Banner

Fűnyíró: elektromos vagy benzines?

A fűnyíró mindannyiunk számára óriási segítséget jelent a gyep megfelelő gondozásánál, ám akkora választékkal találjuk szembe magunkat, amikor konkrét fűnyírót keresünk, hogy könnyű elveszni a különböző funkciókban és paraméterekben. Ebben a cikkben a teljesség igénye nélkül sorakoztatjuk fel a fűnyírókat az egyszerűbbtől a bonyolultabb, ám sok esetben kényelmesebb és hatékonyabb megoldások felé.

fűnyíró

Miért válasszunk benzines fűnyírót?

Manuális vagy motoros?

A kert mérete, illetve a kényelem a meghatározó ebben a kérdésben. Vásárolhatunk manuális fűnyírót, ha a fizikai erőnket szeretnénk használni a feladat megoldására, vagy egyszerűen csak olyan kicsi a kertünk, ahová nem érdemes motoros megoldást választani. A környezettudatos vásárló biztosan a manuális megoldásokat fogja előnyben részesíteni, hiszen ebben az esetben zéró károsanyag-kibocsátás mellett tevékenykedhetünk kertünkben. Azoknak az extrém hobbistáknak is ezt a fajta megoldást ajánljuk, akik szeretnek vasárnap ebédidőben füvet nyírni, hiszen a népszerűségük nem fog esni a szomszédok körében a keltett zaj miatt.

Milyen anyagból legyen a fűnyíró háza?

A legelterjedtebb anyagok, amiből fűnyíróház készül, a műanyag, az acél és az alumínium. Egy műanyag házas fűnyíró is lehet örökéletű, ám ha fennáll a veszélye, hogy a garázsban valami ráeshet, vagy jobban kedveljük a robusztusabb megoldásokat, akkor tökéletes megoldást nyújthat egy felpáncélozott jószág is a számunkra.

A fűnyíró vágószélessége

Vásárlás előtt fontos szempont a gép vágószélessége, ami termékenként eltér. Amennyiben nagy területen kell rendszeresen nyírni a füvet, úgy a nagy vágószélesség ajánlott, ellenben, ha kisebb, osztott, keskeny, netán szűkös terület fűnyírását kell megoldani, úgy a kisebb vágószélességgel lesz könnyű a munka.

Tipp: Kisebb területekre (kb. 200 négyzetméter) elég a 32-36 cm vágószélesség, közepes területekre (kb. 500 négyzetméter) nem árt a 40-42 cm vágószélesség, míg a nagy területek (500-1000 négyzetméter) esetén az 51 cm ajánlott. 

A fűgyűjtő kosár

A fűgyűjtő kosár előnyeiről sok mindent nem kell elmondanunk. A fűnyíró gyűjti a levágott füvet, amelyet könnyedén tudunk a komposztba vagy a fűgyűjtő helyre kiönteni. Minél nagyobb a fűgyűjtő mérete, értelemszerűen annál kevesebbszer kell megállnunk az ürítés miatt.

Mulchozó fűnyírók

A mulchozó fűnyírók annyiban különböznek a hagyományos fűnyíróktól, hogy nem tartozik hozzájuk fűgyűjtő kosár, ugyanis a fűnyíróház és a kések kialakítása olyan légáramlatot hoz létre, ami a lenyírt füvet újra és újra visszalöki a kések közé, hogy aztán egészen apróra vágott kaszálék hullhasson vissza a gyepre. Ennek köszönhetően nemcsak a kaszálék eltüntetéséről nem kell gondoskodnunk, de a visszahullott fű értékes zöldtrágya a gyepünknek.

Elektromos motorral szerelt fűnyírók

A nagyobb kert- és gyepméret már komolyabb erőnlétet és kitartást igényel, így praktikus lehet megkönnyíteni a munkánkat egy elektromos fűnyíróval. Ennél a választásnál nincs más dolgunk, csak a megfelelő méretű hosszabbítót beszerezni és a kert távolabbi pontjainál áramvételi lehetőséget kiépíteni, s máris kezdődhet a munka. Az elektromos motorral felszerelt fűnyírókat főként egyenletes terepre ajánljuk, ahol a benzinmotorosnál gyengébb teljesítményt nyújtó motorok kései nem akadhatnak el a kődarabokban vagy egyenetlenségekben. A hosszabbító igazgatásával és rángatásával meg kell barátkoznunk, de a benzines fűnyírónál sokkal halkabb géppel tudjuk levágni a megnőtt fűszálakat.

Akkumulátoros fűnyírók

Az akkumulátoros fűnyíró azoknak lehet ideális választás, akik csendes, kábelmentes, könnyű, könnyen szállítható és tárolható, nulla károsanyag-emisszióval rendelkező gépet keresnek, amik – típus függvényében - akár egy 700 négyzetméteres területtel is elbírnak. 

Benzinmotoros fűnyírók

A benzinmotoros kivitel a fűnyírók erőnyerője. A négyütemű motorral szerelt, nagy hajtóerejű és nyomatékú gépekkel gyorsan és precízen küzdhetünk meg egy nagyméretű gyeppel is. Ha extrával szeretnénk kényeztetni magunkat, keressünk olyan kivitelt, amely önjáró, és gyakorlatilag csak irányítanunk kell. Egy többórás fűnyírásnál nagyon nagy segítség ez a funkció, és így másnap reggel sem kell fájó hát- és karizmokra ébrednünk. A benzines fűnyíróknak két hátránya van. Az egyik, hogy futkározhatunk a benzineskannával és töltögethetjük a tankot, a másik pedig, hogy egy ilyen fűnyíróval 30 foknál meredekebb emelkedőn nem tudunk füvet nyírni, mert kihagy a motor, vagy leáll a belső kialakítás és a porlasztó miatt.

robotfűnyíró

Robotfűnyírók

Természetesen a technikai fejlődés ezt a szegmenst sem kerülhette el, így ma már kaphatók teljesen önjáróan és önállóan működő fűnyíró robotok, amelyek akár napelemmel töltik fel magukat, vagy visszatalálnak a fűnyírás után a töltőállomásra és automatikusan töltik fel magukat - és akár a telefonunkkal is bárhonnan elérhetjük. A nesztelenség és a nyírási magasság beállításán át a nyírandó terület kijelöléséig mindenféle további kényelmi funkcióval felfegyverkezve várják, hogy jó szolgaként segíthessenek időt megtakarítani számunkra.

Működésük nagyon egyszerű: a robotfűnyíró számára kisfeszültségű vezetékek segítségével kell kijelölni a gép számára a bejárandó terület szélső határait. A kábelt műanyag tüskékkel kell rögzíteni a fűben, de az igazán profik ezt a el is rejtik a 5-10 centiméterrel a föld alá. Az önműködő rendszer legfontosabb része a fűnyírót árammal feltöltő dokkoló.

Fűnyíró traktorok

A fűnyíró traktor akkor jó választás, ha több ezer négyzetméternyi terület gondozása a feladat, a gépnek köszönhetően ugyanis nem a felhasználónak hosszú kilométereken keresztül gyalogolnia. Rendezetlen, dimbes-dombos felületeken azonban nehéz velük lavírozni. 

Kövesse a Praktikert a Facebookon is!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és elsőként értesítünk!