolatot legtöbbször a tartóssága miatt választunk azokba a helyiségekbe, amelyeket többet veszünk igénybe, ezáltal pedig könnyebben szennyeződnek. Ilyen például a konyha, a fürdőszoba vagy akár a mosókonyha – a mindennapi használat miatt gyakori tisztítást igényelnek. Persze nem szükséges minden egyes főzés vagy zuhanyzás után nagytakarítást csinálni és órákig sikálni a burkolatot, de ajánlatos minél gyakrabban letisztítani a szennyeződést. Ezzel hozzájárulhatunk a csempénk és járólapunk esztétikus megjelenésének. Amit még érdemes tudni, hogy a világosabb színű hidegburkolatok gyorsabban koszolódnak, ezáltal könnyebben meglátszanak rajta a szennyeződések – ezáltal rendszeresebben is kell őket takarítani. Azonban akkor sem ússzuk meg a gyakori takarítást, ha sötétebb árnyalatú csempét vagy padlólapot választunk, hiszen ezeknek a tisztítását sem szabad félvállról venni!

A világos kényesebb

Jó tudni, hogy a világosabb burkolat gyorsabban koszolódik, és könnyen meglátszik rajta még a legkisebb szennyeződés is. Éppen ezért gyakrabban is kell tisztítani. Sokan pont emiatt választanak sötétebb csempét vagy járólapot otthonukba, de természetesen ezeket sem szabad hosszú ideig elhanyagolni.

Porszívók Tisztítógépek

A jól bevált szódabikarbóna…

A járólap tisztításakor az első lépés: kezdjük a seprűvel vagy a porszívóval, amivel felszedhetjük a lerakódott port és koszt. Ha megvagyunk ezzel, jöhet a következő lépés. Ehhez nincs másra szükségünk, mint egy vödörre, felmosóra, vízre, no meg a jól bevált szódabikarbónára, vagy ecetre, amik szinte minden háztartásban megtalálhatóak, hiszen ezernyi dologra felhasználhatjuk őket. Ugye, hogy nem egy ördöngösség? És még a pénztárcánkat sem kell szélesre nyitni ahhoz, hogy hatásos és szembetűnő eredményt érjünk el. Ha tehetjük, legalább naponta-kétnaponta söpörjünk fel és heti egyszer jöhet emellé a felmosás is.

Felmosószettek

Az a fránya vízkő!

Ahhoz, hogy csempénkről eltűntessük a vízkövet, szintén nem kell méregdrága terméket vennünk. Elég, ha langyos vízhez keverünk egy kis ecetet, majd ezzel lemossuk az adott felületet. Ezt követően meleg vízzel öblítsük át, töröljük szárazra a csempét és már búcsút is inthetünk annak a fránya vízkő lerakódásnak!

Hogy úgy ragyogjon, mint korábban

Ha a csempénk elvesztette a korábbi fényét, nem kell elkeserednünk, hiszen erre is van egy nagyszerű tippünk! Az alapos tisztítás után tegyünk egy kis szalmiákszeszt egy újságpapírra, majd dörzsöljük át vele a burkolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

és elsőként értesítünk!