Oldal tetejére

TANGIT PVC RAGASZTÓ 125G SPECIÁLIS, KEMÉNY

Termékelégedettség: 
TANGIT SPECIÁLIS Ragasztó pvc-vsövekhez, kiszerelés: 125 gMűszaki termékismertető Tangit PVC-U Tangit PVC-U speciális ragasztóanyag Az anyag fajtája: Tetrahidrofurán (stabilizált THF) alapú, oldószert tartalmazó ragasztóanyag. Alkalmazási terület: A Tangit PVC-U... Bővebben
2.599 Ft / darab
Átmenetileg nem utánrendelhető termék. Csak a készlet erejéig. A készletek áruházanként eltérőek lehetnek.
 • Csomagtartalom: 0,125 kg
 • Egységár: 20.792,00 Ft / kg
 • Cikkszám: 324124
 • Márka: Márka nélkül
Mennyiség darab Kedvencek
Amennyiben ebből a termékből egy db-ot rendel, a szállítási költség: 1.499 Ft
Fix 24 Ide kattintva megtekintheti a fix24 szakember ajánlásait: Köműves
TANGIT SPECIÁLIS Ragasztó pvc-vsövekhez,

kiszerelés: 125 g
Műszaki termékismertető
Tangit PVC-U

Tangit PVC-U speciális ragasztóanyag

Az anyag fajtája:
Tetrahidrofurán (stabilizált THF) alapú, oldószert tartalmazó ragasztóanyag.

Alkalmazási terület:
A Tangit PVC-U ragasztóanyag alkalmas nyomócsöveknek (például ivóvíz- és gázcsövek-nek) PVC-U* csőszerelvények-kel való, húzásnak ellenálló összekötéseinek a Műanyagcső Szakszövetség ajánlásai szerinti elkészítésére. PVC-U anyagú kábelcsatorna-csövek, ereszcsatornák stb. ra-gasztásához (kérje a külön bro-súrát).

Kiszerelés:
125 g-os tubus


Kiszállítási egységek:
TI 30=30 db 125 g-os tubus


A megkötött ragasztóanyag megfelel a Szövetségi Egészségügyi Hivatal Műanyag Bizottságának VIII. sz. ajánlása szerint kivitelezett PVC-U anyagú csővezetékekkel történő ivóvízellátás jóváhagyási feltételeinek.

Különleges tulajdonságok
Kielégíti a DIN 16970, valamint az R 1.1.7. sz. KRV-irányelv előírásait és a vízelvezető vezetékekre érvényes építési és ellenőrzési alapelveket. Megfelel többek között a ragasztóanyagokra vonatkozó BS 4346 szabvány 3. részének, valamint az ASTM D 2564 és a NEN 7106 előírásainak.
A Tangitot ellenőrző intézmények:
1. Állami Anyagvizsgáló Hivatal,Dortmund, É-Rajna-Vesztfália
2. Dél-német Műanyag-Központ,Würzburg
3. Centre Scientifique et technique du Batiment, Champs sur Marne
4. Keuringsinstitut voor Waterleiding-artikelenKIWA N.V.

Műszaki adatok
Alapanyagok: PVC-U, tetrahidrofurán (stabilizált THF), metiletilketon, ciklohexanon
Sűrűség (fajsúly): kb. 0,96 g/ml
Hőmérsékletállóság: Megfelel a PVC-U anyagnak.
Ellenálló képesség: A ragasztások vízállóak.A ragasztások kémiai tartóssága - főleg szervetlen savak esetén - a csövek tűréseitől, a ragasztók kötési időitől, a nyomási igénybevételektől, az üzemi hőmérsékletektől, a sav típusától és a sav koncentrációjától függ.
Áramló közegként alkalmazott koncentrált savak esetén a Dytex speciális ragasztóanyag áll rendel-kezésre (kérje a külön műszaki ismertetőt). A nyomási és hőmér-sékleti igénybevételeknek kitett PVC-C ** anyagú csővezetékekhez a Tangit PVC-C speciális ragasz-tóanyagot kell használni (kérje a külön műszaki ismertetőt). Az ABS anyagú csővezetékeknél a Tangit ABS ragasztóanyag kerül alkalma-zásra.
* * PVC-C = utánklórozott PVC
Viszkozitás:1800 - 3500 mPa.s (Epprecht visz-koziméter, 3-as mérőtesttel, 23 °C esetén) * * *
* * * 0 °C = 273 K
23 °C = 296 K


