Oldal tetejére

Favágás, tűzifa darabolás, fakivágás házilag

Ismét beköszöntött a fűtési szezon, ezért érdemes szót ejteni a különböző fűtési és gazdasági szempontokról is. Mivel a fűtésen sokat lehet spórolni, ezért nem mindegy, hogy mivel és hogyan fűtünk. Cikkünkben a hagyományos, fával történő fűtés lehetőségeiről beszélünk – pontosabban arról, hogyan tudunk faragni a rezsin!

Tűzifa darabolás

Kezdjük a leginkább magától értetődő dologgal, a tűzifa darabolásával. A tűzifa vásárlásánál a fő szabály az, hogy minél inkább feldolgozottabb a tűzifa, annál többe kerül. Ha tehát nem felaprított formában, szálban vásárolunk fát, akkor jóval olcsóbbra jön ki az egységár. Ehhez persze a „piszkos munkát” nekünk kell elvégeznünk.

Tűzifa darabolása

Láncfűrész használata

A láncfűrész között benzines és elektromos kivitelt is találhatunk. Vásárlás előtt érdemes eldönteni, hogy hobbi jellegű használatra, esetleg rendszeres aprításra keresünk eszközt – ennek tükrében válasszunk! Nagyobb munkákra például elengedhetetlen a benzinmotoros kivitel.

Láncfűrész használata

A láncfűrész használatához célszerű még beszerezni egy fűrészállványt, amibe stabilizálva tudjuk elhelyezni a fadarabokat, így minimalizálhatjuk az esetleges baleseteket. Egyébként nem sokkal veszélyesebb eszköz, mint bármilyen más barkácsolós szerszám, figyelni kell az aranyszabályok betartására, és akkor elkerülhetjük a bajt! Fontos, hogy: 

 • csak a vezetőlap tövénél vágjunk;
 • a rönktámasszal támasszuk meg a fát;
 • valamint mindig legyen rajtunk védőruházat, kesztyű és szemüveg!
Kapcsoló cikk - Láncfűrész: segítünk kiválasztani a legjobbat!

Fakivágás

A legtöbbet spórolni persze úgy tudunk, ha megbetegedett vagy erre a célra növesztett fát vágunk ki. Persze az is tény, hogy a fakivágás már komolyabb munka, csak kisebb méretű fákat vágjunk ki házilag, egyébként forduljunk szakemberhez!

Az előkészítés során meg kell takarítani a fa környékén a területet, felmérni a magasságát, kijelölni a dőlési területet, nem utolsósorban pedig menekülési útvonalat készíteni. Ha nincsen elegendő terület a biztonságos kivágásra, akkor fentről lefelé haladva kell „visszavágni” a fát, ehhez pedig már komoly ipari alpinista szaktudásra van szükség!

Fakivágás

A favágás során először egy ék alakú „vágatot” kell készíteni, ami körülbelül a törzs negyedéig tart, ezt követően a törzs túloldalán a döntővágást kell elkészíteni – ennek körülbelül 5 centiméterrel magasabban kell lennie, mint az ék alakú vágat aljának. Ideális esetben a két vágat összeérése előtt elkezd dőlni a fa, ha mindent jól csináltunk, a menekülési útvonalat sem kell majd használnunk!

Láncfűrész, balta, fűrészbak vagy tűzifa? A Praktiker kínálatában mindet megtalálod!

Hasznos volt ez az oldal?

 • Applikáció

  Töltse le mobil applikációnkat, vásároljon könnyen és gyorsan bárhonnan.
 • Számlakártya

  Használatával gyorsan és egyszerűen igényelhet áfás számlát.
 • Országos szállítás

  Gyors és biztonságos. Termék kiszállítás az ország bármely területére.
 • Áruházi átvétel

  Az Ön által kiválasztott áruházunkban személyesen átveheti megrendelését.
 • E-számla

  Töltse le elektronikus számláját gyorsan és egyszerűen.
 • Törzsvásárló

  Használja ki Ön is a Praktiker Plusz Törzsvásárlói Programunk előnyeit!
 • Fogyasztóbarát

  Fogyasztói jogról közérthetően. Rajzos tájékoztató az Ön jogairól!