Oldal tetejére

Így készülnek a mesés levendulapárnák

Emlékszem, gyerekkoromban nem szerettem a levendula illatát. Erősnek, tolakodónak, öregnek és idegennek éreztem. A dédim odavolt érte, és mint valami szent kincset mutogatta a 80-as években a tihanyi, pult alól szerzett levendula illóolajat. Aztán eltelt jó pár év, 15 éve szüretre jártam, 10 éve már én magam vettem 20 tő levendulát a kertünkbe, amiket nagy szeretettel nevelgettem, majd arattam a mesés virágokat. Az év nagy részében már a mindennapjaink része a virág, hiszen amint nyílik, szedem vázába, amikor vége a szezonnak, akkor aratom és szárítom. Száradás után pedig vagy lekvárt ízesítek vele, vagy szörpöt főzök belőle, vagy illatos párnákba töltöm, hogy a szürke téli hónapokban is emlékeztessen a nyárra. Az már csak hab a tortán, hogy a molyokat is távol tartja. Megmutatom, hogyan készíthetünk egyszerűen, saját kezűleg illatos levendula párnákat. 

diy levendulapárna

Amire szükségünk lesz

  • mintás konyharuha
  • szárított, lemorzsolt levendulavirágok
  • varrógép, vagy tű és cérna
  • olló, vonalzó, ceruza

diy levendulapárna

Így készül a levendulapárna

Terítsük ki a konyharuhát magunk elé. 3 zacskóhoz rajzoljunk fel rá 6 db 13x13 cm-es négyzetet.

diy levendulapárna

Vágjuk ki a négyzeteket! 

diy levendulapárna

Fordítsunk színnel egymás felé a négyzeteket és tűzzük össze. Vagy varrógéppel, vagy kézzel varrjuk össze úgy, hogy az egyik oldalon középen maradjon egy nyílás. 

diy levendulapárna

diy levendulapárna

Vágjuk le az összevarrt négyzet sarkait! Erre azért van szükség, mert kifordítva a sarkok szebben fekszenek majd. Tehát sarokvágás és kifordítás! 

diy levendulapárna

Következő lépés a vasalás. Sokáig feleslegesnek gondoltam, de kell! Sokkal szebb lesz a végeredmény és a végén is könnyebben tudjuk majd összevarrni a kész párnát. 

diy levendulapárna

A vasalás után jöhet a díszöltés, amit egy, az anyagtól eltérő színű cérnával végezzünk el. Ügyeljünk a töltőnyílásra, érdemes a két szélét egy-egy gombostűvel megjelölni, nehogy bevarrjuk. 

diy levendulapárna

diy levendulapárna

A legillatosabb részéhez érkeztünk a munkának, ez pedig a párnák megtöltése! A száraz levendulavirágokat a legegyszerűbben úgy tudjuk leszedni a szárról, hogy elfektetjük őket és sodorgatjuk. Így a kis virágok hamar elválnak a szártól. A töltést kiskanállal vagy tölcsérrel is végezhetjük. 

diy levendulapárna

Mikor úgy gondoljuk, hogy elég virágot tettünk a párnákba, tűzzük be gombostűvel a nyílást és a színes cérnával, követve a díszöltést, varrjuk be a párnákat!

diy levendulapárna

A párnákat tehetjük az éjjeli szekrényünkre dísznek, vagy a ruháink közé illatosítónak, vagy egyszerűen csak legyen mindig a kezünk ügyében és élvezzük a csodás illatát!

diy levendulapárna

Kövesse a Praktikert a Facebookon!

Hasznos volt ez az oldal?