Csőméret DN átmérő/mm Tangit-tisztítókg Tangit PVC-U ragasztókg
25 32 kb. 0,5 kb. 0,8
32 40 kb. 0,7 kb. 1,1
40 50 kb. 0,9 kb. 1,5
50 63 kb. 1,1 kb. 1,7
65 75 kb. 1,3 kb. 2,2
80 90 kb. 1,4 kb. 4,0
100 110 kb. 1,7 kb. 8,0
125 140 kb. 2,1 kb. 13,0
150 160 kb. 2,5 kb. 19,0
200 225 kb. 4,5 kb. 26,0
250 280 kb. 6,5 kb. 38,0
300 315 kb. 10,2 kb. 52,0

Előkezelés:
A ragasztandó felületeket (a csővéget kívül, az összekötő karmantyút belül) először meg kell tisztítani a rajtuk lévő durva szennyeződésektől. Ezután le kell mérni és a cső végére rá kell jelölni a karmantyú bedugási mélységét, hogy a szükséges ragasztóanyag mennyisége és a cső teljes mélységű betolása ellenőrizhető legyen. A finom tisztítás Tangit-tisztítóval történik. Fehér nedvszívó papírra, például letekercselt krepppapírra Tangit-tisztítót kell permetezni, majd alaposan meg kell tisztítani vele a száraz ragasztandó felületeket,hogy azok zsírtól, szennyeződésektől teljesen mentesek legyenek. Minden tisztítási művelet után ki kell cserélni a tisztítópapírt. A Tangit-tisztítóval megtisztított felületeket a ragasztóanyag felvitele előtt teljesen meg kell szárítani.Az esetleges jeget óvatos melegítéssel kell eltávolítani.

Ragasztások:
Használat előtt jól keverje fel a Tangit ragasztóanyagot. A ragasztóanyagnak lassan kell lefolynia a ferdén tartott keverőpálcáról és közben egy ragasztóanyagzászlócskának kell képződnie.Tengelyirányban végezve - először a karmantyúba, majd a csőre - egyenletes, összefüggő ragasztóanyagréteget vigyen fel. A karmantyú belsejét - az akadályozó dudorok képződésének elkerülése érdekében - viszonylag vékonyan kenje be Tangit ragasztóval, a csővégre viszont bőven vigyen fel belőle. A Tangit ragasztóval a DIN 16970 szabványban előírt + 0,6 mm-es tűrések áthidalhatók.
Ajánlott ecsetméretek:
DN 25-ig = 8 mm-es körecset
DN 32-50 = 1"-os lapos ecset
DN 65-125 = 2"-os lapos ecset
DN 200-250 = 2,5"-os lapos ecset
DN 300 felett = 3"-os lapos ecset
A csövet és a karmantyút - forgatás vagy hajlítgatás nélkül - azonnal tolja össze ütközésig, illetve a karmantyú teljes mélységéig, és néhány másodpercig ebben a helyzetben tartsa mozdulatlanul őket, amíg a ragasztóanyag meg nem húz. DN 150 névleges átmérőtől egy betoló szerkezet használata megkönnyíti az összeillesztést. Az összeillesztés után azonnal nedvszívó papírral távolítsa el a felesleges ragasztóanyagot. A ragasztóanyag gyors megkötése miatt az összeragasztandó elemeket a ragasztóanyag felvitelének megkezdésétől számított 4 percen belül össze kell tolni. A tubusos Tangit-ragasztó használatával járó nagyon időigényes ragasztó-felviteli eljárás miatt így legfeljebb DN 80 átmérőjű ele-meket lehet összeragasztani.

