Banner

Fa kerti bútor kisokos

Mindegy, hogy fa kerti bútor vásárlás előtt állunk, vagy magunk készítjük el a megálmodott darabot, az alábbi szempontokat fontos szem előtt tartani. 

Kerti bútorok fából

A fa kerti bútor alapanyaga lehet keményfa (tölgy, juhar, cseresznye, dió) vagy puhafa (fenyő, cédrus). A puhafa könnyebben megmunkálható és olcsóbb, míg a keményfa feldolgozása bonyolultabb feladat, de cserébe ellenállóbb terméket kapunk. Bár az akác igénytelen fa, mégis szívós és ellenálló, feldolgozással tökéletes kerti bútor alapanyag válik belőle. Kemény, nehéz, ellenáll a rovaroknak és a gombáknak, ráadásul nagyon gyorsan nő, harminc év alatt teljesen kifejlődik, míg egy trópusi fának ezzel szemben több száz évre van szüksége.

fa kerti bútor

Vannak olyan fafajták, amelyek nemcsak az időjárás viszontagságaival, de a korhadással és a rovarokkal szemben is ellenállóbbak (ilyen például a tölgy, az akác, a cédrus vagy épp a vörösfenyő), és vannak olyanok, amelyekből utólagos tartósítással, felületkezeléssel szintén kiváló bútoralapanyag készülhet (ilyen például a fenyő).

Tipp: A fa kerti bútorok gomba és penész elleni impregnálása megkerülhetetlen. A beavatkozáshoz alapozó és lazúr használata ajánlott. Impregnálás után a vágott és fúrt felületeket érdemes ellátni bütüvédelemmel is.

A kültérre szánt bútorok egyik legnagyobb ellensége az UV sugárzás és a csapadék, éppen ezért impregnálás után nem árt további védelemmel ellátni a bútort. Aki biomegoldásban és natúr felületben gondolkodik, faápoló olajjal vagy viasszal kezeli le a felületet. Ez a megoldás, bár környezetbarát és természetes hatást biztosít, egy-két éven belül meg kell ismételni.

fa kerti bútor

Tipp: Amennyiben a kerti bútor felületén valamilyen sérülés, hiba keletkezik, netán a csavarnál jelentkezik bemélyedés, fakittel töltsük fel.

Ha ellenállóbb megoldásban gondolkodunk és színt is szeretnénk felvinni a felületre, válasszunk vízben oldódó lazúrt, vagy a legellenállóbb megoldást, faanyagvédő adalékkal ellátott oldószeres lazúrt vagy lakkfestéket.

Tipp: Amennyiben a bútor felületén az évek során valamilyen hiba jelentkezik, előbb csiszoljuk át, vigyünk fel a felületre szórógittet vagy töltőalapozót, csiszoljuk át, alapozzuk, hagyjuk megszáradni, végezzünk egy köztes csiszolást, majd két rétegben hordjuk fel a fedőlakkot!

A kerti bútoroknál különösen fontos, hogy azok rögzítőelemei is ellenállók legyenek az időjárás kihívásaival és a rá „nehezedő” fizikai hatásokkal szemben – ennek érdekében pedig fontos, hogy a szegek és a csavarok minőségi alapanyagból készüljenek. A rozsdamentes acél tökéletes választás, strapabíró, szilárd, ugyanakkor drágább. A sárgaréz bár ellenáll az időjárás okozta kihívásoknak, nem elég szilárd. A legelterjedtebb a galvanizált, horganyzott, cinkbevonattal ellátott olcsó rögzítőelem, ami idővel korrodálódik, foltot hagy a fa felületén. Nemcsak a rögzítőelemeknek, de a ragasztásnak is ellenállónak kell lennie. A hagyományos, beltérre szánt ragasztók a kertben hamar megadják magukat, az időjárás hatására elbomlanak.

Annak érdekében, hogy a fa kerti bútorok élettartamát minél jobban kitoljuk, rendszeresen fedjük le őket, vagy ha lehetőségünk engedi, tároljuk száraz, védett helyen.

Kövesse a Praktikert a Facebookon!

Banner

Ezek is érdekelhetnek!

Iratkozz fel hírlevelünkre

és elsőként értesítünk!