Oldal tetejére

Így építsen dobogót saját kezűleg!

A dobogóépítés egyáltalán nem olyan egyszerű dolog, mint ahogy azt az ember lánya elképzeli. Még akkor sem, ha a lexikális tudás birtokában van, és végigment az Építészkar minden buktatóján, beleszámítva ebbe a Faszerkezetek tervezését és a Statikát is. Papíron számolni és valóban kivitelezni egymást kiegészítő, de mégis két különböző dolog. Annyi a tervezendő dolog, hogy felsorolni is nehéz. Szóval, én azt javaslom, hogy mindenképp tapasztalt, sokszor próbált szakember segítségét kérjük, ha dobogóépítésre adjuk a fejünket. Nade, most mindenki okulására következzék Nelli és Beri dobogója, és hogy hogyan építettük ezt meg nekik.

A méret a lényeg

Sokan, akik követtétek a tervet és pláne, ha szavaztatok is rá (abból a 438-ból, tuti, hogy olvastok néhányan most is), tudjátok hogy a pályázatban megjelent terven a dobogó a szobában faltól falig húzódott, sőt erről még írtam is, amikor a tervüket elemeztem.

dobogó diy

Teljesen biztos voltam, abban, hogy ez így is lesz, addig a napig, amíg meg nem látogattuk Nelliéket otthonukban 1001Csabámmal. Csaba konkrétan egy férfias-szakis hisztériás rohamot kapott, amikor megtudta, hogy miről is lesz szó. Két dolgot mondott, hogy ez "***** drága lesz", és hogy "***** -ra nem fogunk beleférni a két napnyi forgatási keretünkbe sem". De persze én csak kötöttem az ebet a karóhoz.

Aztán nekiláttam, hogy kiszámoljam, hogy mennyibe is fog ez kerülni és hogy hogyan fogunk beleférni. És ekkor volt az, amikor először összeugrott a gyomrom, hogy ez tényleg *****drága!

Nagyon drága, hogyha csak és kizárólag fa anyagot használhatunk arra, hogy megépítsük ezt a dobogót. Mert már egyszerűen a tartószerkezet elviszi a rendelekezésünkre álló keretet és akkor már nem jutt tapétára, festésre, és parkettázásra sem....na akkor mi legyen? Melyik ujjamat harapjam meg?

Két megoldás lehetséges:
1. ha a tartószerkezet acél zártszelvényből van összeheggesztve az alapszerkezet sokkal "légiesebb" lesz, persze súlyban nehéz, de ha méterre számolom az anyagot, akkor jóval kevesebbet kell felhasználni és mégis sokkal több a súly, amit elbír a szerkezet. Mivel szigorúan Praktierben megvásárolható anyagokat használhatunk ennél a projektnélm és a helyszínen legfőképpen Nekem és a Csabának kell kiviteleznem a tervet, ez a megoldás sajnos kiesett.

2. tartószerkezet fából. Hát ez maradt Nekem, mert tudtam, hogy simán összecsavarozunk bármit, és hogy OSB lapot és négyszöglécet sok-sok méretben kapunk a Praktikerben. Tehát semmi más dolgom nem volt, mint hogy kiszámoljam és megtervezzem, hogy mire mennyi anyag kell. A nagy nehézséget az jelentette, azon kívül, hogy sokkal drágább az egész úgy összeségében, hogy a kihúzható ágy fölötti részt, ami egyébként elég nagy 220*170 cm, nem tudom alátámasztani, ugye..merthogy az egy "luk", ahová egy nagyon nagy fiók megy. Jáj. Így született a módosított terv, az általam tervezett dobogónak a fele. Sőt az ágyat is megfordítottam, hogy az a szélesség, amit az ágy fölött kell áthidalni röidebb legyen, tehát 220cm helyett "csak" 170cm. Ez később okozott problémát.

dobogó diy

Előre megtervezett méretek

Ahhoz, hogy a dobogót Budapestről Székesfehérvárra tudjuk szállítani és a helyszínen a két forgatási napunkból ne vegyen el sok időt az építés, több dolgom is volt. Egyrészt könnyen összeszerelhető darabokat kellett terveznem, másrészt le kellett gyártani előre az összes elemet, hogy a helyszínen semmi más dolga ne legyen az 1001 mesternek és az Ő jobbkezének (aki nem én voltam, hanem Jenő... én inkább a bal..ebben az esetben), csak összecsavarozni a darabokat és bepasszintani a helyére a kész cuccot.

