Banner

A falak utólagos hő- és vízszigetelése

Egy ház vásárlásakor, vagy felújítás előtt nagyon fontos megvizsgálnunk a falak szigetelését, és fel kell tudnunk ismerni azokat a jeleket, amelyek az elégtelen, vagy hiányzó szigetelés egyértelmű mutatói. Megijednünk ilyenkor sem kell, mert van megoldás az utólagos szigetelésre, ám tudnunk kell, hogy milyen irányban kell elindulnunk a tartós megoldás felé, hiszen például egy utólagos külső szigeteléssel akár 70% hőenergia is megtakarítható. Ebben a cikkben segítünk feltérképezni, hogy mi lehet a nyomok alapján a probléma, és merre kell elindulnunk a megoldás érdekében.

A falak utólagos hőszigetelése

Utólagos hőszigetelésre abban az esetben van szükség, ha a meglévő vakolatunk megrepedezett, sérült, vagy a falvastagság nem megfelelő. Ebben az esetben külső szigeteléssel akár 50-60% hőenergiát is meg tudunk spórolni, ha a két legkedveltebb szigetelési módból kiválasztjuk a számunkra megfelelőt.

A két legkedveltebb fajtája a homlokzati hőszigetelésnek a hungarocelltáblás (dryvit) és a kőzetgyapot rendszer.

A dryvit rendszer nagyon könnyen szerelhető, könnyű hungarocelltáblákból álló szigetelési mód. A táblák súlya nem terheli a házfalat, könnyedén alakítható, vágható, emiatt könnyedén illeszthető. 4–10 centiméteres vastagságban vásárolható, dübelekkel vagy ragasztással rögzíthető. A rögzítések után üvegszövet hálóval kell az egész falfelületet ellátni, és a kifejezetten erre a célra készített élvédőkkel és kiegészítőkkel kell ellátni. Ezután jöhet az egész felületet bevonó alapvakolat, majd az egyénileg kiválasztott, színezett vékonyvakolat.

A kőzetgyapot alapvetően nem elég merev ahhoz, hogy felvitel után vakolható legyen, de speciálisan erre a célra magas sűrűségű (150-180 kg/m3) gyapot is megvásárolható. Ez a sűrűség már biztosítja a megfelelő stabilitást, jól terhelhető és vakolható is.


A táblák víztaszítók és a bonyolult szálszerkezetük miatt kiválóan hangszigetelnek, így a zajosabb utcafronton, vagy a hangos szomszédok ellen is jó megoldást nyújthat. A 150-180 kg/m3 sűrűségű kőzetgyapot már olyan merevséggel rendelkezik, hogy alkalmas homlokzatra való felerősítésre és vakolható, terhelhető. A javasolt felviteli vastagság 6-10 centiméter.

A falak vízszigetelése

A vízszigetelés már egy sokkal összetettebb és bonyolultabb feladat. Első körben detektálni kell, hogy mi okozhatja a nedvesedést, beázást, felázást. Ennek a helyes megállapításához mindenképpen szakemberre lesz szükségünk!

Mindannyian láttunk már olyan helyiséget, ahol a falak vizesek, áznak, vagy salétromos kivirágzás jelenik meg a felületén, mállik a vakolat és penészesednek a falak. Ha nem lépünk közbe időben, akkor dohos lesz a helyiség levegője, amely az egészségre is ártalmas lehet. Ebben az esetben valahonnan felszívta a fal a nedvességet, és ennek az okát pontosan kell detektálni.

A leggyakoribb, falnedvesedést kiváltó okok:

  • talajvíz, talajnedvesség: ahogyan a nevében is benne van, a talajból felszivárgó víz áztatja el alulról a falakat.
  • talajpára: a talajvíz párolgásakor a párafelfogó szerkezeteken lecsapódik a nedvesség és azokat átnedvesíti.
  • torlasztott víz: nem természetes talajvíz, hanem a vízzáró talajréteg felett összegyűlt csapadékvíz.
  • hálózati víz: a ház épületgépészeti rendszerében bekövetkezett csőtörés, szivárgás miatt kialakult vizesedés. Ilyen lehet például egy zuhanyzó lefolyójának csőtörése, szivárgása vagy a padlófűtés vizének szivárgása, csőtörés esetén teljes leürülése.
  • pára: a vizes helyiségekben keletkezett gőzpára által kiváltott tartós nedvesedés. Ilyen lehet például a forró zuhany után lecsapódó, a fürdőszobai tükrön látható párásodás, amely láthatatlanul, de természetesen a többi felületen is lecsapódik.

A problémás fal felméréséhez szükséges vizsgálatok:

  • Falnedvesség mérés
  • Páratartalom mérés
  • Harmatpont megállapítás
  • Falhőmérséklet mérés
  • Szükség esetén infrakamerás felvételek készítése a hőhidak detektálásához

Még egyszer fel kell hívjuk rá a figyelmet, hogy ezeket a vizsgálatokat szakemberrel javasolt, hogy elvégeztessük, hiszen se műszerezettségünk, se szakértelmünk nem lesz ahhoz, hogy meg tudjunk különböztetni egy tetőleázást egy talajvizes felázástól, vagy egy belső párásodást egy kívülről beázott faltól.

Kövess minket az Instagramon is!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és elsőként értesítünk!