Ajtó és kiegészítő

0 termék
  Kép
  Kép
  Kép
  Kép
  Kép
  Kép
  Kép
  Kép
  Kép
  Kép
Nincs a keresésnek megfelelő termék

Ajtó és kiegészítő - A beltéri ajtó és bejárati ajtó választás fő szempontjai

 Ajtónak mindkettő ajtó, de a bejárati ajtó és a beltéri ajtó eléggé különböznek egymástól: más igénybevételnek vannak kitéve, más körülmények között használjuk őket. De a beltériek sem egyformák: egy harmonika vagy toló ajtó ott is elférhet, ahol a nyíló típus számára kevés a hely. Az anyaghasználat terén is sok lehetőségünk van: egy műanyag bejárati ajtó mellett éppúgy vannak érvek, mint egy gerébtokos fa beltéri ajtó mellett. Számos szempontot kell tehát mérlegelnünk, ha ajtót választunk. Segítünk eligazodni a lehetőségek tengerében. 

A bejárati ajtó

A bejárati ajtó rögtön két típusba sorolható: kültérre nyíló bejárati ajtó és beltérre nyíló bejárati ajtó. A kültérre nyíló bejárati ajtó – mint neve is mutatja – kültérre, a szabadba nyílik. Elsősorban családi házak esetében lesz ilyenre szükségünk, de a régebbi körfolyosós házakban lévő lakások bejárata is ilyet igényel. A beltérre nyíló bejárati ajtó beltérre, elősorban lépcsőházba, folyosóra nyílik, vagyis leginkább társasházakban, panelházakban lévő lakások esetében lesz erre a típusra szükségünk.

 • A legfontosabb különbség az ajtók környezeti hatásoknak való kitettségében van. Egy kültéri ajtót órákon át tűz a nap, ver a jég és az eső, koptat a szél, az ajtó külső oldalán lehet -20 fok is, míg a belsőn +20. Extrém időjárási körülmények között is helyt kell állnia, ezért más anyaghasználat és szerkezet jellemzi, mint a beltérre nyíló rokonait.
 • A kültérre nyíló bejárati ajtó külső ajtólapjának olyan bevonattal kell rendelkeznie, amely ellenáll az időjárási extremitásoknak. UV sugárzás hatására nem fakul, bírja a nedvességet, az extrém hideget és meleget.
 • A két ajtólap között nagyon profi hőszigetelő réteg biztosítja a mindig optimális belső hőfokot és megakadályozza a külső és a belső hőmérséklet nagy különbségéből adódó hőhíd létrejöttét.
 • A többponton záródás és egyéb biztonsági funkciók mindkét típus esetében hasonlók hiszen egy lépcsőházból éppúgy megkísérelhetik a betörést, mint egy családi ház kertjéből.
 • A kültéri ajtó ára komplikáltabb szerkezete, ellenállóbb felületkezelése, vastagabb hőszigetelése okán érezhetően magasabb, mint a lépcsőházi bejárati ajtóké, amelyeknek nincs szüksége ezekre a plusz elemekre.
 • Mindegyik bejárati ajtónak illeszkednie kell a környezetéhez, a ház többi eleméhez. (Hátsó ajtók, mellékbejárati ajtók esetében eltekinthetünk a szigorú harmónia kritériumától, egy egyszerűbb megjelenésű műanyag ajtó tökéletesen megfelel a kerti kisházra, műhelyre is.) Ezért műanyag ablakok esetében az ablakokkal megegyező színű műanyag bejárati ajtó, fa ablakok esetében pedig fa bejárati ajtó javasolt. Biztonság tekintetében a fém, azon belül is az acél bejárati ajtók teljesítenek a legjobban. Ezek a fa ajtókkal ellentétben karbantartást alig igényelnek, tartósak, erősek, strapabírók. Az áruk is ennek megfelelően magasabb. A bejárati ajtó árak elég széles spektrumon mozognak az anyag, szigetelés vastagsága, minősége, biztonsági funkciók függvényében. 

A beltéri ajtó

A beltéri ajtók vagy szobaajtók hangsúlyosan hozzájárulnak a lakás összképéhez. Kivitel tekintetében sokféle beltéri ajtó közül választhatunk. Az esetek túlnyomó többségében a beltéri ajtók tokkal együtt kerülnek forgalomba.

