Csináld magad: geometrikus váza saját kezűleg

Mielőtt még teljesen eluralkodna rajtunk a karácsonyi láz, mutatunk egy remek hétvégi kikapcsolódást ígérő ötletet. Nagyon egyszerű alapanyagokból, könnyen, gyorsan, egy kis rafinériával csodás lakásdísz készülhet. Én most egy egyszerű üvegvázát rejtettem bele, de akár cserepes virágnak kaspóként is csodásan mutat majd. Bonyolultnak tűnik, de nem az, tartsatok velünk, vágjunk, fessünk ragasszunk!

diy geometrikus váza

Amire szükségünk lesz

diy geometrikus váza

Így készül

A 10 cm széles balzalécet osszuk fel 3 egyenlő részre a hosszanti irányban és vágjuk is fel 3 egyforma darabra. Így 3 db 3,33 cm széles 100-100 cm hosszú léceket kapunk. Legyünk óvatosak, mert a léc roppant könnyen megreped, de ebből eredően viszont nagyon könnyű lesz vágni.

diy geometrikus váza

Ha szeretnénk, fessük le a léceket különböző színűre. Nekem most egy törtfehér / szürke kombináció tetszett, a harmadik lécet natúr színben hagytam. Ne féljünk, a sprayfestékkel való festéstől, mert gyorsan, vékonyan, szépen lehet velük festeni.

TIPP: érdemes a léc mindkét oldalát megfestenünk, mert a léc vékonysága miatt, a festék könnyen “meghúzhatja” az egyik oldalt és a lécünk ívesre hajlik. Nekünk viszont most lapos háromszögekre lesz szükségünk.

diy geometrikus váza

A geometrikus forma, akkor lesz igazán szép és mutatós, ha nagyjából szabályos háromszögeket vágunk ki. Mivel a magasságuk adott (3,33 cm) ezért egy kis matekkal megtoldva, kiszámolhatjuk, hogy 3,8 cm oldal hosszúságra lesz szükségünk a leendő pici háromszögeinknél. Mérjük fel a léc alsó részére a 3,8 cm-es lépéseket, a felső részre pedig egy 1,9 cm-es eltolással mérjünk 3,8 cm-ereket, így pont a két alsó pont közé fog esni a háromszögünk harmadik csúcsa. 

diy geometrikus váza

Vonalzó melletti sniccervezetéssel, vágjuk ki a lécekből a háromszögeket.

A következő gyors matek, hogy a meglévő sima vázánk, vagy cserepünk méreteit levéve, kiszámoljuk, hogy mekkora palástot kell majd készítenünk. Nekem most egy 8,5 cm átmérőjű, 16,5 cm magas vázám volt. Ehhez egy 28 cm széles és 17 cm magas textildarabot vágtam ki. A váza / henger palástja “csak” 26,5 cm körül volt, de számolnunk kell a textildarab átlapolásával is!

Terítsük ki a textilt és rendezzük el rajta a háromszögeket! Ügyeljünk arra, hogy a kezdésnél és a végénél majd egymás mellé tudjuk illeszteni a két véget.

diy geometrikus váza

Ha megvan a nekünk tetsző minta, akkor szépen, egyesével ragasszuk fel a textilre a háromszögeket. Most ragasztót használtam, ami lassabban szárad, de a végeredmény sokkal tartósabb lesz, mintha sima ragasztóval dolgoztunk volna! Várjuk meg a teljes száradást, majd illesszük, ragasszuk össze a két szélét a háromszöges textilünknek.

diy geometrikus váza

Tegyünk az elkészült geometrikus palástunkba vázát és virágokat, vagy cserepet növénnyel és már gyönyörködhetünk is a munkánkban!

Kövesse a Praktikert a Facebookon!

Iratkozz fel hírlevelünkre

és elsőként értesítünk!