Oldal tetejére

Fuga: a hidegburkolat dísze

Ne rejtegesse burkolatainak stílusát, inkább emelje ki azokat a fuga varázslatos színeivel. Használjon színeket bátran, erősítse a hidegburkolatok látványát! Praktiker-ötletek

csempe

Hogyan válasszon fuga színt?

A fuga elsődleges szerepe, hogy a különféle építőelemek közötti szükséges távolságot megadja, minek köszönhetően kiegyenlítődnek a feszültségek, megelőzhetők a repedések. A fuga egy másik fontos szerepe, hogy díszítsen: egy jól megválasztott tónussal különleges felületet kaphatunk.

Természetesen a fuga színének kiválasztása egyéni ízlés kérdése, mégis van néhány szempont, amit érdemes figyelembe venni:

  • Máz nélküli burkolólap esetén a színes fuga bekerülhet a csempe, járólap kezeletlen felületébe, onnan eltávolítani csak nagyon nehezen vagy egyáltalán nem lehet. Különösképp igaz ez a szén-vagy grafittartalmú fugákra. Mázas burkolatoknál bármilyen színt választhatunk.
  • Fugavásárlás előtt tisztázzuk, hogy a felület milyen igénybevételnek (fizikai, kémiai terhelésnek) lesz kitéve. Egy padló esetében egy világos árnyalat nem biztos, hogy hosszú életű lesz.

Miért válasszon színes fugát?

A fuga színe nagy hatással van a térre, éppen ezért egyre többen választanak tudatosan fugaszínt. Egy jól megválasztott tónus kihangsúlyozhatja vagy éppen észrevétlenül és diszkréten „kisimíthatja” felületet, mintegy egységes felületté köti össze a csempét, a burkolólapot.

színes fuga

Aki homogén, visszafogott felületre és egy nyugodt hangulatú helyiségre vágyik, a burkolólap árnyalatához hasonló fugát vagy egy teljesen semleges színt (bézs, szürke) választ. A fuga látványos rácsvonala így nem töri meg a felületeket. Ezt általában nagyobb méretű burkolatoknál, illetve természetes hatású felületek esetén szokták alkalmazni – illetve akkor, ha növelni szeretnénk a teret.

Tipp: Szakértők szerint a harmónia megteremtése érdekében meleg árnyalatú csempéhez érdemes meleg árnyalatú fugaszínt választani, a hideg burkolathoz pedig hideget.

Stílus ABC - Hogyan hat a fugázó a burkolat egészére?

Aki tudatosan színes, erős tónusú fugát választ, tudja, a színes „keret” kiemeli, hangsúlyozza a csempét, ezzel együtt pedig az egész felületet. Ezt persze nemcsak a szivárvány színeivel lehet elérni, de egy nagyon sötét vagy nagyon világos fugával is. Működő megoldás, ha a fuga színe a csempe komplementer tónusa. Mindegy, hogy melyik eszközhöz nyúlunk, a felület struktúrája mindenképp megváltozik.

Egy színes fuga kiválasztása egyáltalán nem könnyű feladat, hiszen az alapszínek (fehér, szürke, barna, bézs) mellett már olyan izgalmas tónusokat is találunk, mint a karamell, a terrakotta, vagy épp a királykék, a menta és a piros. Aki a bátor szín mellett dönt, háttérbe szorítja a csempét, a főszerepet a színes fuga kapja. A helyiség további berendezését is ehhez kell igazítani, a nyugtalanság elkerülése érdekében nem szabad túlzsúfolni a teret. 

Mivel mindenki ízlése más, csak iránymutatást tudnak adni a szakemberek, akik javasolják, mindenki tegye fel magának az alábbi kérdéseket: Mit szeretnénk elérni a fuga színével? Teremtsen harmóniát a térben vagy tegye hangsúlyosabbá a felületet? Aki ezek után sem tud dönteni, inspirálódjon az online térben, a különböző lakberendezési site-ok, közösségi felületek csak úgy hemzsegnek a legkülönbözőbb megoldásoktól, így láthatjuk, milyen hatással van a felületre és a helyiségre egy látványos vagy épp egy visszafogott szín.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Hi, I’m Morgan 👋🏻🏡 (@medooley) által megosztott bejegyzés,

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Colour The Bathroom (@colourthebathroom) által megosztott bejegyzés,

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Colour The Bathroom (@colourthebathroom) által megosztott bejegyzés,

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Bleu Provence Bathrooms (@bleuprovence) által megosztott bejegyzés,

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

fyi • find your inspiration (@fyi.xxo) által megosztott bejegyzés,

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

SCANDINAVIAN INTERIOR INSPO (@storynorth) által megosztott bejegyzés,

Kövesse a Praktikert a Facebookon!Hasznos volt ez az oldal?