A beltéri ajtók anyaga

 • A dekorfóliás szoba ajtók megjelenését egy az ajtólapra laminált dekor fólia biztosítja, amit egy lakkréteggel tesznek ellenállóbbá. Fő előnye a kedvező ára, de sem megjelenése, sem tartóssága nem vetekszik például egy fa beltéri ajtóval.
 • A régi építésű, nagy belmagasságú polgári lakásokban a legcélszerűbb megtartani és felújítani a régi, jellemzően jó minőségű belső ajtókat, vagy ha ez nem lehetséges, akkor hasonló stílusú fa beltéri ajtóval pótolni.
 • Újabb építésű lakásokba, a modern megjelenés kedvelőinek jó szívvel ajánljuk a CPL laminált felületű ajtókat. Ezek első pillantásra hasonlítanak a dekorfóliás típushoz, de anyaguk vastagabb, felületük kifejezetten ellenálló és tartós, szín- és formaválasztékuk hatalmas.
 • Festett felületű MDF alapanyagú ajtó is minőségi, környezetbarát választás. A festett felület újra festhető, ha külön gyártatjuk az ajtót, szinte bármilyen marással, üvegezéssel kérhető.

Nyitása

A klasszikus nyíló típus jól bevált, viszont működése helyet igényel. Helyszűke esetén a tolóajtó és a harmonikaajtó lehet a segítségünkre.

 • A tolóajtó sínen futó ajtólap, amely oldalirányban eltolva működtethető. Fő előnye, hogy mélységében alig vesz el helyet a térből (viszont a fal síkjában a nyitáshoz, záráshoz szabad hely szükséges). Ideális lehet például szűk folyosókon, ahol több ajtó egymásra nyílva akadályozza a balesetmentes közlekedést, de erős stílusteremtő képessége folytán bármely szobaajtó helyére felszerelhető. A fa tolóajtó hangsúlyos, fém tolóajtó sínnel kiválóan illik rusztikus vagy ipari stílusú belső terekbe.
 • A harmonika ajtó a tangóharmonika működéséhez hasonlóan összehajtva-kihúzva nyílik, záródik. Könnyű, vékony lamellák szükségesek a működéséhez, ezért jellemzően műanyagból, PVC-ből készülnek. Fő előnyük a helytakarékosság: jellemzően akkor folyamodnak hozzájuk, ha a tolóajtó számára sincs elegendő hely. A meglévő ajtótokba szakember közreműködése nélkül is egyszerűen felszerelhető. Noha keskeny méretűre összecsukhatók, mégiscsak foglal valamennyi helyet, ezért minimum 80-90 cm széles ajtókeretbe ajánljuk őket. A harmonika ajtó műanyag ajtó, annak minden előnyével és hátrányával. Könnyű, egyszerűen tisztántartható, halkan nyitható, a legolcsóbb ajtótípus. Cserébe nem a legszebb, de ezt számos előnyös tulajdonságával ellensúlyozza.

A beltéri ajtó felépítése

Az ajtók felépítése meglehetősen hasonló. Egy ajtótokból és egy ajtólapból állnak. Az ajtótok többféle módon kapcsolódhat a falhoz, ennek megfelelően többféle típusú tok létezik.

 • Átfogó (UTH) tok – A legmodernebb változat. A tokot festés után építik be, körülveszi a fal nyílását. Kiszerelése egyszerűen, falbontás nélkül megoldható
 • Geréb tok – A gerébtokos ajtó jellemző fa, például fenyő beltéri ajtó. A gerébtok a fal belső felületén fekszik, beépítés után rávakolnak és festenek. A szerelési hézagot felszögezett ajtó takaróléccel takarják el.
 • Pallótok – A legrégebbi megoldás, fa beltéri ajtók esetében olykor ma is alkalmazzák. Min. 8 cm falvastagság szükséges a beépítéshez.

Ajtólapot önmagában lehetőleg ne vásároljunk, csak abban az esetben, ha asztalossal elkészíttetjük a hozzá illő tokot, ami nem olcsó mulatság.

Beltéri ajtó és bejárati ajtó is számos kivitelben, színben, méretben, üvegezett vagy üvegezetlen felülettel kapható. A Praktiker áruházakban személyesen is megtekintheti, megfoghatja az ajtókat, nem egy kép alapján kell döntenie. Ajtó vásárlás esetén is érdemes betérni hozzánk.

Iratkozz fel hírlevelünkre

és értesülj akcióinkról az elsők között!