A DN 80 vagy annál nagyobb névleges átmérőjű elemeknél egyidejűleg 2 személynek kell felvinnie a ragasztóanyagot a csőre és a karmantyúra. A Tangit nyitott ideje, azaz a ragasztóanyag felvitelének megkezdésétől az elemek összeillesztéséig eltelt idő a környezeti hőmérséklettől és/vagy a felvitt ragasztóanyag-film vastagságától függ.
1 mm vastag ragasztófilm esetén a dolgozónak a feldolgozási hőmérséklet függvényében az alábbi idők állnak rendelkezésére: 20 °C = 4 perc
25 °C = 3 perc
30 °C = 2 perc
40 °C = 1 perc
> 40 °C = < 1 perc
A ragasztást követően 5 percen keresztül nem szabad mozgatni a csöveket. + 10 °C alatti hőmérsékleten ez az idő legalább 15 percre hoszszabbodik. A ragasztott csöveket 10 - 12 óra elteltével szabad az árkokba leereszteni.A vezetékek feltöltését, valamint a tömítettség ellenőrzéséhez szükséges, 1,5 pN nyomással történő nyomáspróbát csak 24 órával az utolsó ragasztás befejezése után szabad elvégezni. Ha a vezetéket üzemi nyomással kell terhelni, akkor bar-onként legalább egy-egy órával növekvő minimális várakozási időt kell betartani.Azokat a vezetékeket, amelyeket nem helyeznek azonnal üzembe, célszerű alaposan átöblíteni és vízzel feltöltve hagyni.
0 °C = 273 K
0 °C = 278 K
0 °C = 293 K stb.


Különleges tudnivalók
Alapvető szabály, hogy üzembe helyezés előtt a csővezetékeket mindig alaposan át kell mosni, az esetleg bennük lévő oldószergőzök eltávolítása céljából.A Tangit PVC-U ragasztóanyag használatra kész termék, amit semmilyen körülmények között sem szabad hígítani. A termék + 20 °C hőmérsékleten a dobozba töltés időpontjától számított 24 hónapig tárolható. A betöltés dátuma és a gyártási szám a doboz aljára van nyomtatva.A Tangit PVC-U ragasztó és a Tangit-tisztító a PVC-U anyagra is hatást gyakorol. Ezért a csöveket és a csőszerelvényeket tartsa távol az esetleg kiömlött ragasztóanyagtól, illetve tisztítótól. Az oldószerveszteség és a besűrűsödés elkerülése érdekében a nem használt tárolóedényeket gondosan zárja le. A tubus végére tapadt dermedt ragasztóanyagot távolítsa el. Az ecsetre tapadt besűrűsödött ragasztóanyagot száraz nedvszívó papírral törölje le. A megtisztított ecseteket újbóli használatuk előtt meg kell szárítani.

Csőfektetés:
Az alacsonyabb hőmérsékleten történő csőszerelés a legnagyobb gondosságot igényeli. A csövek és a csőszerelvények + 5 °C-nál alacsonyabb hőmérsékleten érzékenyebbé válnak az ütési igénybevételekkel szemben (ridegé válnak), úgyhogy az oldószergőzök hosszabb időn át tartó hatására, mint például a csővezetékeknek a száradási idő alatti lezárása esetén, nem zárható ki a rendszer károsodása, sérülése. Továbbá, mivel a Tangit fizikailag köt meg, bizonyos körülmények között erősen lelassul a megszilárdulási folyamat. Ezért + 5 °C-nál alacsonyabb hőmérsékleten speciális csőszerelési technológiákat kell alkalmazni. Az összeragasztandó csővégeket és összekötő elemeket ilyenkor megfelelő meleg levegőt fúvó készülékkel (robbanásbiztos kivitel) kézmeleg, kb. 20 - 30 °C hőmérsékletre kell felmelegíteni, és így a ragasztás már az előbbiekben ismertetett módon elvégezhető.
Az elkészített kötéseket kb. 10 percen keresztül + 25 - 30 °C hőmérsékleten kell tartani.

Fontos tudnivaló:
A Tangit PVC-U-ból készült nyomócsövek és összekötő elemek felszereléséhez az anyagok feldolgozása területén elsajátított komoly szakismeretekre és tapasztalatokra van szükség. Ezért az itt közölt tudnivalók csak tájékoztatásul szolgálnak a szakképzett személyzet munkájának támogatásához. A csöveket és a csőszerelvényeket gyártó cégek csőszerelési utasításait éppúgy be kell tartani, mint a szakmai szövetségek idevágó irányelveit és műszaki adatlapjait, így például:DVGW-munkalap W 328 KRV csőfektetési utasítások:- PVC-nyomócsövek, épületeken belüli szerelés- PVC-nyomócsövek, ivóvíz- és iparivíz-ellátás, épületeken kívül,- PVC-ragasztási utasítás nyomócsövekhez.

