Banner

Hajópadló, lambéria, bambusz: természetes anyagok a fürdőszobában

Amikor új fürdőszobát tervezünk, mindannyiunk álmában megjelenik a nagy, tágas helyiség, amely szinte kizárólag természetes anyagokból készült kiegészítőkkel van felszerelve. De miért is ne lopnánk be a saját fürdőnkbe ez a hangulatot, még ha nem is nappali méretű helyiség áll a rendelkezésünkre? Ebben a cikkben bemutatjuk a természetes anyagokból készült fürdőszoba legkedveltebb alapanyagait, azok előnyeit és esetleges hátrányait.

fürdőszoba

A fürdőszobánk hangulatát és a jó összbenyomást nagyban befolyásolja a benne uralkodó színpaletta. Ha természetes anyagokkal dolgozunk, akkor dominánssá válik a föld színeinek alkalmazása, amely elsőre nem túl széles skálát jelenthet a számunkra, de sose feledkezzünk meg a szinte végtelen számú árnyalatról, amelyek a segítségünkre sietnek. Milyen anyagok jöhetnek szóba a tervezésnél?

Bambusz, az örök kedvenc

A természetes anyagokból épített fürdőszoba általában az egyszerűségre és a praktikumra épít. Közkedvelt alapanyaga a bambusz, amely amellett, hogy rendkívül dekoratív, számos jó tulajdonsága van. A nedvesség és a pára nem tud kárt tenni benne az anyagszerkezete miatt, emiatt egyáltalán nem hajlamos a vetemedésre. Rendkívül kemény és szívós anyagról beszélünk, amely ugyan nehezen megmunkálható, de ezt a feladatot a gyártók professzionális gépekkel veszik le a vállunkról.
A bambusz igazi jolly jokerként használható a fürdőben, hiszen készülhet belőle padló, vagy egyedi kád, mosdó, fürdőszobaszekrény vagy -polc, de akár még burkolólap is. Ha pedig élő bambusszal szeretnénk még természetesebbé tenni a helyiséget, akkor nem foghatunk mellé, hiszen ez a növény kifejezetten kedveli a nedves levegőt, és mivel a direkt napfénytől óvni kell, a fényszegényebb fürdőszoba sem tud a kárára lenni.

Trópusi fák

Sokan kétkedve fogadják, amikor a fürdőszobák padlójára faburkolatot ajánlanak. Pedig gondoljunk csak bele, mennyivel jobb érzés egy szobahőmérsékletű faburkolatra kilépni, mint egy hideg burkolólapra. A faburkolatok bármilyen egyéb, a fürdőszobánk felújításánál használt természetes anyag mellé jól illeszthetők. A megfelelő faanyag kiválasztásánál mindenképpen a tömörfát részesítsük előnyben, mert ez a típus bírja a legjobban a fürdőszobai párás, nedves környezetet. A legmegfelelőbbek a trópusi fafajták, amelyek megfelelő keménységükkel és mérettartó képességükkel szolgálnak majd minket akár hosszú évtizedeken át.
Felhasználhatunk kezeletlen lambériát vagy hajópadlót is a fürdőnk falainak, plafonjának és aljzatának burkolására, azonban számolnunk kell azzal, hogy a megfelelő felületkezelés nem maradhat el a munkafolyamatok végén. A kezeletlen fafelületek ugyanis magukba szívják a vizet, amitől vetemednek és hosszú távon penészesednek, elkorhadnak.

Az életre szóló kő

A kő halhatatlanságát nem kell különösebben ecsetelnünk, hiszen mindannyian tudjuk, a kő örök és mindent túlél. A különböző fali csempék, kőőrleményből készült burkolólapok, antik márványból faragott kőkádak és mosdók egész életünkön át szolgálnak minket, ha minimálisan képesek vagyunk megóvni ezeket a kőmonstrumokat. Ha a fürdőszobát szinte kizárólag kőből szeretnénk megépíteni, szükség lehet egy statikus véleményére is, hiszen óriási súly fogja terhelni a fürdőszobánk padlóját, ha egy faragott márványkádat építünk be, majd azt teleengedjük vízzel.

A vörösréz

Fa- vagy kőburkolat mellé nagyon mutatós lehet a falon kívül elvezetett vízvezeték, amelyet vörösrézből építünk meg. Igazi antik hatást kelt majd a fürdőnkben, emellett elegánsan visszafogott is, a „néha a kevesebb több” elve mentén. Rézidomokból készülhet akár törülközőtartós radiátor is. Kiépítés után érdemes finoman, csiszolópapírral eltűntetni a felrakódott zsírréteget, kisebb karcokat, sérüléseket, ezeket ugyanis szinte lehetetlen elkerülni a kivitelezés során. Ezután ajánlott matt lakkréteggel lefújni vagy bevonni a csővezetékeket, mert az oxidáció során a vörösréz elveszíti a fényes ragyogását, be is mattulhat, vagy a kezünkről rákerült zsírtól akár feketedhet is. Ha igazán nagy volumenben gondolkodunk, és nagyobb összeget tudunk szánni álmaink megvalósítására, akkor készíttethetünk rézből ülőkádat, amely azonnal magára hívja vendégeink figyelmét, ahogyan belépnek az új fürdőszobánkba.

fürdőszoba

Egyéb kiegészítők

  • Az alapanyagokon túl sokféle kiegészítővel tehetjük még szebbé a fürdőszobánkat. Az utazásainkról hazahozott kagylókkal, kövekkel, tengeri szivacsokkal, kő vagy fa szappantartókkal észrevétlenül tesszük teljesebbé a helyiséget.
  • Ha igazi extravaganciára vágyunk, a kádunk mögötti falat teleültethetjük páfránnyal és egyéb, páratartalmat kedvelő növényekkel, így szó szerint élő falburkolatot kapunk.
  • A rusztikusabb fürdőszoba és a barkácsolás rajongói építhetnek a régi, nélkülözött tölgyasztalból a falról, vasláncokkal lelógatott mosdópultot, amelybe beleültethető egy szép kő mosdótál is.

Kövesse a Praktikert az Instagramon is!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és elsőként értesítünk!