Biztonságos ünnepek, avagy mire figyeljünk karácsonykor?

Természetesen az a legjobb, ha derűvel és bizakodással várjuk a karácsonyi ünnepeket, hiszen az év fontos időszaka ez, de nem árt azért bizonyos óvintézkedéseket szemünk előtt tartani ahhoz, hogy valóban derűs és örömteli legyen az együtt töltött idő! Rövid cikkünkben összeszedtük azokat az otthonvédelmi megfontolásokat, amikre érdemes figyelni!

Égősorok biztonságos használata

Égősorok biztonságos használata

A karácsonyi világítás ünnepi fényeiben az igazi, ezt mindannyian tudjuk, de az égősorok és egyéb díszkivilágítások beszerzésével nem áll meg a feladat! Legalább akkora figyelmet kell fordítani a biztonságos működtetésükhöz, mint a vásárlásra. Részesítsük előnyben a LED-es világítást, hiszen ez nemcsak energiatakarékos alternatíva, hanem tűzvédelmi szempontok szerint is jobbak, mivel az izzók nem hevülnek fel! A régebbi izzósoroknál az esetleges felmelegedést elkerülendő lekapcsolhatjuk őket éjszakára, de beszerezhetünk elektromos időkapcsolókat is!

A gyertyák égjenek, ne az abrosz!

Habár nem elektromos izzósorról van szó, a gyertyák esetében is hasonló tűzveszélyeket kell kivédeni – annyi különbséggel, hogy itt már gyorsabban bekövetkezhet a baj. Amennyiben nem tartózkodunk egy szobában, akkor a gyertyákat és mécseseket okvetlenül fújjuk el, főleg akkor, ha kisgyerek vagy állat is van a háztartásban, akik egy óvatlan mozdulattal felboríthatják. Sok kellemetlen esetet megelőzhetünk azzal is, ha valamilyen stabil gyertya- vagy mécsestartót beszerzünk!

Karácsonyi gyertyák

Gyerekek és kisállatok a láthatáron?

Igen, a karácsonyi sürgés-forgás közepette lankad a figyelmünk, egyszerűen nem tudunk ezer felé lenni egyszerre. Ha pedig egy állandó figyelmet igénylő csemeténk vagy kisállatunk is van, akkor pláne – legyünk előrelátók inkább, és rakjunk el az útból minden olyat, ami felborítható, lerántható, kiszakítható és így tovább. Ez főleg a karácsonyi dekorációkra igaz, tegyünk róla, hogy a karácsonyfa stabil talpon nyugszik, nehogy a feje tetejére álljon a macska akrobatamutatványainak köszönhetően! A konyhában pedig tényleg legyünk résen, hiába csináljuk egyszerre a bejglit, a halászlevet és a tojáslikőrt!

Vendégvárás csúszások nélkül

Persze az is szuper, ha minden pontban időre elkészül, de most nem ilyesfajta csúszásokra gondolunk. Az idősebb vendégek vagy a futkorászó kisgyerekek nem ismerik lakásunkat, egy-egy kisebb szőnyeg a parkettán például könnyen meg tud csúszni a talpak alatt, ezt kivédhetjük azzal, ha csúszásgátlókat teszünk szőnyegeink alá!

Jég veled!

A vendégvárás korántsem az ebédlőasztalnál kezdődik, hanem már az utcán! Amennyiben kertes házban élünk, akkor fordítsunk figyelmet arra, hogy az éjszakai fagy során ne kerüljön egy kisebb korcsolyapálya a házunk elé. Természetesen az óvatosság a közlekedés minden területén fontos erény, ha autóval közlekedünk, akkor tegyünk be valamilyen halk zenét, illatosítót a visszapillantó tükörre, és ne siessünk, hanem koncentráljunk a gördülékeny utazásra!

Hó és jégmentesítés

A díszek, mint fogyóeszköz

A karácsonyi dekoráció több eleme bizony törékeny lehet, gondolunk itt az üvegből készült kiegészítőkre vagy akár a vékony műanyagból készült gömbökre és egyéb díszekre. Apró szilánkokba lépni bizony nem olyan vicces, szóval helyezzük el a díszítő elemeket megfontoltan, a kritikusabb helyeken pedig használjunk műanyagból vagy fából készült díszeket!

Fagyasztani, melegíteni, azonnal megenni?

A karácsony és a finom ételek tulajdonképpen egymás szinonimái. Sok háztartásban ilyenkor kicsit több étel készül, mint amennyit egyszerre el tud fogyasztani a család. Korántsem mindegy ugyanakkor, hogy melyik ételnek mi lesz a sorsa! A majonézzel vagy nyers tojással készült ételeket semmiképp se rakosgassuk, csakúgy, mint a halakból készült fogásokat, ezek bizony gyorsabban megromolhatnak. Ha pedig 1-2 napos ételt melegítünk újra, akkor ne csak melegítsük, forraljuk is, hiszen 75 fok felett a legtöbb megbetegedést okozó mikróba is elpusztul.

Ha ezeket a dolgokat észben tartjuk, akkor tényleg nem marad hátra más, csak a készülődés és a karácsony öröme!

Iratkozz fel hírlevelünkre

és elsőként értesítünk!