Óvintézkedések:
A Tangit PVC-U és a Tangit-tisztító tűzveszélyes anyag. A levegőnél nehezebb oldószergőzök összegyűlhetnek a padló közelében és robbanásveszélyes gőzök képződhetnek. Ezért feldolgozásakor és száradásakor, de még a ragasztás után is, gondoskodni kell a kielégítő szellőzésről és levegőcseréről. Mind a munkavégzésre szolgáló helyiségben, mind a mellette lévő helyiségekben tartsa be a következő tilalmakat: Ne dohányozzon! Ne végezzen hegesztő munkákat! Ne használjon nyílt lángot és tüzet, feltétlenül kerüljön minden szikraképződéssel járó tevékenységet. Hegesztés előtt a felgyülemlett oldószergőzöket és robbanékony keverékeket el kell távolítani.Töltse fel vízzel a csővezetékeket, majd mossa át illetve jól fúvassa ki azokat. A száradási fázis alatt a vezetékeket ne zárja le. Az oldószergőzök hosszabb időn át tartó belélegzése egészségkárosodáshoz vezethet.
Az oldószergőzök okozta levegőszennyezés alacsony szinten tartása érdekében a használt nedvszívó papírokat zárt tároló-eszközökben (például fedeles vödörben) gyűjtse. Az oldószer bőrrel való érintkezésének megelőzése és a nagyobb tisztaság érdekében védőkesztyű viselését javasoljuk (időnként mosson kezet és kenje be kezét zsírosító hatású kézvédő krémmel vagy emulzióval).
A tisztítószer szembe kerülése esetén bő vízzel alaposan mossa ki szemét, majd forduljon orvoshoz. A ragasztóanyaggal szennyeződött ruházatot azonnal vegye le.A szakmai szövetségek ismertetőin és baleset-megelőzési előírásaiban - pl. VBG 15 „Hegesztőmunkák”, VBG 81 „Ragasztóanyagok feldolgozása”, M 017 (Oldószerek) - és a biztonsági adatlapokban található egyéb tudnivalókat figyelembe kell venni. A Tangit ragasztóval összefüggő biztonságtechnikai és munkahigiéniai kérdésekre vonatkozó részletes információk a „A Tangit ragasztó használata” c. ismertetőben találhatók.

Tárolás:
Nem célszerű a Tangit PVC-U ragasztót + 5 °C-nál alacsonyabb hőmérsékleten tárolni, mivel így megnő a viszkozitása és megszilárdul a szerkezete, ami hátrányosan befolyásolja a feldolgozhatóságát.
Szobahőmérsékletre felmelegedve és jól felkeverve a ragasztóanyag hőmérséklet miatt megnövekedett viszkozitása és szerkezeti szilárdsága ismét normális értékre csökken.
Tárolási stabilitás:
A termék + 20 °C hőmérsékleten tubusok esetén a betöltés időpont-jától számított 12 hónapig, dobo-zok esetén pedig 24 hónapig tárol-ható.
A betöltés dátuma és a gyár-tási szám a doboz aljára van nyomtatva.

Ezen műszaki ismertető megfogalmazásakor a műszaki fejlődés jelenlegi állását és saját tapasztalatainkat vettük figyelembe.
Ártalmatlanítási tudnivalók:A termék maradványait veszélyes hulladékként kell ártalmatlanítani.Hulladék-kódszám: 55402.Csak gondosan kiürített, legfeljebb beszáradt és rátapadt maradványokat tartalmazó, oldószergőzöktől mentes edényeket adjon át újrahasznosításra.
 • Kérdése van?

  Ügyfélszolgálatunk készséggel áll rendelkezésére!
 • Országos szállítás

  Gyors és biztonságos. Termék kiszállítás az ország bármely területére.
 • Áruházi átvétel

  Az Ön által kiválasztott áruházunkban személyesen átveheti megrendelését.
 • E-számla

  Töltse le elektronikus számláját gyorsan és egyszerűen.
 • Törzsvásárló

  Használja ki Ön is a Praktiker Plusz Törzsvásárlói Programunk előnyeit!
 • Fogyasztóbarát

  Fogyasztói jogról közérthetően. Rajzos tájékoztató az Ön jogairól!
 • Szakemberkereső

  Találja meg az Önnek megfelelő szakembert a fix24.hu segítségével