A dobogót 7 darabból állítottuk össze:

 • Az ágy fölötti részt 2 darabból áll.
 • Az ágy melletti részhez 3 db, 55 cm magas, 60*56 cm-s és 1 db 27,5 cm magas dobozt csináltunk

dobogó diy
Felhasznált anyagok:

 • OSB lemez 1,8 cm vastag méretre vágva: 8 tábla
 • 58*58négyszögléc 3 méter hosszú: 4 szál
 • 38*58négyszögléc 3 méter hosszú: 21 szál
 • 160*160 szegletvas: 17 db
 • 40*120 összekötőlemez: 30 db
 • Összekötőlemez derékszögű: 20 db
 • Görgők Forest, fékezős 80 kg-ra hitelesítve: 7 db
 • és legalább 300 darab különböző méretű csavar

Előkészítés

A dobogó egyes elemeit 1,8cm vastag OSB lapokból és különböző méretű négyszöglécekből terveztem, A merevítéshez fém konzolokat és bútorösszekötő lemezeket használtam. Az előkészítésre szánt három napban a tervek alapján összeszereltük az elemeket, a méretre vágatott elemekből.

1. Rögzítettük a négyszögléceket az OSB lapokhoz, terv szerint

dobogó diy

dobogó diy

3. Rögzítettük az L vasakat, (miután bejelöltük a helyüket), amik az áthidaló gerendákat tartják4. Rögzítettük egymáshoz az elemeket, tehát az oldalfalakat, a gerendákat és a tetejére az OSB lapot
5. Ugyanezt végigcsináltuk a másik dobogó darabbal is, aminek mindkét oldala nyitott, hiszen így passzolnak egymáshoz....a második képen a két dobogó egymáshoz tolva alulról, ide csúszik be az ágy!

6. Összeszereltük a dobozokat is


7. Három napnyi munka után elkészültünk a dobogó darabjaival, Voilá!

Helyszínelés

Miután előkészítettük a dobogót egy nagy nagy teherautóval leaszállítottuk Székesfehérvárra és a fiúk becipelték a darabokat a szobába. A dobogó összeszerelése és a további munkálatok a tapétázás és festés után kezdődtek.
Nos mint fentebb már említettem, az, hogy tervezésnél megfordítottam az ágyat, hogy csökkentsem az áthidalandó távolságot, okozott némi problémát. Ez volt az a pillanat. Amikor a tervezett módon beraktuk a dobogót, kiderült, hogy kihúzásnál az ágy és a konvektor között csak 10 cm marad. Ez így nem jó. Kupaktanácsra hívtam hát Nellit és Berit és úgy döntöttünk megfordítjuk a dobogót. A döntés nem volt ennyire könnyű és az ijedtségem is nagyobb volt, mint ebből a néhány sorbol kiderül most, de Nelli és Beri együttműködése és a dobogó modul-szerűen passzoló részei átlendítettek a problémán.
Így alakult ki a végleges elhelyezése és elkezdhettük a parkettázást.

Parkettázás

A dobogóra a parkettát, az egyes darabok méretrevágása után építési ragasztóval rögzítettük, hogy ne kelljen megfúrnunk a felületet.

1. A parkettázást a faltól és a saroktól kezdtük, majd méretre vágtuk a darabokat soronként illesztve2. A parketta csíkokat összeillesztettük, majd egyben megfordítva az egész sort jöhetett az építési ragasztó. Így, egyenként forgatva és ragasztózva a sorokat kerültek a darabok egymás mellé.


3. Majd minden egyes szélt leszegtünk és lefestettünk Hammerittal, ami szuperül tapad mindenre. Ugyanezt tettük a dobogó oldalaival disperzites alapozás után.

4. Így készült el a dobogó parkettázása

Ágy fiókban

Az ágy fiókot nem rögzítettük sínekre, hogy könnyedén elmozdítható legyen bárhová a szobában, így ha úgy adódik akár a dobogó mellé is kihúzható.
Az ágy alapját méretre vágott OSB lapok alkotják, amit alulró négyszöglécekkel merevítettünk. Fékezhető görgőkön guru ki az ágy alól, és akár egy kézzel is megmozdítható.

1. OSB lapokból és négyszöglécekből (méretre vágás után) összeszereltük az ágy alapját2. A helyszínen fúrtuk az alapra a görgők talpait és rögzítettük rá a görgőket3. Majd görgőire állítottuk az ágyat és betoltuk a helyére, végül pedig rögzítettük az előlapot

Három napnyi előkészítés, 10 órányi helyszíni szerelés és sok felmerült kérdés megoldása után elkészültünk a dobogóval és az ággyal, ugyan az eredeti tervhez képest megváltoztatva, de mindenki örömére!

Kövesse a Praktikert a Facebookon!

Hasznos volt ez az oldal?

 • Applikáció

  Töltse le mobil applikációnkat, vásároljon könnyen és gyorsan bárhonnan.
 • Számlakártya

  Használatával gyorsan és egyszerűen igényelhet áfás számlát.
 • Országos szállítás

  Gyors és biztonságos. Termék kiszállítás az ország bármely területére.
 • Áruházi átvétel

  Az Ön által kiválasztott áruházunkban személyesen átveheti megrendelését.
 • E-számla

  Töltse le elektronikus számláját gyorsan és egyszerűen.
 • Törzsvásárló

  Használja ki Ön is a Praktiker Plusz Törzsvásárlói Programunk előnyeit!
 • Fogyasztóbarát

  Fogyasztói jogról közérthetően. Rajzos tájékoztató az Ön jogairól!