Banner

Erre ügyeljen, ha vízmelegítőt vásárol!

Egy lakás melegvíz-ellátása fontos kérdés, hiszen a benne élők komfortérzetét kiemelten képes befolyásolni a megléte vagy a hiánya. Egy helytelenül megválasztott készülék miatt elfogyhat a meleg víz egy nagyobb háztartásban, vagy a nyomásesés miatt egyik csaptelepen keresztül sem tud egyszerre átfolyni a kellő mennyiség, amely lássuk be, sok kellemetlenség forrása lehet. A választásunk akár évtizedekig is befolyásolja a mindennapjainkat, jó döntés esetén szinte észrevétlenül. A legkedveltebb megoldásokat mutatjuk be!

A vízmelegítők alapvetően két nagy csoportra oszthatók, az átfolyós és a tárolós készülékekre. A két csoport teljesen másként működik, így az első és egyben legfontosabb döntésünk az ezek közötti választás kell, hogy legyen.

%%TERMEK_AJANLO_262%%

Átfolyós rendszerű vízmelegítő

Az átfolyós rendszerű vízmelegítők egyik legnagyobb előnye a kis helyigény. Ennél a fajta megoldásnál a készülék teljesítményétől függően korlátlan mennyiségű meleg víz nyerhető, mert ahogyan az a nevéből is adódik, a vizet nem felmelegíti és eltárolja, hanem a készüléken való átfolyás alatt melegíti fel. Általában az átfolyós rendszerrel egy csaptelep, erős kompromisszumok és családi összefogás mellett kisebb lakások melegvíz-ellátását tudja biztosítani. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy egyszerre csak egy csaptelepen tud kellő vízmennyiség átfolyni, és ha a zuhanyzó mellett például a konyhában is kinyitjuk a meleg vizet, akkor a zuhanyzó csaptelepén kikevert hideg-meleg víz hőmérséklete drámaian csökken.

Átfolyós üzemű elektromos készülékek:

Az elektromos átfolyó rendszerű készülékek óriási előnye, hogy a csaptelep megnyitásától számított 2 másodpercen belül megjelenik a meleg víz. Ez nem tűnik nagy eredménynek, ám ha számításba vesszük, hogy egy átlagos kézmosás 20-25 másodperc, akkor a csap megnyitásától számított várakozási idő korántsem mindegy, mert jelentős energiavesztesége is lehet a távolról, 5-10 másodperc alatt megérkező meleg víznek. A nagy teljesítménynek természetesen ára van, hiszen ezek a készülékek nagyobb teljesítményt vesznek fel a hálózatból.

Az elektromos készülék hátránya, hogy a nagy fűtőteljesítmény miatt a készülék vízkövesedése korábban megkezdődik, a fűtőszálon található vízkő pedig ront a fűtőszál teljesítményén, tehát korántsem elhanyagolható szempont a tisztán tartásuk fontossága.

Átfolyós üzemű gázkészülékek

A nyílt égésterű készülékek a helyiség levegőjét használva, míg a turbós vagy zárt égésterű készülékek egy külön csövön a szabadból szívják be a megfelelő mennyiségű levegőt a tökéletes égéshez, majd egy füstgázelvezető ventilátorral a lehető legrövidebb időn belül a kéményen keresztül az égésterméket a szabadba juttatják.

Az átfolyós üzemű készülékek kéményt igényelnek, tehát csak olyan helyre szerelhető fel, ahol már előre kialakított kémény található, amelyet még béleltetnünk is kell a szabályos működéshez, így ennek az összköltsége akár magasra is rúghat. A gázüzemű átfolyós vízmelegítőt tehetjük távolabb is a csaptelepektől, de számolnunk kell vele, hogy a csapnyitás után el kell telnie 5-10 másodpercnek is ahhoz, hogy megérkezzen a meleg víz.

Víztárolós üzemű készülékek

Ezzel szemben a víztárolós készülékek mérete jóval nagyobb helyet foglal el, viszont egy nagyobb létszámú család számára mindenképpen ez a megoldás javasolt. Ebben az esetben megoldható, hogy a meleg vizet előállító készülék távolabb legyen felszerelne a csaptelepektől is. Ilyenkor kis ideig ugyan várni kell, hogy a meleg víz „odaérjen” a készülékhez, hiszen a csaptelep és a vízmelegítő között nincs cirkuláltatva folyamatosan a víz. Így a falba szerelt vezetékekben található pangó víz egy idő után lehűl, és a megnyitáskor először ezt tolja ki maga előtt a tárolóból érkező víz.

Elektromos üzemű víztárolós készülékek:

A víztárolók mérettől és teljesítménytől függően előre felmelegítenek vizet, és azt a beállított hőfokon tartják. Sokkal gazdaságosabb üzeműek, mint az átfolyós rendszerűek, azonban a készülékekben található vízmennyiség felfűtése sokkal lassabb, így jól kell tudnunk megválasztani, hogy mekkora víztérfogat tudja kiszolgálni az igényeinket, mert ha egy családtagunk „kifürdi” a vizet belőle, akkor a többi családtag keserves, langyos vagy hideg vizes mosdásnak néz elébe. A készülék túlfűtés ellen védett, tehát lekapcsol, ha az emberi egészségre ártalmas szintre melegszik fel a vizünk a tartályban. Emellett fagy ellen is védett, ezért a szabályozó elfagyás elleni üzemére kapcsolva minimális áramfogyasztással megóvja a készüléket a károsodástól. Az elektromos üzemű készülékek óriási előnye, hogy nem igényel kéménybekötést, így pluszköltségek nélkül beüzemelhető.

Láthatjuk, hogy a vízmelegítő kiválasztása bonyolult feladat, bármelyik készülék mellett is döntünk, kérjük szakember segítségét. Mivel a beszerelést is ő fogja elvégezni, ezért kérjük ki előre a tanácsát és kérjünk ajánlást, hogy ő melyik típust ajánlja és miért!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és elsőként értesítünk!