Oldal tetejére
Favágás, tüzelő előkészítés

A fűtési szezon idején felmerül a kérdés, hogy mivel melegítsük otthonunkat?
Nálunk számtalan megoldást találhatsz rá mind tüzelőanyag, illetve alternatív fűtéstechnológia terén. 
Tüzelőanyagok

A látvány és esztétikai szempontok mellett manapság fontos tényező, viszont az anyagi  szempontokat is figyelembe kell venni döntés során. Amennyiben a fával történő fűtés mellett döntünk, nem árt ha fel vagyunk szerelve valamilyen favágó szerszámmal. Nálunk többféle elektromos és benzines láncfűrész közül válogathatsz, sőt rönkhasítóink is vannak számodra.
Láncfűrészek
Rönkhasítók

Ha vállalkozó kedvűek vagyunk és szeretnénk kicsit spórolni a tűzifa árán, akkor egy láncfűrésszel könnyedén összedarabolhatjuk a szálban megvásárolt (olcsóbb) tűzifánkat. Amennyiben hobbi szinten a ház körüli favágásra használjuk, elegendő lehet egy elektromos láncfűrész. Akár ezzel is képesek lehetünk kisebb favágásra, fakivágásra, komolyabb munkához azonban elengedhetetlen a benzinmotoros társa. Favágás során a legegyszerűbb művelet a tűzifa darabolása, persze csak ha szabályosan csináljuk és használjuk a favágó fűrészállványt. Csak a vezetőlap tövénél vágunk a láncfűrész rönktámaszával a fát megtámasztva és figyelemmel tartjuk a rönk húzott és nyomott oldalát.
Fűrészbak - rönkhasító állvány

A darabolásnál már kicsit veszélyesebb művelet a fakivágás, ehhez jó ha van némi rutinunk a láncfűrész használatában, favágásban.

  Láncfűrész

  Láncfűrész

  Megnézem
  Fűrészbak

  Fűrészbak

  Megnézem
  Fejsze, balta

  Fejsze, balta

  Megnézem
  Rönkhasító

  Rönkhasító

  Megnézem
  Tűzifa

  Tűzifa

  Megnézem
  Tüzelőanyag

  Tüzelőanyag

  Megnézem
  Fabrikett

  Fabrikett

  Megnézem
  Kandalló

  Kandalló

  Megnézem

  Tippek a megfelelő fatüzeléshez
  A pénztárcánk vastagságától függően rengeteg megoldás létezik a tüzelés és egyben a fűtés optimalizálására.

  1. Először mindig érdemes az épület és a nyílászárók szigetelésére gondolnunk, hiszen egy nem megfelelően szigetelt háznál joggal érezhetjük azt, hogy elszökik a meleg.
  2. Érdemes idejében elgondolkoznunk, hogy mikor vásároljunk tűzifát! Ez azért fontos, mert a fa természetes nedvességtartalma a kivágáskor 40-60%-ra tehető. Ez a magas nedvességtartalom azonban csökkenti az égés hatásfokát és erősen kormozó lánggal ég.
  3. Ha teheted, érdemes akár egy teljes évvel előre megvenni a tűzifát, amennyiben van lehetőség a tárolásra, de legalább egy nyár kell a fa megfelelő mértékű kiszáradásához.

   

  Az optimális tűzgyújtás 5 lépése

  1. A hidegben tárolt fát érdemes egy napig szobahőmérsékleten tárolni a felhasználás előtt, a gyújtóst pedig apróbb darabokra felhasogatni, ami a begyújtást gyorsítja és könnyíti.
  2. A begyújtást megelőzően nyisd ki az összes készüléken található huzatszabályzót (ez lehet egy vagy két huzatszabályzó, készüléktől függően).
  3. Helyezz két hasábot a tűztér aljára, majd erre halmozz vékony réteg begyújtóst szintenként egymásra és ennek a tetejére tegyél egy vagy két hasábot.
  4. Rakj 2-3 begyújtóst legalulra, vagy az aprófa közé, majd gyújtsd meg.
  5. Megfelelő huzat esetén az ajtót ilyenkor becsukhatod, és a tűz magától feléled (kevésbé jó huzat esetén a tűz teljes feléledéséig az ajtót hagyjuk résnyire nyitva).