Banner

Ezeket a növényeket kell ősszel átültetni

Aki szereti a növényeket, tudja, vannak olyan típusok, amik átültetését kimondottan ősszel kell elvégezni. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat. 

Az ősz a növények átültetésének időszaka. Az átültetésekre azért van szükség, mert sok esetben a növekedésnek indult kis fa vagy cserje fejlődése valamiért nem optimális az adott helyen. Sok esetben túlságosan beárnyékolnak más, napfényt igénylő növényt, de az is előfordul, hogy mi magunk gondoljuk meg magunkat a növény helyét illetően. Mivel az átültetés nem kis fizikai munkát igényel, így jó csapatépítő program, időtöltés lehet a barátainkkal, családtagjainkkal.

őszi átültetés

Átültetendő növények

A legtöbb szobanövényt és kerti fát, cserjét egész évben átültethetjük. De bizonyos növényeket a vegetációs időszak végén, vagyis a levelek lehullása után a legkedvezőbb átköltöztetni, még az előtt, amíg a föld nem fagyott és nem túl megerőltető a talaj felásása. Ezalól kivételt képeznek az örökzöldek, fenyőfélék. Ezeket ajánlatos már a nyár végén, legkésőbb szeptemberben áttelepíteni az új helyükre. Sokszor megfigyelhetjük, hogy az átültetés után a levelek kissé megbarnulnak. Az átültetést legjobban viselő fák a fagytűrő lombhullatók, főleg az kedvez nekik, ha szélvédett helyen kellően nedves talajba ültetjük őket. Viszont itt is figyelni kell, hogy ne a gyökérfejlődés időszakában mozgassuk át őket eredeti helyükről, mert azt kissé megsínylik. Nem ajánljuk ősszel átültetni az amúgy őszi hónapokban virágzó növényeket, pl. az őszirózsaféléket. Ezeket hagyjuk a tavaszi hónapokra.

őszi átültetés

Előkészületek

Gondoljuk végig és végezzünk méréseket arról, hogy hol érzi majd magát a legjobban a növény. Mekkora lombkoronája lesz? Milyen más cserjék, virágok lesznek a közelében, azok mennyire igénylik az árnyékot, a napsütést? Az előkészületeknél fontos szabály, hogy gondoskodnunk kell az átültetendő növény gyökerének nedvességéről. Kerüljük el, hogy a gyökérzet kiszáradjon a munkálatok alatt! Ajánlott napokkal a költöztetés előtt megöntözni a növényt. Ha a cserje, fa ágai a földig lehajlanak, még a kiásás előtt kössük fel őket. Ezáltal csökken a sérülés veszélye, és számunkra sem lesz olyan macerás az átültetés. Apró, de hasznos trükk: jelöljük be a növény eredeti tájolását a fatörzsön, így ugyanolyan helyzetbe tudjuk visszaültetni, ezáltal nem éri a cserjét, fát olyan nagy stressz.
Szerezzük be, vagy készítsük elő a legszükségesebb kerti kéziszerszámokat, ha szobanövényeket ültetünk át, tisztítsuk ki az új kaspókat, cserepeket. Mivel igen piszkos kerti munkáról van szó az ásás és a gyökérzettel való bíbelődés miatt, ezért érdemes egy erős kesztyűt és olyan munkaruhát használnunk, amit nem sajnálunk.

Mire figyeljünk az átültetés során?

A már kiásott növényt a lehető leghamarabb át kell ültetni az új helyére. A lényeg, hogy a gyökérzet nedvessége megmaradjon. Egy zsákvászon anyag vagy műanyag fólia sokat segíthet ebben. Utóbbit csak akkor használjunk, ha árnyékban dolgozunk, és valóban aznap sort tudunk keríteni az átültetésre. Különben fennáll az úgynevezett gyökérfulladás vagy hősokk lehetősége, hiszen így a növény alsó része nem tud friss levegőhöz jutni. Ha valamilyen okból kifolyólag tárolnunk kell a növényt, akkor figyeljünk arra, hogy ne kerüljön közvetlen napsugárzás alá, óvjuk meg a széltől és egyéb szélsőséges időjárási hatásoktól! Ha a növényt több napnál tovább nem ültetjük bele a neki szánt új helyre vagy cserépbe, akkor árnyékba tegyük, mulccsal vagy nedves talajjal takarjuk le a gyökereket.

%%TERMEK_AJANLO_664%%

Reméljük, gondos munkánknak és odafigyelésünknek meglesz a gyümölcse, és növényeink jól érzik majd magukat az új helyükön a kertben!

Kövesse a Praktikert a Facebookon is!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és elsőként értesítünk!