Banner

Fűkasza körkép

A fűkasza jelenti a megoldást, ha magas füvet vagy szegélyt szeretne lenyírni, esetleg bozótos területet kell megtisztítania. Cikkünkben összegyűjtöttük a fűkaszák fő típusait és a használati tudnivalókat, hogy könnyebb legyen a választás!

fűkasza

Milyen fűkaszát érdemes venni?


Vásárlás előtt azt kell tisztázni, hogy mire használjunk majd a fűkaszát, és milyen gyakran használjuk azt. Ennek tükrében aztán választhatunk hobbi-, félprofi és profi változatokat. Ahány kategória, annyi funkció és teljesítmény.

Elektromos fűkasza


Aki havonta egyszer-kétszer használja a fűkaszát, hogy otthona környezetét ápolja (szegélynyírás, magas fű lenyírása), elég, ha a hobbikategóriájú gépek között válogat, amik között talál akkumulátoros és elektromos fűkaszát is. Már a belépő szintű gépeknél is elérhető az automata damiladagoló és állítani lehet a vágásszélességet. Áruk körülbelül tízezer forintnál kezdődik.

Benzines fűkasza


Aki nagy területek rendben tartására szánja a fűkaszát, félprofi vagy ipari terméket válasszon, amely már benzines – kétütemű és négyütemű – változatban kapható.  A két benzines fűkasza között nagy a különbség, mindegyiknek egyaránt megvannak az előnyei és a hátrányai. A kétüteműnek például jobb a vágásteljesítménye, cserébe megfelelő keverékkel működik csak. A négyüteműnél nem kell a keverékre figyelni, csendesebb, kevesebb a károsanyag-kibocsátása, viszont drága a karbantartása és nem bírja a folyamatosan magas fordulatszámot.

%%TERMEK_AJANLO_652%%

Fűkasza használata


A gépek összeszerelése nem bonyolult feladat, mindössze arra kell figyelni, hogy az elektromos fűkaszához legyen hosszabbítónk, az akkumulátoroshoz töltő, a benzineshez pedig olaj és benzin, hogy a gyártó által előírt keveréket el tudjuk készíteni. Ahány gyártó, annyi arányszám (pl. 50:1), amit fontos betartani. Ha kevés az olaj, nem kap elég kenést a gép, a kopóalkatrészeket cserélni kell; ha túl sok, úgy lefullad.

elektromos fűkasza

Damil befűzése


Ahogy a keveréknél, úgy a damil esetében is fontos, hogy a gép típusának megfelelőt vásároljunk. A kínálatban rengeteg változat létezik. Alakja alapján lehet kör vagy négyzet, amely – a felhasználási terület függvényében – eltérő átmérővel kapható. A kör alakú, kisebb átmérőjű damilok olcsóbbak, de gyengébbek is, a négyzet alakú drágább, viszont hatékonyabb, hiszen a kocka négy élével vágja a füvet. A damildob lehet automata adagolós vagy manuális, amikor mi magunk adagoljuk a damilt.

Kés felszerelése


A fűkaszák nemcsak damillal, de fűvágó lappal is működhetnek, és az irtásra váró növényzet határozza meg, hogy milyen típushoz kell nyúlnunk. A fűvágó lapot – mely lehet kettő-, négy- és nyolcélű – erős, magas, sűrű fűhöz ajánlják; a kettő-vagy háromélű bozótvágó kést gazos, bozótos, cserjés, nádas területek megtisztításához szokás választani; míg a hegyes vagy vésőfogazattal ellátott körfűrészlap a lágyabb faágakkal is felveszi a harcot.

A kés beszerelésekor, az esetleges balesetek elkerülése érdekében, pontosan tartsuk be a gyártó útmutatását!

Kövesse a Praktikert a Facebookon is!Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és elsőként értesítünk!