Hamuporszívó - és többé nem kín a hamu takarítása

Hamuporszívóval (más néven kandalló porszívó) kényelmesen és hatékonyan takaríthatjuk ki az égés során keletkezett hamut kandallókból, grillekből, szaunákból vagy akár kisebb kályhákból, közben pedig a lakás is tiszta marad. Mindezek mellett durva szennyeződések, homok és fűrészpor eltávolításához is használhatók a hamuporszívók – lássuk a további részleteket!

Meleg hamuporszívó - Praktiker

Hamuporszívó, kandalló porszívó: mi az és mire jó?

Nyakunkon a fűtésszezon, számos háztartásban pedig klasszikus fatüzelésű hőforrás is megtalálható, ezek esetében nem elég csak – egy füstcső segítségével – az égés során keletkező gázok elvezetéséről gondoskodni, a tisztításra is figyelmet kell fordítani.  Habár a kandallók és egyéb fatüzelésű fűtőrendszerekhez (pl.: kandalló, kályha, vagy cserépkályha) ajánljuk a cikkben bemutatott eszközöket, a kandalló porszívó grillsütőkhöz vagy szaunákhoz is használható, sőt, a kertben vagy a műhelyben is hasznát vehetjük, hiszen a homokot vagy a finom fűrészport egyaránt hatékonyan el tudja távolítani.

Kapcsoló cikk: Hogyan válasszon kandallót?

Hamuporszívó típusok

Felmerül tehát a kérdés: melyik a legjobb hamuporszívó? Hasonlóképp, mint a hagyományos porszívóknál, itt is célszerű számot vetni igényeinkkel: milyen jellegű szennyeződéstől szeretnénk megszabadulni? Elégett tűzifa vagy finom fűrészporhoz kellene? Rendszeresen vagy alkalmanként használnánk? Forró hamura vagy csak hidegre kell a korom porszívó? Ha ezekre a kérdésekre tudjuk a válaszokat, akkor máris könnyebb lesz a választás!

Meleg hamuporszívó

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy a meleg hamut megpróbálják porszívóval felszippantani – erre a helyzetre lett kitalálva a meleg hamuporszívó. Amennyiben kezeinket a hamu felett tudjuk tartani, nem égeti a bőrünket, akkor valószínűleg már 70 Celsius fok alá a süllyedt a hőmérséklete, ekkor már nyugodtan használhatjuk a meleg hamuporszívót, hiszen a gyártók általában 30 és 60 Celsius fok közé kalibrálják eszközeiket – a pontos adatokról ebben az esetben mindenképp tájékozódjunk, hiszen a túlságosan nagy hőterhelés tönkre is teheti a hamuporszívót!

Hideg hamuporszívó

A hideg hamuporszívó egyetlen dologban különbözik a fentebb bemutatott kiviteltől, ahogyan nevéből is kiderül, meg kell várni a hamu kihűlését. Abban az esetben, ha nagy mennyiségű hamu keletkezik, amit lehetőleg minél hamarabb – vagy csak rendszeresen – kell eltávolítanunk, akkor nem biztos, hogy a hideg hamuporszívó a legjobb választás. Ha viszont eseti jelleggel keresünk ilyen eszközt, akkor a kandalló porszívó kínálatból nyugodtan válasszunk egy kisebb, hideg technológiával működő változatot!

Elektromos kandalló porszívó 

Hogy milyen valakinek a tapasztalata hamuporszívó témakörben, sokszor attól is függ, hogy milyen teljesítményt képes produkálni egy adott motoros hamuporszívó. Értelemszerűen minél magasabb – wattban megadott – számot látunk az elektromos hamuporszívó paraméterei között, annál nagyobb lesz a szívóteljesítménye is. Nagyobb tűztér esetében célszerű legalább 1000 wattos hamuporszívót választanunk, kisebb tűztér vagy ritkább használat esetén pedig elegendő lehet a 600-800 W teljesítmény is – azzal persze érdemes számolni, hogy hosszú távon egy használt hamuporszívó veszíthet az erejéből.

Hamutartály porszívóra 

A kandalló hamuporszívó – technikai szempontból – a tartályban is nagyban különbözik a hagyományos porszívóktól, éppen ezért kivitelezhető a hamuporszívó házilag is, ilyenkor a porszívóra hamutartály kerül. Ebben az esetben egyszerűen vásárolnunk kell egy szűrővel ellátott hamutartályt, amihez szívótömlő is jár. Mindentől függetlenül a tartályok pontos térfogatát is célszerű alaposan átgondolni – kisebb kályhákhoz, szaunához vagy grillsütőkhöz elegendő a 10 literes kapacitás, nagyobb tűztérhez pedig nagyobb tartály is dukál!

kandalló hamuporszívó - Praktiker

Milyen hamuporszívót vegyek?

A fentebb említett szempontok szerint gyakorlatilag bármilyen igénynek megfelelő modell elérhető már a Praktikerben, érdemes tehát nézelődni kínálatunkban, mivel számos hamuporszívó akció is megtalálható a közelgő fűtésszezonra való tekintettel. Egy további paramétert viszont érdemes még megemlíteni: a szűrők típusait. Csakúgy, mint a porszívóknál a szűrőknek itt is van egy elfogadott minősítési rendszere, eszerint a HEPA szűrők a legbiztonságosabbak. Természetesen egy szabadtéri grillsütő esetében szinte mindegy, hogy mikro- vagy üvegszálas szűrő van a készülékben, ha viszont zárt térben fogjuk használni a hamuporszívót, akkor a légtérbe visszajutó porszemcsék minimalizálása érdekében válasszuk a HEPA szűrőkkel ellátott modelleket!

Kandalló vagy kályha beépítésén gondolkozol? Látogass el a Praktikerbe!

Iratkozz fel hírlevelünkre

és elsőként értesítünk!