5 egyszerű trükk, hogy csökkentsük az élelmiszer-hulladékot

Az átlagos magyar ember évente 68 kg élelmiszer-hulladékot termel, amiből 33 kg nem megfelelő tárolás vagy feleslege vásárlás miatt keletkezik. Éves szinten összesen 1,8 tonna élelmiszer-hulladék írható a háztartások számlájára. Hoztunk 5 trükköt, amivel csökkenthetjük a hulladék mennyiségét – és megtakaríthatunk sok tízezer forintot. - Praktiker ötletek

1. Vásároljunk a „hűtőszekrénynek”!

Sokak szokása, hogy vásárlás előtt nem néznek be a hűtőbe, vagyis úgy pakolják újra és újra tele a hűtőszekrényt, hogy előtte nem ürítették azt ki. Ennek köszönhetően a hűtő egy idő után átláthatatlanná válik, sok lesz a kidobásra kerülő élelmiszer. Ezt elkerülendő, az újonnan vásárolt termékeket mindig helyezzük a hűtő hátsó felébe, a régi élelmiszerek pedig kerüljenek előre.

Tipp: Készítsünk heti listát, nézzük meg, milyen hozzávalók vannak otthon, és használjuk fel őket. Érdemes listát is készíteni, amire/ről fel-és lekerülnek a megvásárolt, illetve felhasznált élelmiszerek.

komposzt

2. Ne dőljünk be mindig az akcióknak!

A vásárlást ösztönzik a nagyobb kiszerelésű, olcsóbb termékek, de mielőtt hagyjuk magunkat rábeszélni a vásárlásra, gondoljuk végig, valóban szükségünk van egy tálca tojásra, vagy elég a hat darab. Tényleg csak azokat az élelmiszereket vásároljuk nagy tételben, amikről tudjuk, hogy valóban el is fogynak.

3. Tanuljunk meg okosan tárolni!

Az élelmiszer hulladék jelentős részét azok az élelmiszerek teszik ki, melyeket hagyunk megromlani. Nem kerülne erre sor, ha megfelelően tárolnánk az ételeket. A zöldségeket (például a paradicsomot), és a gyümölcsöket (például a banánt, az almát) külön tároljuk, mert hatásukra könnyebben romlásnak indulnak az élelmiszerek; azokat az élelmiszereket fogyasszuk elsőként, amelyek gyorsabban megromlanak; ha nem tudjuk megenni őket, fagyasszuk le őket (leveszöldségeket például pucolva, szeletelve), hogy egyetlen mozdulattal bekerülhessenek majd a serpenyőbe. Hasonlóan járjunk el a gyümölcsökkel is!

4. Főzzünk okosan!

Főzés során érdemes a recepteket összehangolni, hogy ne maradjon felesleges élelmiszer! Megmaradt egy fél fej hagyma? Nem fogyott el az összes leveszöldség? Köretnek készítsünk belőlük zöldségpogácsát! Igyekezzünk kreatívan és leleményesen felhasználni a készletet – de ha nem megy, még mindig ott a komposzt!

5. Komposztáljunk! Fagyasszunk!

Ma már könnyűszerrel hozzáférhetünk olyan komposztáló berendezésekhez, amelyek nemcsak a kertben, de a lakásban is elférnek. Ide mehet a zöldég, a gyümölcs, a tojáshéj, a teafilter, a magok. Ha nem akarunk a komposzttal bajlódni, akkor is gyűjtsük össze a szerves hulladékot, tegyük a fagyasztóba és keressük meg a legközelebbi közösségi kertet, hulladákudvart, ahol örömmel átveszik.

Kövesse a Praktikert a Facebookon is!

Iratkozz fel hírlevelünkre

és elsőként értesítünk!