Oldal tetejére

Gyönyörű pázsit egy hónap alatt

Az április a legmegfelelőbb időszak arra, hogy az ember elkezdje udvara, kertje füvesítését, illetve meglévő pázsitja ápolását. Összeszedtük a leghasznosabb tudnivalókat, amelyek segítségével dús, élénkzöld és egészségtől duzzadó fűszőnyegen lépdelhetünk.

Így füvesíts!

Aki dús és egészséges pázsitról álmodik, két lehetőség közül választhat: a fűmag vagy a gyeptégla (gyepszőnyeg). Előbbit érdemes áprilisban, májusban vagy szeptemberben elvetni, míg utóbbit, a fagyos, esős hónapokat leszámítva, szinte egész évben le lehet rakni.

Bármelyik megoldás mellett is döntünk, a talajt mindkét esetben megfelelően elő kell készíteni. A területet alaposan át kell gereblyézni, el kell távolítani a köveket, ki kell tépni a gyomot, majd kiegyenlíteni a talajt. Ha nagyon kemény a föld, a munkát ásással kell kezdeni. Amennyiben gyomos területet szeretnénk befüvesíteni, érdemes gyomirtót használni.

Úgy lesz tökéletes a végeredmény, ha a hengerelést sem felejtjük el, ezzel ugyanis felderíthetők az esetleges egyenetlenségek, mélyedések, amiket gereblyével még lehet korrigálni. Miközben a földet előkészítjük, tartsuk szem előtt, hogy a megfelelő fejlődéshez körülbelül 15 centiméter termőrétegre lesz szüksége a fűnek ahhoz, hogy ne száradjon ki. Következő lépésben hintsük be műtrágyával a területet, gereblyézzük bele a talajba, majd alaposan öntözzük meg.

A fűmag elhintésekor törekedjünk az egyenletes elosztásra, ha ugyanis túl sűrűn szórjuk el a magokat, a fűcsomók nem kapnak majd elég levegőt, emiatt pedig gyorsan kipusztulnak; természetesen az sem szerencsés, ha túl keveset szórunk, így ugyanis könnyen felüthetik fejüket a gyomnövények. Aki nagyon precíz munkát szeretne végezni, négyzetméterenként 50 gramm magot ültet el.

A fűmag elszórása után nem kell beforgatni a magot a talajba, a fejlődéshez ugyanis fényre és levegőre van szüksége, ha azonban nem tudunk rendszeresen öntözni, és a magokat a kiszáradás fenyegeti, körülbelül fél centiméter mélyen gereblyézzük a földbe.

Amennyiben kényesen ügyeltünk az öntözésre, pár héten belül már megjelennek az első fűpihék. Az első hónapban nagyon fontos, hogy a felső talajréteget nedvesen tartsuk. A területet nem szabad eláztatni, a túl sok víz nem engedi, hogy a fűszálak oxigénhez jussanak, a talajból pedig kimossa a nitrogént. A kifejlett fűnek azért árthat a túlzásba vitt öntözés, mert nedves környezetben hamar megjelenik a penész, ami füvünk kipusztulásához vezethet.

Így ápold a füvet!

A 7-10 centiméteres füvet hetente érdemes lenyírni. Mindegy, hogy fűnyíráskor milyen eszközhöz nyúlunk, a lényeg, hogy éles legyen, és ne kaszabolja a pázsitot. Mindig úgy vágjuk le a füvet, hogy az 5 centiméteres magasság megmaradjon! A levágott fű ne maradjon a pázsiton!

Amennyiben fűnyíráskor gyomnövényekkel is találkozunk – leggyakoribb a gyermekláncfű, a széles levelű útifű és a moha – távolítsuk el kerti szerszámmal vagy gyomirtóval. Ősszel és tavasszal javasolt a gyomirtó és a műtrágya.

A későbbiekben nemcsak a gyomnövények üthetik fel a fejüket, de ha a talaj nem kap elég levegőt, a kémhatása felborul, és a pázsit mohásodása is beindulhat. Ez legtöbbször a túl sok árnyék hatására alakul ki. A mohásodás elkerülése érdekében a fűcsomók közötti talajt évente háromszor – kézi vagy motoros eszközökkel – szellőztetni kell.

 

Hasznos volt ez az oldal?

 • Kérdése van?

  Ügyfélszolgálatunk készséggel áll rendelkezésére!
 • Országos szállítás

  Gyors és biztonságos. Termék kiszállítás az ország bármely területére.
 • Áruházi átvétel

  Az Ön által kiválasztott áruházunkban személyesen átveheti megrendelését.
 • Termékfoglalás

  A megrendelt terméket akár 5 napig lefoglaljuk Önnek!
 • Törzsvásárló

  Használja ki Ön is a Praktiker Plusz Törzsvásárlói Programunk előnyeit!
 • Fogyasztóbarát

  Fogyasztói jogról közérthetően. Rajzos tájékoztató az Ön jogairól!
 • Szakemberkereső

  Találja meg az Önnek megfelelő szakembert a fix24.hu segítségével