Oldal tetejére

A disznóvágás kellékei: ilyen a jó hurkatöltő és húsdaráló

A disznóvágás két alapvető kelléke a kés és maga a disznó, ugyanakkor nem szabad megfeledkeznünk a megfelelő hurkatöltő, húsdaráló és további konyhai eszközök beszerzéséről sem!

disznóvágás praktiker

Fontos: aki most ismerkedik a disznótoros alapkellékeivel, mindenképp kérje ki egy profi böllér véleményét, nehogy olyan apró dolgokon csússzon el a disznóölés, hogy rossz markolatú a szúrószerszám, gyenge minőségű a csontfűrész vagy épp a kés csorbasága lassítja a folyamatokat.

Hurkatöltő

Aki látott hurka- vagy kolbásztöltő-kínálatot, tudja, se szeri, se száma a különféle fajtáknak, ugyanakkor jó hír, hogy mindenki megtalálja azt, ami számára a legalkalmasabb. Aki most kezd ismerkedni a „műfajjal”, maximum 5 literes, kézi hajtású hurkatöltővel számoljon, aki viszont nagyobb léptékekben gondolkodik, meg se álljon a 26 literes, álló, elektromos, hidraulikus kivitelig. Fontos, hogy az eszköz szétszerelése, tisztítása egyszerű legyen!

Húsdaráló

Disznóvágás során az egyik legfontosabb alapkellék maga a húsdaráló, amivel szemben nemcsak az alapkövetelmény, hogy ellenálló és masszív legyen, de felhasználóbarát is, vagyis szét- és összeszerelése, valamint a tisztítása is könnyű legyen. A húsdaráló lehet manuális vagy elektromos, utóbbinál nem árt a biztonsági kapcsoló. Fontos, hogy a húsdaráló kése és tárcsája is minőségi alapanyag (pl.: rozsdamentes acél) legyen! Mind a hurkatöltő, mind a húsdaráló esetében ragaszkodjunk a garanciához!

Megfelelő kés

A disznóvágás egy további „kötelező” eszköze a szúrószerszám. Itt a tetszőleges hosszúság mellett alapkövetelmény a megfelelő kialakítású, masszív nyél, valamint az egy- vagy kétélű penge.

disznótoros Praktiker

Hagyományos bölléreszközök

Csontozó: a disznóvágás precíz munkafolyamatokból áll, és annak érdekében, hogy az egyes fázisok fennakadás nélkül tudják követni egymást, a megfelelő eszközökre van szükség. Ezek közé tartozik a csontozó, amelynél a legfontosabb követelmény, hogy éltartó legyen.

Élező: soha nem lehet tudni, hogy a legfontosabb alapkellékek mikor szorulnak élezésre, így nem árt, ha van kéznél egy minőségi élező, amivel új életet lehelhetünk a szúró- és bontóeszközökbe.

Bárd: további nélkülözhetetlen eszköz a bárd, ami szintén az elengedhetetlen kellékek közé tartozik.

Csontfűrész: a szilánkmentes darabolás feltétele a minőségi vágóeszköz, amelynek a lapjai cserélhetők. Fontos, hogy a szerszám ergonomikus és kézbe simuló legyen.

Bordakiszedő: a profik a damilos bordakiszedőt ajánlják. A használata egyszerű, és ha minőségi termék tesszük le a voksunkat, hosszú életű.

Klipszelő fogó és klipsz: nélkülözhetetlen az eszköz, ha kolbászt, hurkát vagy épp szalámit töltünk, hiszen ennek segítségével zárható a bél. A fogóhoz klipsz is tartozik, ebből érdemes olyat vásárolni, amit úgy tudunk összezárni, hogy az nem sérti meg a belet.

Orrfogó: a leölésre szánt állatot ennek az eszköznek a segítségéve lehet elővezetni és lefogni. Fontos, hogy a fémkellék minőségi alapanyagból, erős drótkötélből készüljön.

Kövesse a Praktikert a Facebookon!

Hasznos volt ez az oldal?